Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

 

№ 108

 

 

гр. Добрич, 14.05.2019 г.

 

 

В      И М Е Т О      Н А      Н А Р О Д А

 

 

 

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в публично заседание на двадесет и  трети април  две хиляди и деветнадесета година в състав:

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                             ЧЛЕНОВЕ: ТЕМЕНУГА СТОЕВА       

                                                   ГЕОРГИ ПАВЛОВ

при участието на секретар  БИЛСЕР МЕХМЕДОВА – ЮСУФ разгледа   докладваното от  СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ в. гр. д. № 187/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд. 

           Въззивно търговско дело № 187/2019 г. по описа на Окръжен съд – Добрич е образувано по въззивна жалба на Е.Г.Е. срещу Решение № 1219/18.12.2018  г. по гр. д. № 2719/2018 г. по описа на Районен съд – Добрич.

Въззивникът излага доводи за неправилност и незаконосъобразност на обжалваните части на съдебния акт, като претендира отмяната им и решаване на правния спор от въззивната инстанция по същество, която да уважи  исковите претенции, така както са предявени.   

Въззиваемата страна изразява становище за правилност и законосъобразност на атакувания съдебен акт.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 258 и сл. ГПК, като взе предвид доводите на страните и доказателствата по делото, намира за установено следното:

Въззивната жалба е редовна по смисъла на чл. 267, ал. 1 ГПК, подадена е в срок от надлежна страна срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт, поради което е допустима и подлежи на разглеждане по същество.

Правомощията на въззивния съд съобразно разпоредбата на чл. 269 ГПК са да се произнесе служебно по валидността и допустимостта на обжалваното в цялост първоинстанционно решение, а по останалите въпроси – ограничително от посоченото в жалбата по отношение на пороците, водещи до неправилност на решението.

Постановеното решение е издадено от надлежен съдебен състав, в рамките на предоставената му правораздавателна власт и компетентност, поради което валидно.

Наличието на всички положителни и липсата на отрицателните процесуални предпоставки във връзка със съществуването и упражняването на правото на иск при постановяване на съдебното решение, обуславя неговата допустимост.  

Страните не са заявили в подадените от тях въззивна жалба, респ. отговор оспорване на направените от първоинстанционния съд фактически констатации. Пред въззивната инстанция не са посочени нови факти и не са представени нови доказателства, не са изтъкнати конкретни нарушения на процесуалния закон, както и липсва позоваване на неправилно приложение на норми от материалния закон.

С оглед приетите от първостепенния съд доказателства се установява следната фактическа и правна обстановка:

Безспорно установено е по делото наличието на облигационно отношение между „АЛФА БАНК КЛОН БЪЛГАРИЯ“ АД и Е.Г.Е., произтичащо от  договор за кредит  СL № ***от 21.01.2014г.

По силата на чл. 15 ТЗ „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ“ АД се явява правоприемник на „АЛФА БАНК КЛОН БЪЛГАРИЯ“ АД  по силата на договор за придобиване на търговското предприятие от 29.02.2016 г., вписан в Търговския регистър на 09.03.2016 г.

Търговското предприятие се счита за прехвърлено от датата на приключване – 01.03.2016 г.

В патримониума на прехвърленото предприятие се съдържат права срещу Е.Г.Е..

По делото са установени  обективните факти, обуславящи настъпването на предсрочната изискуемост на процесния кредит. Банката е уведомила длъжника за както за извършеното прехвърляне на търговското предприятие, така и за настъпилата предсрочна изискуемост.

 

Предявеният установителен иск се явява основателен и доказан по размер.

Въззивният съд напълно споделя фактическите и правни изводи на първоинстанционния съд, включително и крайният резултат по спора. По тези съображения не е необходимо повторното обсъждане на всички доказателства, доводи и възражения на страните и тъй като решаващата дейност е еднаква по обем за двете инстанции, на основание чл. 272 ГПК обжалваното решение следва да бъде потвърдено, при препращане към мотивите на първостепенния съд.

Воден от гореизложеното, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

 

                            Р       Е       Ш       И:

 

 

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 1219/18.12.2018  г. по гр. д. № 2719/2018 г. по описа на Районен съд – Добрич.

РЕШЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

                           

       

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                      ЧЛЕНОВЕ:

                                                                   1.        

 

 2.