О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                             №258

                                        гр. Добрич, 03.04.2019г.

 

                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

                              

Добричкият окръжен съд                                гражданско отделение

На трети април                                                 година 2019

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ДИАНА ДЯКОВА

                                                             ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                                               

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно частно гражданско дело   номер 171       по описа за 2019 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по частна жалба на „***“ - Република С., чрез адвокат Г.В., срещу протоколно определение от 28.11.2018г. по гр.д.№513/2018г.на БРС, с което е отхвърлено възражението му по чл.119 от ГПК за родова неподсъдност на делото.

В жалбата са изложени съображения за незаконосъобразност на обжалваното определение – отказът на съда да се съобрази с разпоредбата на чл.104 т.3 от ГПК бил неправилен, предвид, че спорът е за собственост на недвижими имоти с данъчна оценка, многократно надвишаваща 50 000лева, липсвали условията по чл.254 ал.1 от ГПК за валидност на съдебния акт, липсвало връчване на съдебния  акт, съобразно изискванията на чл.7 ал.2 от ГПК.

Ответникът по жалбата „***” ЕООД - с.К., общ.Балчик, чрез процесуалния си представител, изразява становище за недопустимост на жалбата по съображения, че по делото не е постановявано определение по подсъдността на спора. По същество излага доводи за неоснователност на жалбата.

След като обсъди становищата на страните и се запозна с делото, въззивният съд намира частната жалба за недопустима.

Въпросът за родовата подсъдност на предявените от „***” ЕООД срещу „***“ искове е поставен в т.I.2. от отговора на ответника по исковата молба. По този въпрос първоинстанционният съд не се е произнесял. Видно от протокола от проведеното на 28.11.2018г. съдебно заседание, съдът е постановил определения, с които е отхвърлил искането на ответника за спиране на производството и исканията по т.5, 6 и 7 от отговора му /не са във връзка с родовата подсъдност/; постановени са и определения, с които съдът се е произнесъл по редовността на исковата молба и по доказателствата.

Липсва определение, постановено на 28.11.2018г. в съдебно заседание или с отделен нарочен акт, с което първоинстанционният съд да се е произнасял по възражението на ответника за родова неподсъдност на предявените срещу него искове по гр.д.№513/2018г. на БРС.

Следователно частната жалба, насочена срещу несъществуващ съдебен акт, е лишена от предмет и недопустима. Същата следва да бъде оставена без разглеждане, като образуваното по нея производство се прекрати.

С оглед изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА  производството по в.ч.гр.д.№171/2019г. по описа на ДОС и ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната жалба на „***“ - Република С. срещу определение от 28.11.2018г. за подсъдността на спора по гр.д.№513/2018г.на БРС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му пред Апелативен съд - Варна.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:1.                         2.