О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                        

                                                   № 423

  

                               гр.Добрич      22.05.2019 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесет и втори май                                   2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА                                                      

                                                       ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно частно гражданско дело №299 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.577 ал.1 от ГПК във връзка с чл.274 и сл. от ГПК.Подадена е частна жалба от нотариус рег.№653 в регистъра на НК Евгения Заркова с район на действие Добрички районен съд срещу определение №15/11.04.2019 г. на съдия по вписванията при Добричкия районен съд,в което е обективиран отказ на последния да впише договор за аренда на земеделска земя-акт №2,т.ІІ,рег.№1906/10.04.2019 г. по общия регистър на горния нотариус.Наведени са доводи за незаконосъобразност на атакуваното определение поради превишаване от съдия по вписванията на законоустановените му правомощия при проверката на акта,чието вписване се претендира.Настоява се за отмяна на обжалвания отказ като незаконосъобразен.

По повод на жалбата Добричкият окръжен съд разгледа съдържащите се в нея оплаквания и с оглед на тях и книжата към делото провери обжалвания отказ,като приема за установено следното:

Атакуваният акт на съдия по вписванията при ДРС е постановен на 11.04.2019 г.За него частният жалбоподател е уведомен на 12.04.2019 г. чрез служител на нотариалната кантора.Частна жалба вх.№15/18.04.2019 г. по описа на СВ-Добрич е подадена в рамките на законоустановения преклузивен срок по чл.275 ал.1 от ГПК,изтекъл на 19.04.2019 г.Жалбата изхожда от активно легитимирано лице по смисъла на т.9 от Тълкувателно решение №7/25.04.2013 г. по тълк.д.№7/2012 г. на ОСГТК на ВКС,а именно от нотариус,по чиято молба за вписване е постановен атакуваният отказ на съдия по вписванията.Предвид горното частната жалба е процесуално допустима.Разгледана по същество,същата е основателна.

Производството пред съдия по вписванията при ДРС е образувано по повод подадена от Велина Искрева-Димитрова-пом.нотариус по заместване при Евгения Заркова-нотариус с район на действие ДРС молба,с която се настоява за вписване на договор за аренда на земеделска земя-акт №2,т.ІІ,рег.№1906/10.04.2019 г. по общия регистър на горния нотариус.С атакуваното определение съдия по вписванията при ДРС е отказал да впише горния договор по съображения,че последният е сключен в нарушение на разпоредбата на чл.3 ал.4 от Закона за арендата в земеделието от арендодател,който е ползвател на земеделския имот,а не негов собственик или съсобственик с определен от закона дял в съсобствеността или пълномощник на последните.

Съдия по вписванията е действал в случая извън рамките на законоустановените си правомощия.Според разпоредбата на чл.32а ал.1 от ПВ съдия по вписванията постановява отказ за вписване при две хипотези:1.ако актът,за чието вписване се настоява,не отговаря на изискванията на закона и 2.ако актът не подлежи на вписване.Според разрешението по т.6 от Тълкувателно решение №7/25.04.2013 г. по тълк.д.№7/2012 г. на ОСГТК на ВКС проверката,която съдия по вписванията извърша относно това дали представеният за вписване акт отговаря на изискванията на закона,се ограничава до това дали актът подлежи на вписване,съставен ли е съобразно изискванията за форма и има ли предвиденото в Правилника за вписванията съдържание.Не се проверяват от него материалноправните предпоставки на акта,освен ако това е изрично предвидено в закон.Безспорно договорът за аренда на земеделска земя подлежи на вписване в СВ според изискването на чл.3 ал.2 от ЗАЗ.Процесният договор е сключен и в изискуемата писмена форма с нотариална заверка на подписите на страните според регламентацията на чл.3 ал.1 изр.1 от ЗАЗ.По въпроса дали съдия по вписванията е оправомощен да проверява и материалната законосъобразност на договора за аренда,т.е. наличието на материалноправните предпоставки по чл.3 ал.4 от ЗАЗ,е постановено нарочно Тълкувателно решение №1/2018 от 16.01.2019 г. по тълк.д.№1/2018 г. на ОСГТК на ВКС,според което преценката за наличието на горните предпоставки не попада в обхвата на дължимата от съдия по вписванията проверка при вписване на договор за аренда.Законът не възлага на съдия по вписванията да извършва такава проверка,касаеща изследване правата на арендодателя върху отдаваната под аренда земеделска земя.Тази проверка е възложена изрично с разпоредбата на чл.3 ал.1 от ЗАЗ /в редакция от §11 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ-ДВ,бр.42/2018 г.,в сила от 22.05.2018 г./ на нотариуса в хода на нотариалното производство по удостоверяване подписите на страните по договора за аренда.

 Предвид изложеното съдът намира,че съдия по вписванията при ДРС при постановяване на атакувания отказ е излязъл извън пределите на своята компетентност.Отказът му за вписване е незаконосъобразен и следва да бъде отменен.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОТМЕНЯ отказа на съдия по вписванията при Добричкия районен съд,обективиран в определение №15/11.04.2019 г.,постановен по повод молба вх.рег.№2999/11.04.2019 г. по описа на СВ-гр.Добрич,подадена от Велина Искрева-Димитрова-пом.нотариус по заместване при Евгения Заркова-нотариус с район на действие ДРС,за вписване на договор за аренда на земеделска земя-акт №2,т.ІІ,рег.№1906/10.04.2019 г. по общия регистър на горния нотариус и

ВРЪЩА преписката на съдия по вписванията при Добричкия районен съд за осъществяване на горното вписване.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                    2.