П  Р  И  С  Ъ  Д  А

№15

гр.Добрич,  09.11.2018г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Добричкият  окръжен  съд,   наказателно  отделение,  публично съдебно заседание на  девети ноември две хиляди и осемнадесета година,

председател: Атанас Каменски,

член-съдия: Деница П.,

съд. заседатели: Г.Г., А.П. и Д.С.,

резервен член-съдия: Милена Хараламбиева,

Прокурор: Свилена К.,

Съдебен секретар: Елица Александрова,

 н.о.х.д.№233  по  описа  на  Окръжен съд-гр.***  за  2018г.

 П Р И С Ъ Д И:

Признава С.Н.С.-роден на ***г***, обл.***, български гражданин, неженен, осъждан, безработен, ЕГН:**********,  

за виновен в това, че:

На 12.08.2017г. в с.Р., обл.***, отнел чужди движими вещи на стойност 7,35лв. от владението на С. П.В., с намерение противозаконно да присвои отнетото, като употребил за това сила и грабежът е бил придружен с опит за убийство на пострадалия, поради което и на основание чл.199, ал.2, т.2, пр.II, във в-ка с чл.198, ал.1 и чл.54 от НК налага на подсъдимия наказание лишаване от свобода за срок от осемнадесет години.

На основание чл.57, ал.1, т.2, б.“а“ от ЗИНЗС и чл.59 от НК определя първоначален строг режим за изпълнение на санкцията, като зачита предварителното задържане по мярката за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 12.08.2017г. до привеждане на присъдата в изпълнение.

На основание чл.45 от ЗЗД осъжда С.Н.С. да заплати на С.П.П. с ЕГН:**********, в качеството му на наследник на  С. П.В., сумата от две хиляди и четиристотин лева, ведно със законната лихва от 28.11.2017г. до окончателното издължаване, като обезщетение за нанесени имуществени вреди.

На основание чл.45 от ЗЗД осъжда С.Н.С. да заплати на И.В.М. с ЕГН:**********, в качеството му на наследник на  С. П.В.,  сумата от три хиляди седемстотин деветдесет и девет лева и двадесет и шест стотинки, ведно със законната лихва от 04.04.2018г. до окончателното издължаване, като обезщетение за нанесени имуществени вреди.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия да заплати на С.П.П. и И.В.М. деловодни разноски в размер на 500лв., представляващи хонорар на упълномощения от гражданските ищци-частни обвинители повереник.

Осъжда С.Н.С. да заплати сторените по делото разноски в размер на 5036,09лв. по сметка на ОД на МВР-гр.***, сумата от 527,05лв. по сметка на ОС-гр.***, както и държавна такса върху уважените искове в размер на 247,97лв.

Приложените по делото веществени доказателства по приемо-предавателен протокол от 29.06.2018г. и дисковете към протоколите за следствени действия да се унищожат след привеждане на присъдата в изпълнение.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред АС-гр.Варна.

 

Председател: ………..                           Член-съдия: ……….

 

 

Заседатели: ………….              …………                   .………

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№…..

гр.***,  09.11.2018г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

***ки  окръжен  съд,   наказателно  отделение,  публично съдебно заседание на  девети ноември две хиляди и осемнадесета година,

председател: Атанас Каменски,

член-съдия: Деница П.,

съд. заседатели: Г.Г., А.П. и Д.С.,

резервен член-съдия: Милена Хараламбиева,

Прокурор: Свилена К.,

Съдебен секретар: Елица Александрова,

 н.о.х.д.№233  по  описа  на  Окръжен съд-гр.***  за  2018г.

След постановяване на присъдата по н.о.х.д.№233/2018г. на ОС-гр.***, с оглед размера на наложеното на подсъдимия наказание и на основание чл.309, ал.3, във в-ка с ал.2 от НПК съдът служебно се занима с наложената мярка за неотклонение, като

О П Р Е Д Е Л И:

Потвърждава постановената по отношение на подсъдимия С.Н.С. с ЕГН:********** мярка за неотклонение „Задържане под стража” до привеждане на присъдата в изпълнение.

Определението подлежи на обжалване и протест по реда на гл.ХХII от НПК-в 7-дневен срок от днес пред АС-гр.Варна.

 

 Председател: ………..                                     Член-съдия: ……….

 

 

Заседатели: ………….                   …………                       .………