Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

№ 21

 

 

гр. Добрич, 18.02.2019 г.

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

                ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на осемнадесети февруари две хиляди и деветнадесета година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ разгледа  т.  д. № 34  по описа на Добричкия окръжен съд за 2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ.   

Търговско дело № 34/2019 г. по описа на Окръжен съд – Добрич е образувано по жалба на НЧ „***“  с. С., общ. Г.Т., област Добрич, ЕИК ***срещу отказ на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление за вписване на промени по партидата на народното читалище  в търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ, като прецени доказателствата по делото, приема за установено следното:

Жалбата е подадена от оправомощено лице в рамките на законоустановения седемдневен срок - арг. чл. 25, ал. 1 ЗТРРЮЛНЦ.

Същата е  ДОПУСТИМА, поради което следва да се разгледа по същество.

Разгледана по същество, жалбата се явява НЕОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

Заявителят е поискал вписване на следните промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване в търговския регистър по партидата на народното читалище: заличаване на секретаря на читалището.

Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България е постановила отказ по горепосоченото заявление с оглед обстоятелството, че длъжността „секретар“ е задължителен орган на народното читалище.

Изводите на длъжностното лице по регистрацията са правилни и законосъобразни.

Секретарят е задължителен орган на народното читалище – чл. 17а във вр. с чл. 16, ал. 2, т. 5  във вр. с чл. 19 и чл. 19а ЗНЧ. Секретарят е и органен представител на народното читалище, който го представлява заедно и поотделно с председателя. Анализът на правните норми, уреждащи изискванията и статуса на секретаря на читалището обуславят извода, че длъжността е щатна. Длъжността „секретар на народното читалище“ е несъвместима с длъжността на член на настоятелството и/или на проверителната комисия.

Изложените съображения налагат извода за законосъобразност на отказа на длъжностното лице по регистрацията.

С оглед изложените съображения, жалбата се явява неоснователна и следва да се отхвърли.

С оглед гореизложените съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

Р     Е     Ш    И:

 

 

ОТХВЪРЛЯ  жалба на НЧ „***“  с. С., общ. Г.Т., област Добрич, ЕИК ***срещу отказ № ***/04.02.2019 г. на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление № ***/01.02.2019 г. за вписване на промени по партидата на народното читалище  в търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ.

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В СЕДЕМДНЕВЕН  СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ.

 

                                                            

                                                 СЪДИЯ: