О   П   Р  Е   Д  Е  Л  Е  Н  И  Е  № 214

 

Гр.Добрич,25.04.2019 година

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД,Търговско отделение,в закрито заседание,проведено на двадесет и пети април,две хиляди и деветнадесета година,в състав:

 

                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

 

като разгледа докладваното от съдията  Адриана Панайотова

търговско дело № 270 по описа за 2017 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

 

          Съдът е сезиран с  молба вх. № 2836/23.04.2019 г.,подадена от  обявен за купувач , за вдигане на наложени запори.

          Върху описаните моторни превозни средства са били наложени запори преди откриване на производството по несъстоятелност, по реда на индивидуалните принудителни изпълнения.

         Още преди откриване на производството са били наложени предварителни обезпечителни мерки с Определение №594 от 05.12.2017 г. обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника „Б. М. Б.“ЕООД /в несъстоятелност/,които после са продължени след   откриване на производството по несъстоятелност ,с влязло в сила  с открито производство по несъстоятелност с решение № 16 от  31.01.20*г .

        Като мярка с универсален, а не индивидуално определен предмет, общата възбрана и запор се изчерпва постепенно с осъществяването на принудителното осребряване на активите по реда, предвиден в глава 46 ТЗ. 

          Активите на длъжника  се осребряват свободни от тежести и запори в производството по универсално принудително изпълнение.

          Продажбите, извършени от Синдика, имат прехвърлителен  ефект / чл. 717л, ал. 4 ТЗ /, съответно принадлежащите на длъжника права ,напускат съвкупността от активи, формиращи масата.

          Вследствие  осребряването на  недвижимите имоти и вещи по реда, предвиден в ТЗ, е довело до изчерпване и на функцията на общия запор - средствата от осребряването са постъпили в масата и възбраната е изпълнила функцията си да възпрепятства длъжника от неправомерно разпореждане с МПС.

          С разпоредбата на чл. 717к, ал. 1 ТЗ проданта е прогласена за оригинерно придобивно основание, в интерес на стабилитета на гражданския оборот.

          С оглед изложените съображения и на осн. чл. 717л, ал. 4 ТЗ,  Добрички окръжен съд

 

О    П    Р    Е    Д   Е    Л    И  :

 

 

           ОТМЕНЯ допуснатата с Определение №594 от 05.12.2017 г. обезпечителна мярка запор и възбрана върху имуществото на длъжника „Б. М. Б.“ЕООД /в несъстоятелност/, продължени след   откриване на производството по несъстоятелност ,с влязло в сила  Решение № 16 от  31.01.20* г. ,върху следното имущество на „Б. М. Б.“ЕООД /в несъстоятелност/ гр.Добрич,както и всички запори,наложени в индивидуални изпълнителни производства и НАРЕЖДА на КАТ „Сектор Пътна полиция” при ОД на МВР Добрич,да заличи всички запори върху следните:

          1.Автомобил  ОПЕЛ ЗАФИРА“ с ДКН: ***, рама № ***, двигател № ***.

          2.Влекач РЕНО МАЕНУМ 480 *Т с ДКН: ***.

          3.Полуремарке WIELTON NW ЗА60 с ДКН: ТХ 0101 ЕЕ

      Да се издаде заповед за отменяване на обезпечението.

  Препис от определението да се изпрати на Агенция по вписванията гр.Добрич за изпълнение.

 Определението не подлежи на обжалване.

 

                                                                          Окръжен съдия: