О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 167                                     27.02.2019 год.                         гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                   гражданско отделение

На двадесет и седми февруари        2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:     ДИАНА ДЯКОВА                                                                   

                                                       ЧЛЕНОВЕ:            ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                                                  ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

Като разгледа докладваното от председателя   в.гр.д.№ 138/2019 год. за да се произнесе съобрази следното:

 

         Производството по делото е образувано въз основа на подадена от длъжника  “***“ЕООД,ЕИК ***,със седалище и адрес на управление гр.В.жалба вх.№34655/14.09.2018 год.  срещу действия на ЧСИ Л.Т.с рег.№ 737 и район на действие-Окръжен съд  Добрич по изп.д.№ ***,изразяващи се в  насрочване на публична продан на недвижими имоти.Изложени са доводи във връзка с предметния обхват на ипотечно право на взискателя .Извършено е позоваване  на разпоредбите на чл.435 ал.2,във връзка с чл. 436 от ГПК и чл.453 ал.2 т.2 от ГПК.В жалбата е отправено и искането по чл. 438 от ГПК за спиране на действията по изпълнението до решаване на спора по жалбата.

Съобразно разпоредбата на чл. 436 от ГПК жалбите се подават чрез държавния или частния съдебен изпълнител, който е компетентен да проведе и процедурата по връчване на препис от същите на насрещните страни, изложи мотивите си по обжалваните действия и  приложени копие от изпълнителното дело.

Искане за спиране на изпълнението по принцип не подлежи на самостоятелно разглеждане извън производството по жалба, с която редовно е сезирана контролната инстанция. Без надлежно администрирана  и окомплектована от ЧСИ и изпратена на съответния окръжен съд жалба на страна в изпълнителното производство ,съдът не може да се произнася единствено въз основа на твърденията на жалбоподателя –едностранно и без събиране на становище по жалбата на останалите участници и съобразяване на документите по изпълнителното дело,нито пък може направи проверка за редовност и допустимост на депозираната жалба, т.е. не може  да се произнесе и по направените искания за спиране на изпълнителното производство по реда на чл. 438 от ГПК, доколкото същото по естеството си представлява вид обезпечение на депозираната жалба и може да се разгледа само при наличие на редовна такава.В тази насока е становището на доктрината: Граждански процесуален кодекс-приложен коментар,проблеми на правоприлагането,анализ на съдебната практика,ИК“Труд и право“,Второ преработено и допълнено издание стр.1174-1175,както и определение 615 / 12.11.2009 год.  по ч. гр. д. 621/2009 г. на ВКС, III г. о.

С разпореждане от 14.09.2018 год. ,ЧСИ е изискал от жалбоподателя да заплати  такса за изготвяне препис от изпълнителното дело  и съответно същата е била внесена с платежно нареждане от 20.09.2018 год.Независимо от горното ЧСИ не е изпълнил задълженията си за изпращане копие на изпълнителното дело,като  с писмо изх.№ 07972/26.02.2019 год. е уведомил съда,че копие на делото е приложено към идентична жалба на “Еврокапитал-България “ЕАД с вх.№ 34654/14.09.2018 год.,депозирана в деловодството на ДОС на дата 26.02.2019 год.На съдът е известно служебно,че по жалбата на друг длъжник е образувана гр.д.№ 139/2019 год.,разглеждано от съдебен състав,различен от този по настоящото делото.

Доказателства,приложени по  дадено дело,не могат да бъдат използвани при разглеждане на друго такова.Вън от горното образуваните  според ЧСИ идентични дела,могат в хода на производството да търпят различия,включително споровете по тях да са висящи пред различни съдебни инстанции с оглед постановени определения за спиране ,прекратяване и тяхното обжалване.

Задължението за прилагане на копие от изпълнителното дело  следва да се изпълнява спрямо всяка една от подадените от страни в изпълнителното производство жалби,поради което и

По тия съображения,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО  по  гр.д.№ 138 /2019 год.  и ВРЪЩА същото на ЧСИ Л.Т.с рег.№ 737 и район на действие-Окръжен съд  Добрич за администриране на подадената жалба-прилагане на копие от изпълнителното дело.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                  ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                    2.