П Р О Т О К О Л

 

14.02.2019 г.,      гр. ***

 

***кият окръжен съд,                                  Наказателен  състав           

На четиринадесети февруари                                         2019 година                          

В открито съдебно  заседание в следния  състав :

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА

СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: Т.К.Б.А.

 

Секретар:  АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурор:  ВЕСЕЛИН ВИЧЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Хараламбиева

НОХ   дело № 390   по описа за 2018 година

На именно  повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА *** се представлява от прокурора  Веселин Вичев.

ПОДСЪДИМИТЕ:

А.П.Р. -  редовно уведомен,  се явява лично, представлява се от адв. М.Т. от ДАК, редовно упълномощена от хода на досъдебното производство.

Т.Н.Д. - редовно уведомена, явява се лично, представлява се от адв. М.Т.  от ДАК, редовно упълномощена от хода на  досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ –   Няма пречки за даване ход на делото.

АДВ. Т. - Да се даде ход на делото.

 

Съдът, като взе в предвид, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът докладва:

След проведено разпоредително заседание на 24.01.2019г. делото е насрочено за предварително изслушване на страните. На 13.02.2019г. в канцеларията на съда са депозирани споразумения, сключени между прокурор В. Вичев – прокурор при  Окръжна прокуратура – ***, адв. М.Т. от ДАК, защитник на подсъдимите  А.П.Р. и Т.Н.Д., както и самите подсъдими.  Ведно с постъпилите споразумения е депозирано и банково бордеро за внесени по сметка на С.В. /Wilhelmsen Semen/ от Норвегия сума в размер на 210 евро.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо председател, постигнали сме споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №390/2018г. по описа на ДОС, което моля да разгледате и одобрите като непротиворечащо на закона и морала. Подсъдимите са възстановили причинените имуществени щети на пострадалия.

Адв. Т. – Постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура гр. ***, подписано от мен и моите подзащитни, което моля да разгледате и одобрите като непротиворечащо на закона и морала. Подсъдимите са възстановили всички щети на пострадалия, за което представяме и писмени доказателства.

Подсъдимият Р. – Съгласен съм със споразумението.

Подсъдимата Д. – Съгласна съм със споразумението.

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва обвиняемите да отговорят на въпросите,  визирани  в  чл.382  ал. 4  от  НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ Р. - Разбирам в какво ме обвинява ***ка окръжна прокуратура, признавам се за виновен. Знам, че това споразумение има силата на влязла в сила присъда. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Отказвам се от съдебното разглеждане на делото по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

ПОДСЪДИМАТА Д. - Разбирам в какво ме обвинява ***ка окръжна прокуратура, признавам се за виновна. Знам, че това споразумение има силата на влязла в сила присъда. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Отказвам се от съдебното разглеждане на делото по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

Съдът, на основание чл.382 ал.5 от НПК предлага допълнение в споразумението, а именно по отношение на разноските, които следва да бъдат присъдени на подсъдимите, като сторените по НОХД №390/2018г. по описа на ДОС в размер на 255 лева за превод на документи по изготвената съдебна поръчка, да бъдат заплатени солидарно от двамата подсъдими по сметка на ДОС, както и по отношение на вещественото доказателство -  1 брой диск от камера за видеонаблюдение на АТМ устройство, находящо се в с. ***, общ. ***ка, ул. „***” №68, Магазин „Конкурент”, приложени на л.17 по досъдебното производство,  да бъде унищожено след влизане на споразумението в сила.

Съдът запитва страните за становище по предложеното допълнение с оглед вписването му в окончателното споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Съгласен съм с предложеното допълнение и същото следва да бъде вписано в окончателния текст на споразумението.

АДВ. Т.: Съгласна съм с предложеното допълнение, което следва да се впише в окончателния текст на споразумението.

ПОДСЪДИМИЯТ Р.: Съгласен съм с това, което предложихте.

ПОДСЪДИМАТА Д.: Съгласна съм с така направеното допълнение.

