О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 154

град Добрич, 29.05.2019 година

 

 

Добричкият окръжен съд, наказателно отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и девети май, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петър Монев

                                                       ЧЛЕНОВЕ: Атанас Каменски

Калиптен Алид

 

Разгледа докладваното от съдия Монев ВНЧД №181/2019г. по описа на Окръжен съд-гр.Добрич и за да се произнесе, взе предвид следното:

Въззивното производство е образувано по жалба на Л.Т.Д.  от гр.К. срещу Определение №44/09.04.2019г.  по НЧД №71/2019г. по описа на Районен съд-гр.Балчик, с което е оставена без уважение и разглеждане жалбата /Възражение-становище/ му срещу постановление на РП-гр.Балчик от 12.03.2019г. за прекратяване на досъдебното производство №204/2018г. по описа на РУ на МВР-гр.Балчик, водено за престъпление по чл.216 ал.1 от НК, като процесуално недопустима. Недопустимостта според районния съдия е липсата на представителна власт у Л.Т.Д..

С жалбата се иска атакуваното определение да бъде отменено, тъй като бил упълномощен от децата си – съсобственици на процесния имот да ги представлява пред всички съдебни инстанции по всички видове дела, а от разследването били установени достатъчно данни от които да се направи обосновано предположение за извършени  престъпления по чл.216 ал.1 от НК и чл.323 ал.1 от НК, поради което и нямало основания за приложение на чл.24 ал.1 т.1 от НПК, респективно за прекратяване на досъдебното производство.

Към жалбата си пред настоящата инстанция Л.Т.Д. и в подкрепа на твърденията си е приложил следните документи: комбинирана скица, протокол за извършени геодезически измервания от 05.08.2013г., заявление до главния архитект на Община-Балчик, уведомление от АГКК, скица-проект №***., уведомление от АГКК, отказ от изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Балчик, касаещи процесния имот и пълномощни от двамата съсобственици на имота – З.Л.Т. и К.Л.Д..

Настоящата съдебна инстанция, след като обсъди наведените в жалбата доводи и след служебна проверка на атакуваното определение намира, че подаденият частна жалба е ДОПУСТИМА, а разгледана по същество се явява ОСНОВАТЕЛНА.

Съдът след преценка на  събраните по делото  доказателства, наведените от страните доводи прие за установено следната фактическа обстановка:

С постановление от 12.03.2019г. РП-гр.Балчик е прекратила досъдебно производство №204/2018г. по описа на РУ на МВР-гр.Балчик, като е приела, че Р. и К. не са осъществили съставите на престъпления по чл.216 ал.1 от НК или по чл.323,ал.1 от НК, т.к. между спорещите страни има заведено гр.дело в РС-гр.Балчик с правно основание чл.108 и чл.109 от ЗС, поради което не е било налице спор относно изграждането на оградата и демонтирането й към лятото на 2018г.РП-гр.Балчик е приела, че между страните има отношения с гражданско правен характер и няма данни за извършено престъпление поради което е постановила прекратяване на досъдебното производство на основание чл.24 ал.1 т.1 от НПК, като е изпратила препис от постановлението на Л.Д. от гр.К.и Й.Р. от гр.Балчик, на които е разяснила правото да го обжалват в 7-дневен срок от получаването му пред РС-гр.Балчик.

Съдът като се запозна с депозирана жалба, приложеното към нея Определение №44/09.04.2019г.  по НЧД №71/2019г. на Районен съд-гр.Балчик, ДП №204/2018г. на РУ на МВР-гр.Балчик и Постановлението на РП-гр.Балчик от 12.03.2019г. за прекратяване на ДП, следва да отбележи следното:

Разпоредбата на чл.243ал.4 от НПК указва, на кого се изпраща препис от постановлението за прекратяване на наказателното производство, а именно - на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници или на ощетеното юридическо лице, които могат да обжалват постановлението пред съответния РС в 7-дневен срок от получаване му.

Л.Т.Д. е получил Постановлението на 20.03.2019г. и в законоустановения срок го е обжалвал пред Районен съд-гр.Балчик.

Съгласно разпоредбата на чл.243 ал.4 от НПК, процесуално легитимирани да обжалват постановлението за прекратяване на прокурора са обвиняемият, пострадалият или неговите наследници, или пък ощетеното юридическо лице. Очевидно е, че Л.Т.Д. попада в кръга лица, имащи право да инициират производството по реда на чл.243 ал.4 от НПК, тъй като той като лице владеещо и ползващо увредения имот, се явява пострадал от престъплението, предмет на досъдебното производство. Според легалната дефиниция на понятието „пострадал от престъплението”, съдържаща се в нормата на чл.74 от НПК, както и съгласно константната практика на ВКС на Р България, пострадал от престъплението е всяко лице, което е претърпяло пряко и непосредствено имуществени или неимуществени вреди от престъплението, т.е. то е лице, на което в резултат на деянието са накърнени права и законни интереси. Преценката дали от дадено престъпление като последица са настъпили имуществени или неимуществени вреди за определено лице е в зависимост от вида на обществените отношения, които са засегнати с  конкретното престъпление.

В случая освен, че на посоченото по-горе правно основание жалбоподателят притежава лично активна процесуална легитимация, той притежава такава и по силата на приложените към жалбата му две пълномощни, издадени от неговите деца, явяващи се съсобственици на увредения имот, находящ се в гр.***.  

Следва да се отбележи, че цитираните две пълномощни, даващи право на жалба на Л.Д. са представени едва с жалбата пред настоящата инстанция, но горните обстоятелства не са били съобразени от РС-гр.Балчик, който е бил задължен, преценявайки допустимостта на жалбата, да я остави първо без движение като предостави 7-дневен срок на Д. да докаже представителна власт. Едва след това първоинстанционния съд е следвало да прецени допустимостта й на плоскостта на чл.243 ал.4, респ. да я остави без разглеждане, като подадена от ненадлежна страна по смисъла на НПК. Като не  е сторил това, районният съд е постановил един незаконосъобразен акт, който следва да бъде отменен, а жалбата на Л.Т.Д. срещу Определение №44/09.04.2019г.  по НЧД №71/2019г. на Районен съд-гр.Балчик да бъде уважена.

Постановеното Определение №44/09.04.2019г.  по НЧД №71/2019г. на Районен съд-гр.Балчик, с което наказателното производство по делото е прекратено, се явява неправилно и незаконосъобразно, поради което на основание чл.334 т.1 от НПК подлежи на отмяна и връщане на Районен съд-гр.Балчик с указания за продължаване на съдопроизводствените действия по жалбата, респ. произнасяне по съществото на спора.

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ОТМЕНЯ  Определение №44/09.04.2019г.  постановено по НЧД №71/2019г. на Районен съд-гр.Балчик, с което е оставена без уважение и разглеждане жалбата на Л.Т.Д., срещу постановление на РП-гр.Балчик от 12.03.2019г. за прекратяване на досъдебното производство №204/2018г. по описа на РУ на МВР-гр.Балчик, като процесуално недопустима

и

ВРЪЩА делото на Районен съд-гр.Балчик за продължаване на съдопроизводствените действия по депозираната жалба.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.