Р     Е   Ш    Е   Н   И   Е

   71                                             01.04.2019 год.                                гр.Добрич                 

В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Добричкият окръжен съд                                        гражданско отделение

На двадесет и седми март                                                                  2019 год.

В открито заседание в следния състав:

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:            ДИАНА ДЯКОВА           

                                                        ЧЛЕНОВЕ:    ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА               

                                                                                                 ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                                                                       

Секретар:Павлина Пенева

като разгледа докладваното от председателя

въззивно гражданско дело       № 97           по описа  за  2019 год.

за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по реда на глава ХХ от ГПК въз основа на жалба рег.№2627/12.10.2018 год.  на Е.М.М. , ЕГН **********,подадена от процесуалния й представител адв.Е.В.  срещу решение № ***,т.ІІ стр.1603/25.09.2018 год.  по гр.д.№***/2018 год. на  Районен съд Т. ,с което :1./на основание чл.49 ал.1 от СК е прекратен с развод  брака   й със С.С.М. , ЕГН **********  ,  сключен на **.0*.2005 год.   ,пред длъжностното лице по гражданското състояние при Община Т.  гр. Т. , поради настъпилото в него дълбоко и непоправимо разстройство  по  вина  и двамата съпрузи ; 2./предоставено е   упражняването на родителските права по отношение на децата   П. М., ЕГН ********** и  А. М.,  ЕГН **********  на бащата,като е определен режим на лични отношения на майката,като   й се дава  възможност да ги вижда и взема при себе си, на свои разноски ,както следва: всяка първа и трета седмица от месеца, от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя (с преспиване в дома на майката ),като майката   взема децата на свои разноски , след което да ги връща на бащата в дома находящ се в гр. Т.  по ул.“Б.М.“ № *  и  един ден по взаимно съгласие между родителите  на един от религиозните за страните празници или от официалните за страната,както  и за 20 дни през лятото когато бащата  не е  в платен годишен отпуск;  3./определено е местоживеене на децата   в дома на баща им,  находящ се в гр.  Т. ,  ул.“Б.М.“ № *;4./осъдена е да заплаща в полза на всяко едно от децата, чрез техния баща   месечна издръжка в размер на 127.50лв.,  с падеж всяко пето    число от месеца , считано от  датата на влизане на  законна сила на настоящото   решение  , ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, за който се дължи издръжката до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване;5./осъдена е да заплати  държавните такси по делото.

С доводи за необоснованост и незаконосъобразност на обжалваното решение се настоява за отмяната му,като въззивният съд постанови ново по съществото на спора,с което бракът между страните бъде прекратен с развод по вина на мъжа;упражняването на родителските права  по отношение на родените от брака две деца бъде предоставено на майката,а на бащата определен разширен режим на лични контакти и същият осъден да заплаща за тях месечна издръжка в пълния размер,поискан от майката в производството пред ТРС.

Въззиваемата страна С.С.М. , ЕГН ********** счита жалбата за неоснователна и настоява да не бъде уважавана,което свое становище е изразил в подаден в срока и по реда на чл. 263 ал.1 от ГПК отговор рег.№3008/12.11.2018 год.

Постъпила е молба рег.№ 110/16.01.2019 год., с която двете страни по делото за заявили,че междувременно са постигнали споразумение по гр.д.№ ***/2018 год. на Т.ския съд,поради което настояват обжалваното решение да бъде отменено и споразумението им утвърдено от въззивната инстанция.

В  съдебно заседание от дата 13.03.2019 год. пред въззивния съд страните са изменили основанието на иска си,като са поискали  прекратяване на брака  с развод по взаимно съгласие-чл.50 от СК и са представили споразумението по чл. 51 от СК.

На основание чл.321 ал.5 от ГПК,съдът е преминал  производство по развод по взаимно съгласие и е дал възможност на страните са внесат уточнения в представеното от тях споразумение.

Ново споразумение и съответно уточнения ,страните са депозирали и заявили в съдебното заседание от 27.03.2018 год.Със споразумението са разрешени всички въпроси по чл. 51 ал.1 от СК.Споразумението не противоречи на закона и с него са защитени интересите на децата.

Това налага решението на първата инстанция да се отмени и вместо това да се утвърди от съда постигнатото споразумение между страните.

На основание чл.6 т.3  и чл.7 т.2 от Тарифата за държавните такси,които се събират от съдилищата по ГПК,страните следва да бъдат осъдени да заплатят по сметка на съда ДТ от по 20 лв. и 108 лв. 

По изложените съображения,съдът

 

Р   Е  Ш   И   :

 

ОТМЕНЯ решение № ***,т.ІІ стр.1603/25.09.2018 год.  по гр.д.№***/2018 год. на  Районен съд Т.,като вместо това

п о с т а н о в я в а :

ПРЕКРАТЯВА   БРАКА  между Е.М.М. , ЕГН **********  и С.С.М. , ЕГН **********,сключен на дата **.0*.2005 год.  пред длъжностното лице по гражданското състояние на Община гр.Т.,за което е съставен акт № ****/**.0*.2005 год.  с РАЗВОД по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между страните, както следва:

1.Съпрузите се съгласяват гражданския им брак да бъде прекратен с развод по взаимно съгласие при условията на чл. 50 от СК.

2.1.Родителските права по отношение детето П. М., ЕГН ********** се предоставят за упражняване на майката Е.М.М. , ЕГН **********.

2.2.Местоживеенето на детето П. М., ЕГН ********** се определя при майката Е.М.М. , ЕГН ********** и на адресите,на които тя пребивава в България и Федерална република Германия.

2.3.На бащата С.С.М. , ЕГН ********** се определя режим на лични отношения с детето П. М., ЕГН **********,както следва:всяка втора и четвърта седмица ,считано от 17.00 часа в петък /след училище/  и до 12.00 часа в неделя,с оглед предоставяне на възможност  на детето да се подготви за учебни занятия в понеделник.

Бащата се задължава да отвежда и връща детето точно в посочените часове от и до жилището на майката,като режима на лични отношения ще се осъществява по местоживеенето на детето.

В случай на невъзможност за контакт с детето поради болест или отсъствие от местоживеенето,майката уведомява незабавно бащата и в този случай,режима на лични отношения се осъществява в следващата седмица.

Ако бащата не може да осъществи контакт с детето през съответната седмица,той е длъжен незабавно да уведоми майката,като режима на лични отношения се осъществява в следващата седмица.

Бащата има право на един месец/календарни дни/ за контакти с детето през лятото,който не съвпада с годишния отпуск на майката,като бащата е длъжен да уведоми майката за мястото на планираната от него почивка.

Конкретен режим на лични отношения на бащата с детето за времето на  официалните празници ,установени в Р България,ФРГ и   Кралство Белгия  не се определя отнапред,като за всеки празник  родителите се споразумяват преди настъпването му.

Родителите се споразумяват за комуникация  с детето и през социалните мрежи в удобно време и по взаимно споразумение.

3. Бащата С.С.М. , ЕГН ********** се задължава да заплаща месечна издръжка в размер на 150 лв. за детето П. М., ЕГН ********** ,чрез неговата  майка и законен представител  Е.М.М. , ЕГН **********  и на посочена от нея банкова сметка *** ,следващ  този ,за който се дължи издръжката,ведно със законната лихва за всяка една закъсняла вноска.

4.1. Родителските права по отношение детето А. М.,  ЕГН **********  се предоставят за упражняване на бащата С.С.М. , ЕГН **********.

4.2.Местоживеенето на детето А. М.,  ЕГН ********** се определя при бащата С.С.М. , ЕГН ********** и на адресите,на които той пребивава в България и Кралство Белгия.

4.3. На майката Е.М.М. , ЕГН **********  се определя режим на лични отношения с детето А. М.,  ЕГН **********, както следва:всяка втора и четвърта седмица ,считано от 17.00 часа в петък /след училище/  и до 12.00 часа в неделя,с оглед предоставяне на възможност  на детето да се подготви за учебни занятия в понеделник.

Майката се задължава да отвежда и връща детето точно в посочените часове от и до жилището на бащата,като режима на лични отношения ще се осъществява по местоживеенето на детето.

В случай на невъзможност за контакт с детето поради болест или отсъствие от местоживеенето,бащата уведомява незабавно майката и в този случай,режима на лични отношения се осъществява в следващата седмица.

Ако майката не може да осъществи контакт с детето през съответната седмица,тя е длъжна незабавно да уведоми бащата,като режима на лични отношения се осъществява в следващата седмица.

Майката има право на един месец/календарни дни/ за контакти с детето през лятото,който не съвпада с годишния отпуск на бащата,като майката е длъжна да уведоми бащата за мястото на планираната от него почивка.

Конкретен режим на лични отношения на майката с детето за времето на  официалните празници ,установени в Р България,ФРГ и   Кралство Белгия  не се определя отнапред,като за всеки празник  родителите се споразумяват преди настъпването му.

Родителите се споразумяват за комуникация  с детето и през социалните мрежи в удобно време и по взаимно споразумение.

5. Майката Е.М.М. , ЕГН **********  се задължава да заплаща месечна издръжка в размер на 150 лв. за детето А. М.,  ЕГН **********,чрез неговия  баща и законен представител С.С.М. , ЕГН ********** и на посочена от него банкова сметка ***,следващ  този ,за който се дължи издръжката,ведно със законната лихва за всяка една закъсняла вноска.

6.След влизане в сила на решението за развод в сила,съпругата ще носи брачното си фамилно име М..

7.Семейното жилище , придобито по време на брака и находящо се в гр.Т. ул.“Б.М.“№* се предоставя за ползване на С.С.М. , ЕГН **********.

8.Страните се споразумяват да не си дължат издръжка помежду си.

ОСЪЖДА С.С.М. , ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Окръжен съд Добрич  ДТ  по развода в размер на 20 лв. и върху издръжката в размер на 108 лв.

ОСЪЖДА Е.М.М. , ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Окръжен съд Добрич  ДТ по развода в размер на 20 лв. върху издръжката в размер на 108 лв.

Решението е окончателно, не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                                             2.