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл. 382 ал. VІ от НПК, вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че подсъдимият А.П.Р. ***, с ЕГН: ********** е виновен за това, че:

На 02.08.2016г. в с. ***, община ***, в съучастие като извършител с Т.Н.Д., използвал платежен инструмент – кредитна карта “VISA” с № 4106510007875415, издадена от „SPARE BANU 1 – SR Bank” гр. Ставангер, Норвегия, без съгласието на титуляра С.В. от гр. Ставангер, Норвегия, като в 07:00:27 часа от АТМ №061114 на „Уникредит Булбанк” АС, намиращ се в с. ***, община ***, ул. „***” №68, извършил парична транзакция и изтеглил сумата от 410,84 лева,  поради  което  и  на  основание чл. 249, ал. 1 във вр. с чл. 20 ал.2 от НК,  във вр. с чл. 55 ал.1 т.1 от НК му се определя наказание „лишаване от свобода” за  срок  от три месеца, изтърпяването на което  на  основание чл. 66 ал. 1 от НК  отлага с изпитателен срок  от  три години.

На основание чл. 55 ал.3 от НК не се налага по-лекото наказание „Глоба“, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 67 ал.2 от НК възпитателните грижи по време на изпитателния срок на условно осъдения се възлагат на съответния районен инспектор от Второ РУ на МВР гр. *** по местоживеене на подсъдимият.

На основание чл. 189 ал.3 от НПК подсъдимия А.П.Р. следва солидарно да заплати с подс. Т.Н.Д., сторените по делото разноски в размер на 283,66, от които 165,01 лева да се изплатят по сметка на ОД на МВР гр. ***, а 118,65 лева да се изплатят по сметка на ОД на МВР гр. ***, и двете по ДП №28/2018г. по описа на РУ на МВР – ***, както и сумата в размер на 255 лева по сметка на Окръжен съд – ***.

Деянието е извършено от подсъдимия виновно при форма на вината пряк умисъл.

Имуществените вреди са възстановени.

 

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че подсъдимата Т.Н.Д. ***, с ЕГН: ********** е виновна за това, че:

На 02.08.2016г. в с. ***, община ***, в съучастие като помагач с А.П.Р. ***, използвала платежен инструмент – кредитна карта “VISA” с № 4106510007875415, издадена от „SPARE BANU 1 – SR Bank” гр. Ставангер, Норвегия, без съгласието на титуляра С.В. от гр. Ставангер, Норвегия, като в 07:00:27 часа от АТМ №061114 на „Уникредит Булбанк” АС, намиращ се в с. ***, община ***, ул. „***” №68, извършила парична транзакция и изтеглила сумата от 410,84 лева,  поради  което  и  на  основание чл. 249, ал. 1 във вр. с чл. 20 ал.4 от НК,  във вр. с чл. 55 ал.1 т.1 от НК й се определя наказание „лишаване от свобода” за  срок  от три месеца, изтърпяването на което  на  основание чл. 66 ал. 1 от НК  отлага с изпитателен срок  от  три години.

На основание чл. 55 ал.3 от НК не се налага по-лекото наказание „Глоба“, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 67 ал.2 от НК възпитателните грижи по време на изпитателния срок на условно осъдената се възлагат на съответния районен инспектор от Второ РУ на МВР гр. *** по местоживеене на подсъдимата.

На основание чл. 189 ал.3 от НПК подсъдимата Т.Н.Д.  следва солидарно да заплати с подс. А.П.Р., сторените по делото разноски в размер на 283,66, от които 165,01 лева да се изплатят по сметка на ОД на МВР гр. ***, а 118,65 лева да се изплатят по сметка на ОД на МВР гр. ***, и двете по ДП №28/2018г. по описа на РУ на МВР – ***, както и сумата в размер на 255 лева по сметка на Окръжен съд – ***.

Деянието е извършено от подсъдимия виновно при форма на вината пряк умисъл.

Имуществените вреди са възстановени.

 

Съдът приканва страните към полагане на подписи в споразумението.

