П Р О Т О К О Л

 

          07.05.2019 г., град ***

 

***кият окръжен съд,                                                       Наказателен  състав           

на седми май,                                                                                                2019 година                          

в открито заседание в следния  състав :

                                  

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИПТЕН АЛИД

СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:  М.К.П.Б. -П.

 

Секретар: АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурор:  В. ВЕЛИКОВА

сложи за разглеждане, докладваното от съдия Алид

НОХ дело № 54   по описа за 2019 година

На именното повикване в 14.00 часа се явиха:

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА *** – редовно призована, представлява се от прокурор В. Великова.

ПОДСЪДИМИЯТ – Р.Р.Р. -  редовно призован, явява се лично, представлява се от адв.М.Я. от ДАК, редовно упълномощен от хода на досъдебното производство.

ОЩЕТЕНО  ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ „АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА“ - гр. ***– нередовно призовани, липсва върнат отрязък от призовка, представляват се от В.Г. Р.– главен юрисконсулт в ДРСЗ гр. Варна, редовно упълномощена от днес.

 

Съдът докладва постъпила молба от В.Р.– гл.юрисконсулт в ДРСЗ -  гр.***с искане да бъде приет за съвместно разглеждане в наказателния процес граждански иск срещу подсъдимия Р.Р.Р. за причинени от процесното деяние имуществени вреди в размер на 2418.72 лева, респ.  да бъде конституирана „Агенция по заетостта“ - град ***в качеството на граждански ищец.

Адв.  Я. – Госпожо председател, представям извлечение от банкирането за плащане на ***на процесната сума с платежно нареждане № 395821 от 07.05.2019г.

Съдът намира депозираното платежно нареждане №395821 от 07.05.2019г. за относимо относно репарирането на щетите по НОХД №54/2019г. по описа на Окръжен съд гр. ***, поради което

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

ПРИЕМА и ПРИЛАГА по делото платежно нареждане № 395821 от 07.05.2019г. на „***” АД, клон ***, за сумата от 2418,72 лева по сметка на „Агенция по заетостта” гр. ***.

Гл.юк. Р.– В такъв случай няма да поддържам така предявения граждански иск.

 

ПО ХОДА НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ:

 

ПРОКУРОРЪТ: Няма пречка да се даде ход на разпоредителното заседание.

Адв.Я.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.  

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм със становището на адвоката ми.  

 

След изслушване становищата на участниците в разпоредителното заседание и с оглед липсата на процесуални пречки, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ

 

Съдът пристъпва към проверка самоличността на подсъдимия:

Подсъдимият Р.Р.Р. – роден на ***г***, българин, български гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан, управител на „***“ ЕООД гр. ***, ЕГН: **********.

Получил съм своевременно препис от обвинителния акт и от разпореждането на съда № 74/26.02.2019г. за насрочване на делото в разпоредително заседание

Председателят разяснява правото на отводи на страните срещу членовете на състава на съда, прокурора, защитника, съдебния секретар и вещите лица и след като не постъпиха възражения в тази насока

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИСТЪПВА към изслушване становищата на страните по въпросите по чл.248, ал.1 от НПК, както следва:

1. Подсъдно ли е делото на съда;

2. Има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство;

3. Допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници;

4. Налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила;

5. Разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация;

6. Взетите мерки за процесуална принуда;

7. Искания за събиране на нови доказателства;

8. Насрочването на съдебното заседание и лицата, които следва да се призоват за него;

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема госпожо председател, уважаеми съдебни заседатели, на въпросите визирани в разпоредбата на чл. 248 ал.1 от НПК давам следното становище. Намирам, че делото е подсъдно на ДОС и не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. На досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, което да доведе до ограничаване правата на обвиняемия в случая. По отношение на разпореждането за разглеждане по реда на особените правила са налице предпоставки за разглеждане по глава 29-та от НПК предвид сключеното споразумение с подсъдимия и неговия защитник. Няма  основание делото да бъде разгледано при закрити врати, няма основание за привличане на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, или извършването на съдебни следствени действия по делегация. Взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „Подписка“ следва да бъде потвърдена. На този етап не сочим нови искания за доказателства и следва делото да бъде разгледано незабавно

 

АДВ. Я.: Уважаема госпожо председател, уважаеми съдебни заседатели, накратко становището ми по чл. 248 ал.1 от НПК. Делото е подсъдно на ДОС и не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не намираме на досъдебното производство да е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или на пострадалия. Моля да бъде одобрено внесеното споразумение и делото да бъде разгледано незабавно. Не са налице основания делото да бъде разгледано при закрити врати, нито да бъдат привлечени резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, или извършването на съдебни следствени действия по делегация. Взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „Подписка“ към момента следва да бъде потвърдена. Постигнали сме споразумение, което моля след приключване на разпоредителното заседание да разгледате.

Подсъдимият Р.: Придържам се изцяло към казаното от адвоката ми.

 

След изслушване на участниците в разпоредителното заседание по въпросите, визирани в чл. 248 ал.1 от НПК, съдът след проведено тайно съвещание

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

Настоящият съдебен състав счита, че делото е местно и родово подсъдно на Окръжен съд – ***, като няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство и не е  констатирано допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите. В конкретния  случай са налице основания  за разглеждане на делото по реда на особените правила, доколкото е внесено споразумение, сключено между страните след внасяне на делото в съда. Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, както и не е необходимо привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Не са налице основания за изменение или за отмяна на взетата по отношение на подсъдимия мярка за неотклонение „Подписка” предвид липсата на новонастъпили обстоятелства за това.  

 

След изслушването на страните в разпоредително заседание и произнасянето на съда по въпросите, визирани в чл.248 от НПК, настоящият съдебен състав с оглед направеното искане за разглеждане на делото по реда на Глава XXIX-та от НПК, намира, че са налице предпоставки за незабавно разглеждане на делото, поради което 

 

                О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

Докладва постъпило споразумение по НОХД №54/2019г. по описа на ДОС и предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД №54/2019г. по описа на Окръжен съд – ***, сключено между ***ка окръжна прокуратура, подсъдимия и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и морала.

Адв. Я.: Уважаема госпожо председател, постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура град ***, което сме подписали заедно с подзащитният ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала и да прекратите наказателното производство, водено срещу моя подзащитен Р.Р.Р..

 

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитниците, приканва обвиняемия да отговори на въпросите,  визирани в чл.382, ал.4 от НПК.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен и се признавам за виновен. Знам, че това споразумение има силата на влязла в сила присъда. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Съгласен съм делото да бъде прекратено и да не се гледа по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

 

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл.382, ал.6 от НПК вписва  съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

 

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че подсъдимият Р.Р.Р. с ЕГН ********** ***, е виновен за това, че:

В условията на продължавано престъпление през периода от месец април 2016г. до месец юли 2016г. в гр. Каварна, пред дирекция „Бюро по труда“, в качеството си на управляващ и представляващ „***“ ЕООД с ЕИК 200643112, чрез посредственото извършителство на упълномощено лице – Ц.К.А. с ЕГН **********, с пълномощно №478/04.12.2015г., представил неверни сведения:

1. На 21.04.2016г. представил Искане за плащане №1, с вх.№ МЗ-2-03-07- форма по проект „Нова възможност за младежка заетост“ за явяване на работа за месец март 2016г., Отчетен доклад с период на отчитане 11.03.2016г. – 31.03.2016г., Отчет от наставник за проведено обучение по време на работа за месец март 2016г., а именно, че Х.С.Х. е работила на посочените дати в „***“ ЕООД, както и че С.Д.Д. я обучавала на същите дати, за да получи средства в размер на 533,84 лева по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“, съфинансиран от Европейския Съюз, чрез Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост ина 08.06.2016г. получил сумата от 533,84 лева.

2. На 13.05.2016г. представил Искане за плащане №2 с вх.№ МЗ-2-03-07-5283-6, изх. номер на работодател 40/10.05.2016г. и приложените към него документи: Отчетна форма по проект „Нова възможност за младежка заетост“ за явяване на работа за месец април 2016г., Отчетен доклад с период на отчитане 01.04.2016г. – 30.04.2016г., Отчет от наставник за проведено обучение по време на работа за месец април 2016г., а именно, че Х.С.Х. е работила на посочените дати в „***“ ЕООД, както и че С.Д.Д. я обучавала на същите дати, за да получи средства в размер на 655,28 лева по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“, съфинансиран от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост и на 24.06.2016г. получил сумата от 655,28лева.

3. На 13.06.2016г. представил Искане за плащане №3, с вх.№ МЗ-2-03-07-5283-6, изх. № на работодател №45/13.06.2016г. и приложените към него документи: Отчетна форма по проект „Нова възможност за младежка заетост“ за явяване на работа за месец май 2016г., Отчетен доклад с период за отчитане 01.05.2016г. – 31.05.2016г. Отчет от наставник за проведено обучение по време на работа за май 2016г., а именно, че Х.С.Х. е работила на посочените дати в „***“ ЕООД, както и, че С.Д.Д. я е обучавала на същите дати, за да получи средства в размер на 655.28 лева по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“, съфинансиран от Европейският съюз, чрез Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост и на 05.08.2016г. получил сумата от 655.28 лева.

4. На 18.07.2016г. представил Искане за плащане №4, с вх.№ МЗ-2-03-07-5283-6, изх. № на работодател №55/18.07.2016г. и приложените към него документи: Отчетна форма по проект „Нова възможност за младежка заетост“ за явяване на работа за месец юни 2016г., Отчетен доклад с период за отчитане 01.06.2016г. – 30.06.2016г. Отчет от наставник за проведено обучение по време на работа за юни 2016г., а именно, че Х.С.Х. е работила на посочените дати в „***“ ЕООД, както и, че С.Д.Д. я е обучавала на същите дати, за да получи средства в размер на 574.32 лева по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“, съфинансиран от Европейският съюз, чрез Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост и на 15.08.2016г. получил сумата от 574.32 лева, като общият размер  на получените средства е 2 418.72 лева – престъпление по чл. 248а, ал.5 във вр. с ал.3 във вр. с ал.2 във вр. с чл. 26, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 55, ал.1, т.1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на една година, изпълнението на което на основание чл. 66, ал.1 от НК се отлага с изпитателен срок от три години.

На основание чл. 381, ал.5, т.4 от НПК възпитателната работа по време на изпитателния срок се възлага на съответния районен инспектор при РУ на МВР – *** - по местоживеене на подсъдимия.

На основание чл. 189, ал.1 от НПК разноските  по  делото  в  размер  на 413,22 лева се  възлагат на подсъдимия Р.Р.Р., които следва да се внесат по сметка на ОД на МВР – ***. 

Деянието е извършено с действие и при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2, пр.І-во от НК.

Причинените имуществените вреди от деянието са възстановени.

 

Съдът приканва страните към полагане подписи в споразумението.

 

 

ПРОКУРОР:

                     /В. Великова/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                     / Адв. М.Я./

 

 

ПОДСЪДИМ:

                      /Р.Р.  Р./

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитника и обвиняемия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл.381, ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

Воден от горното, съдът на основание чл.382, ал.7 от НПК във връзка с чл.24, ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:    10

 

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор В. Великова, подсъдимия Р.Р.Р. и неговия защитник адв. М.Я. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно  производство  по  НОХД № 54/2019г. по описа на Окръжен съд – град  ***, по  силата  на  което:

 Подсъдимият Р.Р.Р. – роден на ***г***, българин, български гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан, управител на „***“ ЕООД -град ***, ЕГН: ********** за това, че:

