Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

№ 41

Гр.Добрич,03.04.2019 г.

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добрички окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на  трети април,две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                                                         

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова ,

т.дело № 59  по описа  за 2019 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

            Образувано е по подадена   жалба ,вх. № 20190312140824  срещу Отказ***/11.03.2019 г. на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх.№*** по партидата на »***»ООД ЕИК-*** гр.Добрич.

            В жалбата се твърди, че отказът е  незаконосъобразен.  Излагат се съображения, че длъжностното лице неправилно е постановило отказа си,като е изложило незаконосъобразни  конкретни съображения за отказа.

             Добрички окръжен съд,като взе предвид постьпилата жалба и прецени събраните по делото доказателства,намира,че жалбата е депозирана в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТР, от легитимирано лице – адвокат с изрично пълномощно от заявител, и се преценява като процесуално допустима.

             Разгледана по същество е основателна по следните съображения:

             Регистърното производство е било образувано въз основа на заявление образец № А4  от името на управителя  на »***»ООД ЕИК-*** гр.Добрич с вх. №20190305171443 , с което е поискано  вписването на :1./продажба на два дружествени дяла с договор по чл.129 от 05.03.2019 г. от К.Г.А.на П.Р.А.,и давама съдружници в дружеството;заличаване на К.А.като съдружник,управител и представляващ дружеството;промяна в прваната форма на дружеството-от ООД в ЕООД и вписване на П.А.като едноличен собственик на капитала.

 

         Длъжностното лице по вписванията е приело,че не  били налице изискванията на закона за вписване на исканите промени-не била представена декларация от управителя  и праводател,че дружеството няма неизплатени задължения по чл.129,ал.1 от ТЗ,за което на заявителя били дадени указания.

         Обжалваният отказ е постановен незаконосъобразно и в противоречие с разпоредбите на ЗТР и на ТЗ.

Пред Агенцията по вписванията са представени всички необходими документи за извършване на исканото вписване.

Съгласно чл. 129, ал. 1 прехвърлянето на дружествен дял от съдружник на трето лице се извършва при спазване на изискванията за приемане на нов съдружник и ако няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял. Второто изискване не се прилага при прехвърляне на дялове между съдружници въпреки непрецизната редакция на чл. 129, ал. 2 ТЗ. Изискването за представяне на декларация за липса на неплатени изискуеми задължения е продиктувано от необходимостта да се ограничи възможността дружествените дялове в търговски дружества с натрупани задължения да се прехвърлят на трети лица като по този начин се злепоставят интересите на кредиторите. За целта на закона и действителната воля на законодателя може да се съди от публикуваните мотиви към Законопроекта за изменение и допълнение на ТЗ. В този смисъл разпоредбата на чл. 129, ал. 2 ТЗ следва да се тълкува систематически с чл. 129, ал. 1 ТЗ стеснително само по отношение на прехвърлянето на дружествен дял на трето лице. В случая се търси вписване на прехвърляне на дружествен дял от един съдружник на друг и изискването за представяне на декларация е неприложимо. По тези съображения отказът е незаконосъобразен.

           Гореизложеното налага извода,че обжалваният отказ следва да бъде отменен , като бъдат дадени задължителни указания на АВ да се извърши исканото вписване на промени в обстоятелствата  по партидата на »***»ООД ЕИК-***.

         Препис от решението на съда, заедно с документите във връзка с исканото вписване следва да се изпрати на АВ.

           Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

 

Р    Е    Ш    И  :

 

 

          ОТМЕНЯ Отказ***/11.03.2019 г. на Агенцията по вписванията,с който е отказано вписване на промени по  заявление вх.№*** по партидата на »***»ООД ЕИК-*** гр.Добрич по заявление вх.№***.

          ЗАДЪЛЖАВА длъжностното лице към Търговския регистър на Агенцията  по вписванията да извърши вписване  по заявление вх.№ вх.№*** по партидата на »***»ООД ЕИК-*** гр.Добрич.

          Решението е окончателно.

          Копие от решението да се изпрати на Агенция по вписванията при Министерство на правосъдието.

 

                                                                        Окръжен съдия: