О   П   Р    Е    Д   Е   Л   Е   Н    И    Е

№266

Гр.Добрич ,05.04.2019 година

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добрички окръжен съд,Гражданско отделение,в закрито  съдебно заседание,проведено на  пети април ,две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА            

                                                ЧЛЕНОВЕ:ТЕМЕНУГА СТОЕВА                                  

                                          ГЕОРГИ ПАВЛОВ                                                 

                                                                                                                          

  като изслуша докладваното  от съдията Адриана Панайотова

вз.ч.гр.дело № 191 по описа за 2019 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

                       Производството е по реда на чл.435 от ГПК.

               Образувано е по  частна жалба с вх. № 1313/21.02.2019 г. на С.А.Б.  ЕГН-********** срещу образуването на изпълнителното дело,нередовното връчване на покана за доброволно изпълнение и насрочен опис на движими вещи.Прави възражение за погасителна давност.Иска се от съда да постанови прекратяване на образуваното изпълнително производство.

               В жалбата се излагат съображения, че изпълнителният лист е издаден срещу ненадлежна страна-лице поставено под пълно запрещение,поканата за доброволно изпълнение ене е връчена надлежно и се позовава на изтекла погасителна давност.

     Взискателят Банка „ДСК“ не е подала отговор на жалбата.

    Съдия-изпълнителят е изложил  в писмените си обяснения доводи и съображения за  недопустимост на  жалбата, в условията на евентуалност-за неоснователност.

              Съдът, като взе предвид оплакванията в жалбата,  становищата и доводите на страните по изпълнението и като разгледа и прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

              Жалбата е подадена  от трето лице по смисъла на чл.429,ал.3 от ГПК-ипотекарен длъжник,срещу чието имущество е насочено принудителното изпълнение.

 Като взе предвид становищата на страните и събраните по делото доказателства настоящата инстанция намира жалбата за недопустима, поради което следва да бъде оставена без разглеждане, като такава.

      В разпоредбата на чл. 435, ал.2 от ГПК е посочено лимитативно какви процесуални възможности има длъжникът при обжалване на действията на съдебния изпълнител. Длъжникът може да обжалва  постановлението за глоба; насочването на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо; отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот, поради това, че не е уведомен надлежно за изпълнението; отказа на съдебния изпълнител да извърши нова оценка по реда на чл. 468, ал. 4 и чл. 485; определянето на трето лице за пазач, ако не са спазени изискванията на чл. 470, както и в случаите по чл. 486, ал. 2; отказа на съдебния изпълнител да спре, да прекрати или да приключи принудителното изпълнение и  разноските по изпълнението.

Т.е основанията, на което е подадена процесната жалба,  не са от изчерпателно изброените действия на съдия изпълнителя, които законодателят е предвидил възможност за обжалване.

          Депозираната жалба е процесуално недопустима, тъй като е насочена срещу неподлежащо на обжалване действие на съдебния изпълнител.

          И тъй като за допустимостта на процеса съдът следи служебно жалбата на длъжника, която е недопустима не следва да се разглежда по същество, както и да се преценя нейната основателност.Всички повдигнати в жалбата въпроси не са от компетентността на ЧСИ и не могат да бъдат разрешени в това производство.

          Воден от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

О  П   Р  Е  Д   Е   Л   И   :

 

             ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  частна жалба с вх. № с вх. № 1313/21.02.2019 г. на С.А.Б.  ЕГН-********** срещу образуването на изпълнителното дело,нередовното връчване на покана за доброволно изпълнение и насрочен опис на движими вещи.

          ПРЕКРАТЯВА  производството по въззивно гражданско дело № 191 по описа на Добричкия окръжен съд за 2019 г.             

           Определението може да се обжалва пред Варненския Апелативен съд, в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

Председател:                               Членове:1.                           2.

 

 

 

 

                                                                                       2.