В условията на продължавано престъпление, през периода от месец април 2016г. до месец юли 2016г., в град Каварна, пред Дирекция „Бюро по труда“, в качеството си на управляващ и представляващ „***“ ЕООД с ЕИК 200643112, като посредствен извършител чрез упълномощено лице – Ц.К.А., ЕГН **********, с пълномощно №478/04.12.2015г., представил неверни сведения:

1. На 21.04.2016г. представил Искане за плащане №1, с вх.№ МЗ-2-03-07- форма по проект „Нова възможност за младежка заетост“ за явяване на работа за месец март 2016г., Отчетен доклад с период на отчитане 11.03.2016г. – 31.03.2016г., Отчет от наставник за проведено обучение по време на работа за месец март 2016г., а именно, че Х.С.Х. е работила на посочените дати в „***“ ЕООД, както и че С.Д.Д. я обучавала на същите дати, за да получи средства в размер на 533,84 лева по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“, съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост и на 08.06.2016г. получил сумата от 533,84 лева.

2. На 13.05.2016г. представил Искане за плащане №2 с вх.№ МЗ-2-03-07-5283-6, изх. номер на работодател 40/10.05.2016г. и приложените към него документи: Отчетна форма по проект „Нова възможност за младежка заетост“ за явяване на работа за месец април 2016г., Отчетен доклад с период на отчитане 01.04.2016г. – 30.04.2016г., Отчет от наставник за проведено обучение по време на работа за месец април 2016г., а именно, че Х.С.Х. е работила на посочените дати в „***“ ЕООД, както и че С.Д.Д. я обучавала на същите дати, за да получи средства в размер на 655,28 лева по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост и на 24.06.2016г. получил сумата от 655,28лева.

3. На 13.06.2016г. представил Искане за плащане №3, с вх.№ МЗ-2-03-07-5283-6, изх. № на работодател №45/13.06.2016г. и приложените към него документи: Отчетна форма по проект „Нова възможност за младежка заетост“ за явяване на работа за месец май 2016г., Отчетен доклад с период за отчитане 01.05.2016г. – 31.05.2016г. Отчет от наставник за проведено обучение по време на работа за май 2016г., а именно, че Х.С.Х. е работила на посочените дати в „***“ ЕООД, както и, че С.Д.Д. я е обучавала на същите дати, за да получи средства в размер на 655.28 лева по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост и на 05.08.2016г. получил сумата от 655.28 лева.

4. На 18.07.2016г. представил Искане за плащане №4, с вх.№ МЗ-2-03-07-5283-6, изх. № на работодател №55/18.07.2016г. и приложените към него документи: Отчетна форма по проект „Нова възможност за младежка заетост“ за явяване на работа за месец юни 2016г., Отчетен доклад с период за отчитане 01.06.2016г. – 30.06.2016г. Отчет от наставник за проведено обучение по време на работа за юни 2016г., а именно, че Х.С.Х. е работила на посочените дати в „***“ ЕООД, както и, че С.Д.Д. я е обучавала на същите дати, за да получи средства в размер на 574.32 лева по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост и на 15.08.2016г. получил сумата от 574.32 лева, като общият размер  на получените средства е 2 418.72 лева,

следва на основание чл.248а, ал.5 във вр. с чл. 248а, ал.3, във вр. с чл. 248а, ал. 2 от НК във вр. с чл. 26, ал.1 от НК и чл.55, ал.1, т.1 от НК да изтърпи наказание „лишаване от свобода” за срок от една година, чието изпълнение на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага за срок от три години.

На основание чл. 381, ал.5, т.4 от НПК възпитателната работа по време на изпитателния срок се възлага на съответния районен инспектор при РУ на МВР – *** - по местоживеене на подсъдимия.

На основание чл. 189, ал.3 от НПК сторените по  делото разноски в  размер на 413,22 лева по сметка на ОД на МВР – *** се възлагат на подсъдимия Р.Р.Р.. 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 54/2019г. по описа на Окръжен съд – ***.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                                                                             2.

Делото приключи в 14:45 ч.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                            СЕКРЕТАР: