Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е                        

 

                                                  № 73

  

                               гр.**     02.04.2019 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

**кият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесети март                                             2019 год.

В публичното заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                   ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

 

Секретар:ПЕПА МИТЕВА

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №539 по описа за 2018 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК и се развива по подадена от Н.К.Н. от гр.Г.Т.въззивна жалба срещу решение №976/19.10.2018 г. по гр.д.№1005/2017 г. на **кия районен съд в частта,с която се извършва делба на съсобствени недвижими имоти и движима вещ чрез разпределянето им на основание чл.353 от ГПК,като в дял на А.И.Н. с ЕГН ********** *** е поставен недвижим имот-ЖИЛИЩЕ-АПАРТАМЕНТ №*,находящ се в град **,ЖК „***”,блок *,вход *-имот с идентификатор ***по кадастралната карта на град ** със застроена площ 65,29 кв.м,състоящ се от две стаи,кухня и сервизни помещения,ведно с изба №** с площ от 3,86 кв.м  и 0,795 % идеални части от общите части на сградата и толкова идеални части от отстъпеното право на строеж върху мястото,респ. в дял на Н.К.Н. с ЕГН ********** от гр.Г.Т.са поставени-ПОЗЕМЛЕН ИМОТ-ДВОРНО МЯСТО в село П.,община **ка с площ от 2400 кв.м,за който са отредени парцел ХІІ-имот с планоснимачен №** с площ от 720 кв.м в кв.45 по плана на село П.,парцел *-имот с планоснимачен № ** с площ от 900 кв.м в квартал 45 по плана на село П.,парцел Х-имот с планоснимачен № ** с площ 820 кв.м в квартал 45 по плана на село П.,ведно с построената в дворното място КЪЩА със застроена площ 68,00 кв.м,състояща се от три стаи,кухня,салон,една малка стаичка,дамче,курник и тоалетна,както и лек автомобил марка „П. 206” с ДК №ТХ ** ХН,рама №**,двигател  №**,като А.И.Н. е осъдена да заплати на Н.К.Н. сума от 7 420 лв за уравнение на дела му.

С решение №25/14.02.2019 г. по настоящото дело **кият окръжен съд след преценка за осъществен незаконосъобразен способ за извършване на делбата отмени първоинстанционното решение в горната обжалвана част и състави проект за разделителен протокол с оглед извършване на делбата чрез теглене на жребий-способ по чл.352 от ГПК.Проектът за разделителен протокол е предявен на страните по реда на чл.350 от ГПК в откритото съдебно заседание на 20.03.2019 г.Съделителите    Н.К.Н. и А.И.Н. изразяват чрез процесуалните си представители съгласие със съдържанието на проекта и заявяват,че нямат възражения по него,като настояват същият да бъде обявен за окончателен.

С оглед изложеното въззивният съд следва на основание чл.350 ал.1 изр.2 от ГПК да състави и обяви окончателния разделителен протокол по делото,който следва да възпроизвежда изцяло съдържанието на проекта за разделителен протокол,обективиран в решение №25/14.02.2019 г. на ДОС.

Водим от гореизложеното,**кият окръжен съд

 

                                            Р  Е  Ш  И  :

 

СЪСТАВЯ И ОБЯВЯВА ОКОНЧАТЕЛЕН РАЗДЕЛИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ с оглед извършване делбата чрез теглене на жребий по чл.352 от ГПК при формиране на два дяла,както следва:

ДЯЛ ПЪРВИ,включващ

ЖИЛИЩЕ-АПАРТАМЕНТ №*,находящ се в град **,ЖК „***”,блок *,вход *-имот с идентификатор ***по кадастралната карта на град ** със застроена площ 65,29 кв.м,състоящ се от две стаи,кухня и сервизни помещения,ведно с изба № ** с площ от 3,86 кв.м  и 0,795 % идеални части от общите части на сградата и толкова идеални части от отстъпеното право на строеж върху мястото,на стойност 32 650 лв;

Съделителят,получил дял първи,следва да заплати на съделителя,получил дял втори,сума от 3 710 лв за уравнение на дял втори.

ДЯЛ ВТОРИ,включващ

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ-ДВОРНО МЯСТО в село П.,община **ка с площ от 2400 кв.м,за който са отредени парцел **-имот с планоснимачен №** с площ от 720 кв.м в кв.45 по плана на село П.,парцел **-имот с планоснимачен №** с площ от 900 кв.м в квартал 45 по плана на село П.,парцел Х-имот с планоснимачен №** с площ 820 кв.м в квартал 45 по плана на село П.,ведно с построената в дворното място КЪЩА със застроена площ 68,00 кв.м,състояща се от три стаи,кухня,салон,една малка стаичка,дамче,курник и тоалетна,на стойност 23 750 лв;

Съделителят,получил дял втори,получава в дял лек автомобил марка „П. 206” с ДК №ТХ ** ХН,рама №**,двигател  №** на стойност 1 480 лв за уравнение на дела си в натура,както и сума от 3 710 лв за уравнение на дела си,която следва да се заплати от съделителя,получил дял първи.

 

Настоящото решение и предходното въззивно решение №25/14.02.2019 г. подлежат на касационно обжалване с обща жалба в едномесечен срок от връчване на страните на второто решение по съставяне и обявяване на окончателен разделителен протокол пред ВКС на РБ при условията на чл.280 ал.1 и 2 от ГПК.

 

След влизане на настоящото решение по разделителния протокол в сила делото да се докладва за насрочването му за теглене на жребий.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                               2.