О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                  № 354

  

                              гр.Добрич     23.04.2019 год.      

 

                      В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесет и трети април                                2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА                             

                                                   ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №261 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК.Подадена е въззивна жалба от Г.В.Т. *** срещу решение №266/28.02.2019 г. по гр.д.№2565/2018 г. на Добричкия районен съд,с което е отхвърлена молбата на въззивника за допускане на промяна в собственото,бащиното и фамилно му имена от Г.В.Т. на А.В.Т.,както и за удостоверяване на промяна на пола от „мъжки” в „женски” и промяна на единен граждански номер на молителя в съответния регистър за гражданско състояние.

Като постави на разглеждане депозираната жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Жалбата изхожда от активно легитимирано лице-страна по делото,имащо правен интерес от атакуване на неизгодното за него първоинстанционно решение.Същата е подадена в рамките на преклузивния срок по чл.259 ал.1 от ГПК.

Въззивният съд констатира,че първоинстанционният съд не е изпълнил в цялост задълженията си по администриране на въззивната жалба.Жалбата е нередовна по смисъла на чл.261 ал.1 т.2 и т.4 от ГПК.Същата е подадена чрез адв.В.Г.,за чието процесуално представителство спрямо въззивника липсват представени надлежни доказателства.В единственото по делото пълномощно на лист 4 от делото на ДРС е посочен упълномощител с имена А.В.Т.,които не съответстват на имената на молителя Г.В.Т..Освен това в очертания в пълномощното обем на представителната власт е включено единствено правомощие да се подаде молба и да се осъществява процесуално представителство по дело за промяна по съдебен ред на имената на молителя.Не е включено и правомощие да бъде представляван в производство за промяна на пола и ЕГН в акта за раждане на молителя.Горната констатация налага да се дадат указания на въззивника по реда на чл.262 ал.1 от ГПК да представи доказателства за представителната власт на адв.В.Г. спрямо него по конкретното гражданско дело към датата на подаване на въззивната жалба,респ. за представителство пред въззивната инстанция,или същият писмено да потвърди подаването на въззивната жалба чрез лице без представителна власт или лично да подпише жалбата.Освен това внесената от въззивника държавна такса за въззивно обжалване в размер на 15 лв по сметка на ДОС не е достатъчна.Отправени са с молбата до ДРС две кумулативно обективно съединени искания-1./за промяна на пола в акта за раждане на молителя и следващата от това промяна на ЕГН и 2./за промяна на трите имена на молителя.По първото искане се дължи за водене на делото по сметка на ДРС държавна такса по чл.16 от ТДТКССГПК в размер на 25 лв,а по второто искане се дължи държавна такса по чл.5 от Тарифата в размер на 15 лв.Общо за първоинстанционното производство се дължи държавна такса в размер на 40 лв.Така съобразно разпоредбата на чл.18 ал.1 от Тарифата дължимата за въззивното обжалване държавна такса по сметка на ДОС е в размер на 20 лв.Следователно въззивникът следва да довнесе държавна такса по сметка на ДОС в размер на още 5 лв.

Процедурата по отстраняване на посочените нередовности следва да бъде осъществена от първоинстанционния съд,който е администриращият жалбата съд по реда на чл.262 от ГПК.Настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено и делото следва да се върне на районния съд за изпълнение на указанията по администриране на жалбата,дадени от въззивния съд.

Настоящото определение е необжалваемо,тъй като не е преграждащо развитието на производството.След успешно изпълнение на указанията на въззивния съд делото следва да бъде върнато обратно на ДОС за разглеждане на въззивната жалба.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                

                                   О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№261/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за администриране на въззивната жалба съобразно указанията,дадени в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                            2.