Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                                              № 99

                                            гр. Добрич, 03.05.2019г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На трети май                                                      година 2019

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

гражданско дело                   номер 423             по описа за 2018 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Постъпила е молба с вх.№2504/11.04.2019г. от "***"ЕООД – гр.Добрич, чрез упълномощения адвокат, с която се иска да бъде допълнено, евентуално поправено решение №78/05.04.2019г. по гр.д.№423/2018г. по описа на съда. В подкрепа е посочено, че диспозитивът на съдебния акт не възпроизвежда петитума на исковата молба, като в диспозитива били  пропуснати употребени и визирани в петитума словосъчетания и законови разпоредби.

В писмен отговор ищецът по делото Д.Д.Б. *** е възразил, че решението е пълно и не е допусната очевидна фактическа грешка, за да бъде то допълвано или поправяно.

Ответникът Община – Добрич не е изразила становище по молбата.

Съдът обсъди съображенията на страните и намира за установено следното:

С решение №78/05.04.2019г. по гр.д.№423/2018г. по описа на ДОС съдът се е произнесъл по предявените от Д.Д.Б. ***:

- иск по чл.95б ал.1 т.1 от ЗАПСП за установяване факта на нарушение на правото на ищеца на съавтор на одобрен ***урен проект "Жилищен блок с магазини "***", гр.Толбухин -II вариант", извършено от ответника Община – Добрич, който без разрешението на ищеца използвал по чл.18 ал.1 и ал.2 т.8 от ЗАПСП произведението му, като чрез възлагането и одобряването на техническите проекти "ЖБ "Добрич" - с обслужваща част в УПИ II кв.12 ЦГЧ - трета категория" и "ЖБ "Добрич" - разширяване на жилищна и обслужваща част", извършил преработка на произведението на ищеца, изразяваща се във внасянето на промени в него,

- иск по чл.95б ал.1 т.2 от ЗАПСП във вр. с чл.18 ал.2 т.9 от ЗАПСП – да бъде забранено на ответника Община – Добрич неправомерното използване на ***урния проект на ищеца "Жилищен блок с магазини "***", гр.Толбухин -II вариант" посредством реализирането на техническите проекти "ЖБ "Добрич" - с обслужваща част в УПИ II кв.12 ЦГЧ - трета категория" и "ЖБ "Добрич" - разширяване на жилищна и обслужваща част" и

- иск по чл.95б ал.1 т.6 от ЗАПСП – да бъде разгласен за сметка на ответника Обшина – Добрич диспозитивът на съдебното решение.

С решението исковете са отхвърлени. Решението е постановено при участието на "***"ЕООД, като трето лице, подпомагащо ответника Община-Добрич.

При извършената проверка се установява, че решението не е непълно. Съдът се е произнесъл по всички искове, които са били предявени по делото. Фактът, че в диспозитива не е изписана всяка дума от петитума на исковата молба или целият текст на законовата разпоредба, съставляваща правната квалификация на иска, не прави решението непълно. То е такова, когато съдът пропусне да се произнесе по цялото искане и се допълва с произнасяне по пропуснатото искане. В случая няма искане, което съдът да е пропуснал и, по което да трябва и да може сега да се произнесе. Следователно молбата по чл.250 от ГПК за допълване на решението е лишена от предмет и следва да се остави без разглеждане.

Молбата по чл.247 от ГПК за поправка на решението е неоснователна. Не е налице очевидна фактическа грешка, когато в диспозитива на решението съдът не повтори всяка дума от петитума на исковата молба или не изпише пълния текст на разпоредбата, съставляваща правна квалификация на иска. Очевидна фактическа грешка е налице, когато в диспозитива на решението съдът изрази волята си по друг начин, различен от формираното в мотивите. В случая е налице пълно съответствие между волята на съда, формирана в мотивите на съдебния акт и нейното изразяване в диспозитива. Поради това молбата за поправка на решението следва да бъде отхвърлена.

С оглед изложеното, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ искането, обективирано в молба вх.№2504/11.04.2019г. на "***"ЕООД – гр.Добрич, чрез упълномощения адвокат, за допълване на решение №78/05.04.2019г. по гр.д.№423/2018г. по описа на съда.

В тази част решението има характер на определение и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането, обективирано в молба вх.№2504/11.04.2019г. на "***"ЕООД – гр.Добрич, чрез упълномощения адвокат, за поправка на очевидна фактическа грешка в решение №78/05.04.2019г. по гр.д.№423/2018г. по описа на съда.

В тази част решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                             ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: