ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                   №351

                    гр. Добрич,22.04.2019 г.

 

 

               ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито съдебно заседание на двадесет и втори април през 2019г.  в следния състав :

            Председател : ДИАНА ДЯКОВА

                    Членове : ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                  ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

като разгледа докладваното от съдията Жечка Маргенова В.ГР.Д. №230 по описа за 2019 година, и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК .Подадена е Въззивното производството е образувано по  въззивна жалба вх.№4791/07.03.2019г. от В.В.Г., ЕГН **********, В.Л.Г., ЕГН ********** двамата с адрес: *** и Г.Л.Б., ЕГН **********,***, чрез адв.Ю.О.-ДАК, срещу решение №247/25.02.2019г. по гр.д.№2555/2018г.на Добрички районен съд, с което се         ОТХВЪРЛЯ предявеният от тях срещу ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ, представлявана от кмета Й.Й. иск с правно основание чл.59 от ЗЗД, за осъждане на ответника ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ да заплати на ищците В.В.Г., ЕГН **********, В.Л.Г., ЕГН ********** и Г.Л.Б., ЕГН ********** сумата от 3600.00 лв., представляваща еднократно обезщетение, сформирано от пазарната стойност на имота на ищците, който след изграждането в него на съоръжение – корекция на река Добричка и нейните притоци от общината е станал напълно неизползваем, като неоснователен, и се осъждат ДА ЗАПЛАТЯТ на ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ сумата от 300.00 лв. юрисконсултско възнаграждение .

  Във въззивната жалба се съдържа изрично оплакване, че съдът неправилно вменил в тяхно задължение заплащането на разноски в полза на ответника, но не става ясно защо въззивниците считат решението за неправилно в частта за разноските.      В тази връзка, с определение №288/09.04.2019г. въззивната жалба е оставена без движение с указание на въззивниците  в седмичен срок от уведомяването, да уточнят в какво конкретно се изразява неправилното присъждане на разноски от ДРС /дали са недоволни от присъдения размер или са недоволни от начина на разпределение на отговорността за разноски с оглед изхода от спора/. Със същото без движение е оставена и исковата молба.

Въззивниците са предприели действия в указания им срок по отстраняване нередовностите на въззивната жалба и исковата молба с молба вх.№2599/15.04.2019г. В нея във връзка с оплакването им  във въззивната жалба  за неправилно вменено  задължение за заплащането на разноски на насрещната страна са изложили доводи , относими към защита по чл.248 от ГПК. При това положение в тази част жалбата има характер на молба по чл.248 ал.1 от ГПК за изменение на първоинстанционното решение в частта за разноските ,компетентен да се произнесе по която е първоинстанционният съд.

Предвид горното настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено и делото да се върне на Добричкия районен съд,който следва да се произнесе по молбата по чл.248 ал.1 от ГПК при преценка за нейната допустимост и основателност.След приключване на производството по чл.248 от ГПК пред първоинстанционния съд настоящата въззивна жалба срещу решението на ДРС и евентуално постъпила частна жалба срещу определение на районния съд по чл.248 ал.3 от ГПК следва да се изпратят на Добрички окръжен съд за едновременното им разглеждане.

Настоящото определение няма характер на преграждащо и е необжалваемо,тъй като след изпълнение указанията на въззивния съд и съответното произнасяне по реда на чл.248 от ГПК въззивното производство ще бъде възобновено и подадената жалба срещу решението ще бъде разгледана.

Воден от горното,Добричкият окръжен съд

 

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№230/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за изпълнение на указанията, дадени в мотивите на настоящото определение, и произнасяне по молбата по чл.248 ал.1 от ГПК,след което делото ведно с въззивната жалба срещу решението на ДРС и евентуално постъпила частна жалба срещу определението по чл.248 ал.3 от ГПК да се изпратят на ДОС за разглеждането им.

Преписи от определението да се изпратят на страните за сведение.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

                                                                                           2.