О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

409

                                        гр. Добрич, 17.05.2019г.

 

                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

                              

Добричкият окръжен съд                                гражданско отделение

На седемнадесети май                                      година 2019

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                             ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                               

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно частно гражданско дело   номер 292       по описа за 2019 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по частна жалба на В.Ц.Ц. *** срещу определение №914/29.03.2019г. по гр.д.№2311/2018г. на Добричкия районен съд, с което съдът е определил привременни мерки за осъществяване на личните отношения между детето В.К.В. и бащата К.В.К..

В жалбата се изложени подробни доводи за недопустимост и неправилност на постановените от съда привременни мерки, като се иска обжалваното определение да бъде отменено.

Отговор по частната жалба от насрещната страна К.В.К. не е постъпил.

След като обсъди оплакванията на жалбоподателката и се запозна с делото, въззивният съд намира частната жалба за недопустима.

Производството пред първоинстанционния съд е по чл.127 ал.2 във вр. с чл.59 ал.9 от СК. Образувано е по искова молба на К.В.К. *** срещу В.Ц.Ц., с която е предявен иск за изменение на постановения по гр.д.№2342/2016г. на ДРС режим за лични контакти на ищеца с детето на страните В.К.В..

По искане на ищеца съдът е постановил обжалваното сега определение, с което постановил привременни мерки до приключване на производството за упражняване на личните отношения на детето с бащата.

Съгласно чл.274 ал.1 от ГПК подрежат на обжалване определенията, които преграждат по-нататъшното развитие на делото, както и определенията, за които това е изрично посочено в закона. Определението, с което съдът постановява привременни мерки за режима за лични отношения между родител и дете, не прегражда развитието на делото и липсва законова разпоредба, която да предвижда неговата обжалваемост.

Напротив – съгласно чл.127 ал.3 от СК това определение не подлежи на обжалване. То може да бъде изменено от постановилия го съд /при наличието на предвидените в закона предпоставки/, но не и да бъде обжалвано пред горна инстанция.

Частната жалба е насочена срещу неподлежащ на обжалване съдебен акт и следва да бъде оставена без разглеждане, като образуваното по нея производство се прекрати.

С оглед изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА  производството по в.ч.гр.д.№292/2019г. по описа на ДОС и ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната жалба на В.Ц.Ц. *** срещу определение №914/29.03.2019г. по гр.д.№2311/2018г. на Добричкия районен съд.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му пред Апелативен съд - Варна.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:1.                         2.