О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №136

 

 

            ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД, Наказателно отделение, в разпоредително заседание на осми май две хиляди и деветнадесета година в състав :

                                                                       

   Председател: Атанас Каменски

                                                                                  Членове: Милена Хараламбиева

                                                                                                  Калиптен Алид

 

с участието на секретаря

и в присъствието на прокурора

изслуша докладваното от съдия Хараламбиева в.ч.н.д. № 152/19г. по описа  на ДОС  и за да се произнесе  взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 345 във вр. с чл. 306, ал. 1, т. 4, пр. 2 от НПК.

            С определение № 198 от 10.04.2019г. по нохд № 388/2019г. на РС – гр.Добрич В.М.И.  с ЕГН ********** е бил осъден да заплати по сметка на Национално бюро за правна помощ –гр.София сумата от 120 лв, представляваща сторени разноски за служебно назначен защитник.

            Срещу така постановеното определение е постъпила жалба от И., с която се настоява за отмяна на определението, като се твърди, че неоснователно е осъден да заплати разноски и не е бил защитаван от адв.Ивелин И..

            Жалбата е неоснователна по следните съображения:

            В.М.И.  с ЕГН ********** е бил подсъдим по н.о.х.д. № 388/2019г. по описа на РС-гр.Добрич. Производството по делото е приключило с влязло в сила на 27.03.2019г. определение за одобряване на споразумение, с което И. е бил признат за виновен за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, за което му е наложено наказание лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от три години. След приключване на делото е определен хонорар от Националното бюро за правна помощ на служебния защитник –адв.Ивелин Стоянов И. *** в размер на 120 лв. С обжалваното определение  РС– гр.Добрич е осъдил В.М.И.  с ЕГН **********  да заплати по сметка на НБПП сумата от 120 лв.

            Въз основа на изложената фактическа обстановка, съдът намира, че обжалваното определение е законосъобразно. Съгласно разпоредбата на чл. 189, ал. 3 от НПК, разноски по наказателното производство се дължат от подсъдимия, когато бъде признат за виновен. В настоящия казус жалбоподателят е бил подсъдим по делото и защитата му в процеса е била задължителна, доколкото са били налице  предпоставките на чл. 94, ал. 1, т. 2, 6 и 9 от НПК. С постановление от 10.08.2018г. на разследващия полицай в хода на досъдебно производство №245/2018г. по описа на Второ РУ на МВР –гр.Добрич адв. Ивелин Стоянов И. *** е  бил назначен за служебен защитник на обв.И.. Адв.И. е представлявал и защитавал обвиняемия по време на проведените на 10.08.2018г. следствените действия – повдигане и предявяване на обвинение и разпит на обвиняем. Доколкото В.М.И. е бил признат за виновен за извършеното престъпление, то той следва да заплати направените разноски, включително и адвокатското възнаграждение за служебно назначения защитник. Жалбоподателят не представя доказателства, установяващи материалното му, финансово и семейно състояние. С оглед изложените съображения обжалваното определение следва да бъде потвърдено.

Воден от изложеното, Добричкият окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло Определение № 198 от 10.04.2019г. по нохд № 388/2019г. на РС – гр.Добрич, с което В.М.И.  с ЕГН **********  е осъден да заплати по сметка на Национално бюро за правна помощ –гр.София сумата от 120 лв, представляваща сторени разноски за осъществена правна помощ от адв.Ивелин Стоянов И. *** по досъдебно производство № 245/2018г. по описа на Второ РУ на МВР-гр.Добрич.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

Председател:                          Членове : 1.      

            

 

          2.