О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   № 282

                гр.Добрич 08.04.2019 г.

                                      

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание  на осми април                

през две хиляди и деветнадесета                       година в състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ТСТОЕВА

                                                 ЧЛЕНОВЕ:Е.ИВАНОВА

                                                                   Г.ПАВЛОВ

при  секретаря ………………………………….     и в присъствието на прокурора..........................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева........................................................................В .ч.гр.д..№219

от 2019 г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното:

     Производството е по чл.121 от ГПК.

     Постъпила е частна жалба от Р.И.С. ЕГН ********** ***,обичайно местопребиваване Германия,гр.Аугсб,рг и Л.Р.М. ЕГН ********** *** и И.С.М. ЕГН **********,***,всички чрез адв.Е.Ф.,САК ,съдебен адрес и адрес за кореспонденция-гр.София,ул.“Три уши“№6А,,бл.5,ет.2,офис 10 срещу Определение№300/31.01.2019г. по гр.д.№4462/2019г.по описа на Добрички районен съд.

   Жалбата е подадена в законоустановения срок и е допустима.

   Постъпил е отговор от ответника по подадената жалба,с който същата се оспорва като неоснователна.Настоява се като правилно и законосъобразно атакуваното съдебно определение да бъде потвърдено.

   Окръжният съд,като се запозна с доказателствата по гр.д.№4462/2019г.по описа на Добрички районен съд и мотивите на атакувания съдебен акт,прие за установено следното:

   Предявен е иск от „*****“ЕОД,ЕИК****,със седалище и адрес на управление-гр.****,район „****“,бул.“****“№***,ет.**,чрез пълномощника ******-юрисконсулт „Съдебни вземания“,съдебен адрес и адрес за призоваване и съобщения-гр.***,ул.“***“№***-партер за осъждане на Р.И.С. ЕГН **********,в качеството му на кредитополучател и И.С.М. ЕГН ********** и Л.Р.М. ЕГН **********,в качеството им на поръчители да заплатят на ответника по подадената жалба сумите ,посочени в исковата молба,представляващи главница и лихви ,произтичащи от Допълнително споразумение  от 28.02.2011г.към Договор за банков кредит №11/*** от 28.07.2005г.,сключен между Банка **** АД и ответника по делото и Договор за поръчителство.

    На 03.10.2018 г. от страна на ответниците е постъпил писмен отговор,в който се оспорва местната подсъдност на предявения иск на  РС гр.Варна и се иска делото да се разгледа от РС гр.Добрич.

    С Определение №11540 от 10.10.2018.производтсвото по делото е прекратено пред РС гр.Варна и искът е изпратен за разглеждане по подсъдност на РС гр.Добрич.

    РС гр.Добрич отново изпраща исковата молба за отговор на ответника по делото,при което в подадения на 14.01.2019г.отговор се прави възражение за некомпетентност на делото пред българските съдилища.

   Окръжният съд намира за процесуално недопустимо възражението за липса на компетентност на българските съдилище,направено с повторно подадения отговор на исковата молба.

    Всички възражения относно неподсъдността респективно некомпетентността на сезирания съд да разгледа спора ответникът може да направи с отговора на исковата молба.След изтичането на срока за отговор така предоставената му възможност  се явява преклудирана.

   По тези съображения аргументите в жалбата не следва да се разглеждат по същество.

   Определението ,постановено от ДРС,с което е оставено без уважение искането за прекратяване на делото пред ДРС ,поради липса на международна компетентност на съда следва да се потвърди по изложеното по-горе съображения.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

   ПОТВЪРЖДАВА Определение№300/31.01.2019г. по гр.д.№4462/2019г.по описа на Добрички районен съд.

   ВРЪЩА делото за продължаване на съдопроизводствените действия.

   Настоящото определение е окончателно.

  

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                       ЧЛЕНОВЕ:1.              2.