ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                   №277

                    гр. Добрич,8.04.2019 г.

 

 

               ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито съдебно заседание на осми април през 2019г.  в следния състав :

                   Председател : ДИАНА ДЯКОВА

                           Членове : ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                          ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

като разгледа докладваното от съдията Жечка Маргенова В.ГР.Д. №241 по описа за 2019 година, и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК .Подадена е въззивна жалба ВХ.№ 5118/12.03.2019г., от Прокуратурата на Република България, срещу решение №279/05.08.2019г. по гр.д.№3049/2018 г. на Добричкия районен съд, в частта, с която се ОСЪЖДА Прокуратурата на Република България да заплати на Г.Г.С. с ЕГН ********** сумата от 8 000.00 лева ,представляваща обезщетение за неимуществени вреди , причинени в резултат на незаконно повдигнато обвинение по ДП № 5/2013 г. на сектор ПКП при ОД на МВР Добрич,пр.пр.№ 2534  по описа на Добричка районна прокуратура за 2011г. , което е прекратено с влязло в сила  постановление от 12.08.2013 г.  на Районна прокуратура Добрич, ведно с обезщетение за забавено плащане на горната сума в размер на законната лихва върху нея ,начиная 23.07.2015 г. до окончателното изплащане, като решението се атакува и в частта за разноските .

         Във въззивната жалба се съдържа изрично оплакване на въззивника- ответник по делото от първоинстанционното решение в частта за разноските,като конкретно се изразява недоволство от размера на присъденото на насрещната страна адвокатско възнаграждение с оглед фактическата и правна сложност на делото. В тази част жалбата има характер на молба по чл.248 ал.1 от ГПК за изменение на първоинстанционното решение в частта за разноските чрез намаляване на присъденото адвокатско възнаграждение. Компетентен да се произнесе по тази молба е първоинстанционният съд.

Предвид горното настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено и делото да се върне на Добричкия районен съд,който следва да се произнесе по молбата по чл.248 ал.1 от ГПК при преценка за нейната допустимост и основателност.След приключване на производството по чл.248 от ГПК пред първоинстанционния съд настоящата въззивна жалба срещу решението на ДРС и евентуално постъпила частна жалба срещу определение на районния съд по чл.248 ал.3 от ГПК следва да се изпратят на Добрички окръжен съд за едновременното им разглеждане.

Настоящото определение няма характер на преграждащо и е необжалваемо,тъй като след изпълнение указанията на въззивния съд и съответното произнасяне по реда на чл.248 от ГПК въззивното производство ще бъде възобновено и подадената жалба срещу решението ще бъде разгледана.

Воден от горното,Добричкият окръжен съд

 

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№241/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за изпълнение на указанията,дадени в мотивите на настоящото определение,и произнасяне по молбата по чл.248 ал.1 от ГПК,след което делото ведно с въззивната жалба срещу решението на ДРС и евентуално постъпила частна жалба срещу определението по чл.248 ал.3 от ГПК да се изпратят на ДОС за разглеждането им.

Преписи от определението да се изпратят на страните за сведение.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

                                                                                           2.