П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

31.05.2019г.,  град ***

 

 

***КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,                                   НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ  

на тридесет и първи май,                               две хиляди и деветнадесета година

в публично съдебно заседание в следния  състав:

           

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА                    

                                                                     СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:

                                                                                               

 

Секретар: ЕЛИЦА АЛЕКСАНДРОВА

Прокурор: ВЕСЕЛИН ВИЧЕВ

сложи за разглеждане, докладваното от съдия Милена Хараламбиева

НОХД № 135 описа за 2019г.

На именното повикване в 09:00 часа се явиха:

        

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - *** – редовно призована,  представлява се от прокурор ВИЧЕВ.

ОБВИНЯЕМИЯ С.С.А. – редовно призован, се явява  лично, воден от органите на ОЗ “Охрана“ гр.*** и с адв. М.С., редовно упълномощена от досъдебното производство.

АДВОКАТ М.С. – редовно призована, се явява лично.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.С.- Да се даде ход на делото.

 

След изслушване становищата на страните и с оглед липсата на процесуални пречки, съдът

 

       О П Р Е Д Е Л И :

                                 ДАВА  ХОД  НА  ДЕЛОТО 

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА, че е постъпило  предложение от прокурор в ОП-гр.***, с което се иска произнасяне на съда по реда на чл. 414, ал.1, т.1 от НПК, поради допусната техническа грешка в определението за одобряване на споразумение по делото в частта на присъдените разноски.

 

ПРОКУРОРЪТ : Поддържам внесеното предложение от Окръжна прокуратура – ***. Нямам искания по доказателствата.

АДВ.С. : Нямаме възражения по отношение на внесеното предложение от Окръжна прокуратура - ***. Нямаме искания по доказателствата.

 СЪДЪТ  повторно запита страните за искания по доказателствата и след като не констатира такива, с оглед попълване на делото с необходимия доказателствен материал, на основание чл.283 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРОЧИТА, ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства ДП№715/2016г. по описа на Първо РУ- ***, както и приложените писмени доказателства по н.о.х.д.№135/2019г. по описа на Окръжен съд – ***.

 

Съдът с оглед липсата на искания по доказателствата

 

                                  О  П Р Е Д Е Л И:

                ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема госпожо председател, моля да се произнесете по предложението на Окръжна прокуратура – ***. В действителност С.С.А. трябва да бъде осъден да заплати сумата в размер на 485.07 лева по сметка на ОД на МВР гр.***, а сумата в размер на 117.00 лева – по сметка на Окръжна прокуратура – ***.

Видно е, че е допусната техническа грешка при одобряване на споразумението, във връзка с която и на основание чл.414, ал.1 т.1 от НПК. Моля да се произнесете с определение относно въпроса на кого трябва да бъдат възстановени разноските, направени по н.о.х.д. №135/2019г. по описа на Окръжен съд – ***.

 

АДВ. С.: Уважаема госпожо председател, предложението на Окръжна прокуратура е основателно. Действително е допусната техническа грешка относно в частта за разноските. Моля да се произнесете с определение относно въпроса на кого да бъдат възстановени разноските.

 ОБВИНЯЕМИЯ: Придържам се към казаното от адвоката ми.

 

СЪДЪТ дава последна дума на обвиняемия.

ОБВИНЯЕМИЯ: Не възразявам да уважите предложението .

 

Съдът, след като изслуша становищата на страните, се  оттегли на тайно съвещание, след което постанови своя съдебен акт публично на страните, на които беше разяснено, че същият е окончателен и не подлежи на обжалване и протест.

 

Съдът прие за установено следното от фактическа страна:

   Постъпило е предложение от прокурор в ОП-гр.***, с което се иска произнасяне на съда по реда на чл. 414, ал.1, т.1 от НПК, поради допусната техническа грешка в определението за одобряване на споразумение по делото в частта на присъдените разноски.

              В съдебно заседание предложението се поддържа от представителя на прокуратурата.

            Осъденото лице лично и чрез защитника си настоява за уважаване на предложението.

С определение № 9 влязло в сила на 24.04.2019г. по н.о.х.д. № 135/2019г. ОС – гр.*** е одобрил постигнатото между прокурор Димитър Димитров, обвиняемият С.С.А.  и неговия защитник адв. М.С. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно  производство  по  делото и е признал обвиняемият С.С.А.   с ЕГН ********** за виновен в извършено престъпление по чл. 354а, ал.2, т.4 във вр. с ал.1 от НК  и на основание чл.55, ал.1, т.1 от НК му е наложил наказание лишаване от свобода в размер на две години, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Със определението и на основание чл.189 ал.3 от НПК е осъдил обвиняемия С.С.А. да заплати разноските  по  делото  общо в  размер  на 602,07 лева,  от които сумата в размер на 485,07 лева следва да се внесат по сметка на Окръжна прокуратура – ***, а сумата в размер на 117,00 лева следва да се внесат по сметка на ОД на МВР – ***.

От текста на внесеното в ОС-гр.*** споразумение  е видно, че разноските в размер на 485,07 лв са изплатени от бюджета на ОД на МВР – гр.***, а разноските в размер на 117 лв – са изплатени от бюджета на ОП-гр.***.

Изложеното налага да бъде извършено тълкуване на така постановения съдебен акт в частта на разноските, поради допусната техническа грешка във връзка с това на кого следва да бъдат възстановени присъдените разноски.

Воден от горното и на основание чл. 414, ал. 1, т.1  от НПК , съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И: №157

 

ТЪЛКУВА влязло в сила на 24.04.2019г. Определение № 9, постановено по н.о.х.д. № 135/2019г. в частта на присъдените разноски, като сумата в размер на 485,07лв следва да бъде внесена по сметка на ОД на МВР – гр.***, а сумата в размер на 117 лв – да бъде внесена по сметка на ОП-гр.***.

           ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

           ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 09:10 часа.

           ПРОТОКОЛЪТ  е изготвен на 31.05.2019г.

 

 

                                                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                       

СЕКРЕТАР: