О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е №113

 

                         

                                                    Гр.***  15.04.2019г.

 

 

            ***КИ  ОКРЪЖЕН  СЪД – НАКАЗАТЕЛНО  ОТДЕЛЕНИЕ,  в открито  съдебно  заседание  на  девети  април  две  хиляди  и  деветнадесета  година  в  състав:

 

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИНА Д.

                                                                              ЧЛЕНОВЕ: АТАНАС КАМЕНСКИ

                                                                                                 КАЛИПТЕН АЛИД

 

С участие на секретар Елица Александрова, след като изслуша докладваното от съдия Калина Д. в.ч.н.д. № 49/2019г. по описа на  Окръжен  съд  гр.***, установи  следното:

            Производството  пред  настоящата  инстанция  е  образувано  по  жалба на М.Г.Е. с ЕГН – ********** ***, срещу определение от 17.01.2019г. по н.ч.х.д.  № 1579/2018г. по описа на ДРС, с  което  е  оставено  без  уважение  разглеждането  на  подадената  от нея жалба като  недопустима  и  е  прекратено  производството  по  делото. Доводите които се поддържат са за неправилност, необоснованост и незаконосъобразност на първоинстанционния акт, като се счита, че са допуснати  нарушения  при  неговото  постановяване  и  прекратяване.

            В  съдебно  заседание  жалбата  се  поддържа  така, както  е  подадена.

            Лицето срещу което е подадена пред ДРС тъжбата, чрез процесуален представител навежда доводи за правилност на обжалваното определение, поради  което  се  иска  същото  да  бъде  оставено  в  сила.

След преценка на доказателствата по делото и доводите на страните в съдебно заседание, настоящата съдебна инстанция намира, че подадената жалба  е  основателна  по  следните  съображения:

            По повод депозирана от М.Г.Е. ***,  тъжба срещу И.Г. ***, Районен съд гр.*** е образувал н.ч.х.д. № 1579/2018г.  по  описа  на  съда, за  евентуално  извършено  деяние по чл.130 от НК. В началото на процесната тъжба са посочени и деяния по чл.131 ал.1 т.12 от НК, както и такова по чл.325 ал.1 от НК, без обаче последните две деяния да бъдат фактически правно обосновани. Това е направено  само  за  деянието  по  чл.130  от  НК.

Без да констатира и изследва този факт, първоинстанционният съд в процесното определение кратко и лаконично е изложил съображения, че престъпленията  по чл.131 ал.1 т.12 и чл.325 ал.1 от НК се преследват по общия  ред, поради  което тъжителката  следвало  да  се  обърне  към органите на  прокуратурата  и досъдебното производство. След тази констатация, неясно остава, защо ДРС не е изпратил материалите по делото на ДРП служебно, каквито  правомощия  му  дава  закона /чл.42 ал.3 вр. с ал.2 вр. с ал.1 от НПК, съответно  чл.247а  ал.3 от НПК/, като  съдебният му акт нямаше да подлежи на обжалване, тъй като не се прегражда по-нататъшния ход на производството  и  каквато  е  съдебната  практика  в  тази  насока.

Следва да бъде отбелязано, че дадените от тъжителката квалификации, не обвързват съда, който е задължен да квалифицира деянията, изхождайки от фактическите признаци, изложени в тъжбата. Съдът не е длъжен да се съобразява с посочената от частния тъжител правна квалификация, а следва от изложените в нея факти да направи своя собствена преценка, на какво престъпление съответстват те. В конкретния случай, настоящата съдебна инстанция констатира, че в описателната част на тъжбата подробно са описани и обосновани само действията на И.Г. от които на тъжителката е причинена лека телесна повреда визирана в чл.130 от НК. Именно  за  това деяние, с диспозитив е повдигнато и обвинение на И.Г. с тъжбата, като са предявени граждански искове за неимуществени и имуществени вреди от това  деяние /виж л.5 долу и л.6 от тъжбата приложена по делото/. Това обаче е останало извън погледа на съдията докладчик, който е дал приоритет на посочените  в  началото  на тъжбата само цифрово изразени текстове, а именно чл.131 ал.1 т.12 и чл.325 ал.1 от НК, без обаче същите да бъдат фактически правно обосновани в обстоятелствената част на тъжбата. Първоинстанционният съд е намерил, че за две от престъпленията, за които се иска да бъде осъдено лицето срещу което е подадена тъжбата, от обективна страна съдържат елементите на престъпления от общ характер и е оставил жалбата  без  разглеждане. Следва  да бъде отбелязано, че за приложението на тези правни норми е необходимо описаните обстоятелства по тях да бъдат установени в хода на съдебното следствие и едва тогава, след като съдът констатира, че престъплението за което е сезиран с частна тъжба е от общ характер, да прекрати частното производство и да изпрати делото на прокуратурата, каквото е изискването и на чл.287 ал.7 от НПК. В случая обаче,  описаното подробно в тъжбата разкрива данни в насока, че фактически правно обоснованото обвинение и всички  признаци  касаят  извършено деяние  именно по чл.130 от НК, като това се съдържа както в описателната част на тъжбата, така и в самия диспозитив формулиран от тъжителката, независимо, че има посочени и други текстове от НК в началото. Както беше отбелязано вече  по-горе  обаче, няма  пречка  ако в съдебно заседание се установят данни  за  извършени престъпления от общ характер, материалите по делото да  бъдат  изпратени  на  ДРП.       

           

                        С  оглед  изложеното  ***ки  окръжен  съд:

 

                                       О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И

 

ОТМЕНЯВА ИЗЦЯЛО определение № 22 от 17.01.2019г. по н.ч.х.д. № 1579/2018г. по описа на Районен съд гр.*** и връща делото за продължаване  на  съдопроизводствените  действия.

Решението  е  окончателно  и  не  подлежи  на  обжалване.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

 

                                                                                                        2.