Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 55

           В ИМЕТО НА НАРОДА

                         гр.Добрич  17.04.2019г.

                                      

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  открито заседание на втори април             

през две хиляди и деветнадесета                       година в състав:

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:Т.Стоева

                                                                        ЧЛЕНОВЕ:

                                                                                                                                                                              

при  секретаря  БИЛСЕР МЕХМЕДОВА-ЮСУФ ………   и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева...........т.д.46

от 2019 г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

     Подадена е молба от Ж.И.П. ЕГН **********,в качеството му на управител и едноличен собственик на капитала на „Ж.“ЕООД ,със седалище и адрес на управление-гр.Добрич,ул.“Р. К.“№5,ет.1 ,ЕИК ** ,чрез адв.В.Й. ,ДАК,съдебен адрес *** с искане за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството,обявяване в неплатежоспособност /свръхзадлъжнялост ,с определена от съда начална дата и правно основание чл.625 във вр.с чл.608 от ТЗ.Настоява се дружеството да бъде обявено в несъстоятелност.

   Молбата е допустима.Представено е уведомление по чл.78 от ДОПК.Представени са необходимите съгласно чл.628 ал.1 от ТЗ приложения към молбата.На основание чл.620 ал.1 от ТЗ държавна такса предварително не се внася.

   Съдът,като се запозна с представените по делото писмени доказателства намира за установено следното:

   В молбата си молителят заявява,че от 2016г.дружеството не притежава парични средства и не упражнява търговска  дейност,поради което не е в състояние да погасява свои изискуеми публично правно задължения.Това състояние е трайно.

  Налице са данъчни задължения от порядъка на 41 139,00 лв.

  Дружеството е изпаднало в състояние на неплатежоспособност.

   След изслушване на съдебно икономическата експертиза по делото,съдът намира за установено следното:

   Налице е спиране на плащанията по данъчни задължения,считано от  03.06.2014г.

   Общият размер на неплатените публични задължения е 41 398,35лв.

   Счетоводството не е редовно водено.Други кредитори на дружеството не са установени.

   Дружеството не притежава  недвижими имоти,движими вещи,безналични ценни книжа и други активи,с които да обезпечи дълга.Липсват и парични средства за покриване на разноските в производството по несъстоятелност.

   При така събраните доказателства съдът намира,че подадената молба е основателна и доказана.

  Налице са предпоставките на чл.608 ал.1 т.2 от ТЗ  за обявяване на неплатежоспособността на търговеца.Като начална дата на неплатежоспособността следва да се посочи 03.06.2014г.,когато окончателно са преустановени плащанията на изискуемите публично правни задължения.Длъжникът е спрял плащанията.Състоянието на неплатежоспособност е с траен и необратим характер.

  Поради липса на средства за покриване на началните разноски в производството ,съдът е отправил покана до НАП гр.София,по реда на чл.629б от ТЗ за предплащане на сумата от  6 000 лв.-начални разноски в производството.В определения за това срок кредиторът не е заявил желание за предплащане на разноските.

  Налице са основанията на чл.632 ал.1 от ТЗ,а именно –да се обяви неплатежоспособността на дружеството,да се определи началната й дата,да се открие производство по несъстоятелност по отношение на длъжника,да се наложи обща възбрана и запор върху недвижимото и движимо имущество на търговеца,да се прекрати дейността на дружеството,да се обяви длъжника в несъстоятелност и да се спре производството по несъстоятелността му.

   Водим от горното Окръжният съд,

     Р  Е  Ш  И:

   ОБЯВЯВА неплатежоспособността на „Ж.“ЕООД ,със седалище и адрес на управление-гр.Добрич,ул.“Р. К.“№5,ет.1 ,ЕИК **,представлявано от Ж.И.П. ЕГН **********-управител и едноличен собственик на капитала,с начална дата 03.06.2014г.

  ОТКРИВА производство по несъстоятелност по отношение на длъжника.

  НАЛАГА обща възбрана и запор върху имуществото на дружеството.

  ПРЕКРАТЯВА дейността на предприятието на длъжника.

  ОБЯВЯВА дружеството в несъстоятелност.

  СПИРА производството по несъстоятелност на търговеца.

  ОСЪЖДА  „Ж.“ЕООД ,със седалище и адрес на управление-гр.Добрич,ул.“Р. К.“№5,ет.1 ,ЕИК **,представлявано от Ж.И.П. ЕГН **********-управител и едноличен собственик на капитала       да заплати по сметка на ДОС сумата от 250 лв./двеста и петдесет лева/,дължима държавна такса за сметка на масата по несъстоятелността.

        Решението подлежи на обявяване в ТР при АВ и вписване в книгата по  чл.634в ал.1 от ТЗ.

          Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в едноседмичен срок от обявяването му в търговския регистър.

 

                                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: