О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                                 433              ,28.05.2019 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На двадесет и осми май две хиляди и деветнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

                                        Председател : ДИАНА ДЯКОВА

Членове : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА           

                                                               ГАЛИНА ЖЕЧЕВА    

 

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно  гражданско дело номер 324 по описа за 2019 година, намира следното :

 

 

               Производството е образувано по молба с вх.№ 3360 /16.05.2019 г. ( по регистратурата на ДОС ) по член 83,ал.2 от ГПК на К.Г.И. ***, препратена на съда от ЧСИ с рег.№ 810, с район на действие – ДОС за освобождаване от държавната такса, която дължи за об-жалването на постановление за възлагане по изпълнително дело № 20148100400416. Молителят поддържа, че е неработоспособен и освен пен-сия за инвалидност и добавка няма доходи, от които да заплати държавни-те такси, посочени в полученото  на 8.05.2019 г. съобщение на ЧСИ.

         По повод на молбата Окръжният съд приема следното : жалбата , по която молителят иска освобождаване от държавна такса, подлежи на ад-министриране от ЧСИ , чието действие ( постановление за възлагане ) се обжалва. Тя не е изпратена от ЧСИ. Изпратена е само молбата по член 83, ал.2 от ГПК .

Правилно е разбирането на ЧСИ, че не е компетентен по молбата за освобождаване от държавна такса за обжалване на неговия акт, дължима на основание член 16 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК . Компетентен в този случай , различен от случая на администриране на жалби по образувани пред съд производства , за който важи разяснението по т.13 от ТР № 6/2012 г. на ОСГТК на ВКС ,е съдът, до който е адресирана жалбата ( администриращият орган не е съд ) .

Щом по изключение  в правомощията на един и същи съд е да раз-реши както въпроса за освобождаването от ДТ, така и въпросите за допус-тимостта и основателността на подадената жалба по раздел І от глава три-десет и шеста от ГПК, искането по член 83, ал.2 от ГПК следва да се раз-гледа в производството по член 437 от ГПК. В случай на подадена от жал-боподателя молба за освобождаване от държавна такса ЧСИ е задължен да извърши проверка за редовност на подадената жалба по член 436 ал.4,във връзка с чл.260, с оглед изискванията на член 261,т.1 -3 от ГПК и ако жал-бата е редовна ( поправена срочно според тези изисквания ) да извърши действията по член 436,ал.2 и ал.3 от ГПК. В съдебното производство съ-дът ще провери допустимостта на жалбата още веднъж . В зависимост от разрешението по предварителния въпрос за освобождаването от държавна такса ще приеме жалбата или ще даде указания за поправянето й по член 261,т.4 от ГПК . По този начин е процедирано в подобни случаи на искане от обжалващ действия на съдебен изпълнител за освобождаване от дър-жавна такса ( определения по в.ч.гр.д.№ 778/2014 г. и по в.гр.д.№ 777/2014 г. по описа на ДОС ). С оглед на изложеното производството следва да се прекрати с необжалваемо определение и делото с молбата по член 83,ал.2 от ГПК да се върне на ЧСИ за предприемане на действия според горните указания .  

Предвид горното, ОКРЪЖНИЯТ СЪД

 

                                      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И    :

 

ПРЕКРАТЯВА производството и ВРЪЩА делото на ЧСИ, с рег.№ 810 по регистъра на КЧСИ, с район на действие – ДОС за изпълнение на указанията.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ .

 

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ :                           ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

                                                                                       2.