 

 

 

ПРОКУРОР:

                   /Веселин Вичев/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                   /адв. М.Т./

 

 

ПОДСЪДИМИЯТ:

                   /А.П.Р./

 

 

ПОДСЪДИМАТА:

                   /Т.Н.Д./

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитника и подсъдимите, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл. 381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

Воден от горното, съдът на основание чл.382 ал.VІІ от НПК във връзка с чл. 24 ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И: № 5

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор при Окръжна прокуратура гр. ***  Веселин Вичев, подсъдимия А.П.Р. и подсъдимата Т.Н.Д. и техния защитник адв. М.Т. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно производство по НОХД №390/2018г. по описа на Окръжен съд гр. ***,  по силата на което,

ПРИЗНАВА подсъдимият А.П.Р. – роден  на ***г***, с постоянен адрес ***,  български гражданин, основно образование, неженен, безработен, не осъждан, ЕГН **********

ЗА ВИНОВЕН в това, че:

На 02.08.2016г. в с. ***, община ***, в съучастие като извършител с Т.Н.Д., използвал платежен инструмент – кредитна карта “VISA” с № 4106510007875415, издадена от „SPARE BANU 1 – SR Bank” гр. Ставангер, Норвегия, без съгласието на титуляра С.В. от гр. Ставангер, Норвегия, като в 07:00:27 часа от АТМ №061114 на „Уникредит Булбанк” АС, намиращ се в с. ***, община ***, ул. „***” №68, извършил парична транзакция и изтеглил сумата от 410,84 лева,  поради  което  и  на  основание чл. 249, ал. 1 във вр. с чл. 20 ал.2 от НК,  във вр. с чл. 55 ал.1 т.1 от НК му се налага наказание „лишаване от свобода” за  срок  от три месеца, изтърпяването на което  на  основание чл. 66 ал. 1 от НК  отлага с изпитателен срок  от  ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 55 ал.3 от НК не налага по-лекото наказание „Глоба“, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 67 ал.2 от НК възпитателните грижи по време на изпитателния срок на условно осъдения се възлагат на съответния районен инспектор от Второ РУ на МВР гр. *** по местоживеене на подсъдимият.

 

ПРИЗНАВА подсъдимата Т.Н.Д. – родена на ***г. в гр. ***, живуща ***, българска гражданка, неомъжена, с основно образование, не работи, не осъждана, ЕГН **********

ЗА ВИНОВНА в това, че:

На 02.08.2016г. в с. ***, община ***, в съучастие като помагач с А.П.Р. ***, използвала платежен инструмент – кредитна карта “VISA” с № 4106510007875415, издадена от „SPARE BANU 1 – SR Bank” гр. Ставангер, Норвегия, без съгласието на титуляра С.В. от гр. Ставангер, Норвегия, като в 07:00:27 часа от АТМ №061114 на „Уникредит Булбанк” АС, намиращ се в с. ***, община ***, ул. „***” №68, извършила парична транзакция и изтеглил сумата от 410,84 лева,  поради  което  и  на  основание чл. 249, ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 4 от НК,  във вр. с чл. 55 ал.1 т.1 от НК й се налага наказание „лишаване от свобода” за  срок  от три месеца, изтърпяването на което  на  основание чл. 66 ал. 1 от НК  отлага с изпитателен срок  от  ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 55 ал.3 от НК не налага по-лекото наказание „Глоба“, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 67 ал.2 от НК възпитателните грижи по време на изпитателния срок на условно осъдената се възлагат на съответния районен инспектор от Второ РУ на МВР гр. *** по местоживеене на подсъдимата.

ОСЪЖДА подсъдимите А.П.Р. и Т.Н.Д. с гореснети самоличности, солидарно да заплатят  сторените по делото разноски в размер на 283,66, от които 165,01 лева да се изплатят по сметка на ОД на МВР гр. ***, а 118,65 лева да се изплатят по сметка на ОД на МВР гр. ***, и двете по ДП №28/2018г. по описа на РУ на МВР – ***, както и сумата в размер на 255 лева, представляващи разноски по НОХД №390/2018г. по описа на ДОС, да се изплатят по сметка на Окръжен съд – ***.

 

ВЕЩЕСТВЕНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО: 1 броя диск от камера за видеонаблюдение на АТМ устройство, находящо се в с. ***, общ. ***ка, ул. „***” №68, Магазин „Конкурент”, приложени на л.17 по досъдебното производство,  да се унищожи след влизане на споразумението в сила.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 390/2018г. по описа на Окръжен съд гр. ***.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно.

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  

                                                       

        

                                             СЪД.  ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                         

 

                                                                                      2.       

 

Заседанието приключи в 10:30 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   СЕКРЕТАР: