Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 60

           В ИМЕТО НА НАРОДА

                 гр.Добрич 02.05.2019 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на втори май                

през две хиляди и деветнадесета                     година в състав:

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА

                                                     

при  секретаря ……………………….............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева......Т.д.№80

от 2019г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

     Производството е по чл.25 от ЗТРРЮЛНЦ.

     Подадена е жалба от ****** ЕГН ********** *** ,офис 1,в качеството му на ликвидатор на „*********“ЕООД,в ликвидация ,със седалище и адрес на управление –с.*****,обл.Добричка,,ул.“****“№**,ЕИК ***,със съдебен адрес-гр.*** ,ул. .“****“№** ,офис * срещу Отказ №20190417134106 от 18.04.2019г.на длъжностното лице по регистрацията при ТР –АВ.

   Жалбата е подадена в срока по чл.25 ал.1 от ЗТРРЮЛНЦ.Насочена е срещу подлежащ на обжалване акт и изхожда от активно легитимирано лице.

   Разгледана по същество жалбата е неоснователна по следните съображения:

   За да постанови атакувания отказ длъжностното лице по регистрация е приело,че представените към заявлението документи не са представени в оригинал ,нито в надлежно заверен препис.От своя страна редакцията на текста на чл.22  ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ изчерпателно изброява случаите,в което на заявителя се дължат указания за отстраняване на нередовности към заявлението,а именно когато към заявлението не са представени всички документи,които се изискват по закон или не е внесена дължимата държавна такса.

    Съгласно разпоредбата на чл.13 ал.6 от ЗТРРЮЛНЦ  документите към заявлението се представят в оригинал,в заверен от заявителя препис или с нотариална заверка.

   Според разпоредбата на чл.22 ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ   длъжностното лице по регистрация е задължено да даде указания за отстраняване на нередовностите, само когато към заявлението не  са представени всички документи,изискуеми се по закон или не е внесена дължимата държавна такса.

   Извън тези случаи длъжностното лице по регистрацията не дължи даване на указания.

   Съдът споделя мотивите на атакувания отказ,а именно че в настоящия случай не се дължи даване на указания,доколкото в цитираната законова разпоредба не са изброени други случаи,освен изрично посочените.

   Като е отказало вписване на промените в обстоятелствата по партидата на търговеца-заличаването му в ТР  длъжностното лице по регистрацията е постановило законосъобразен отказ ,който следва да бъде потвърден.

   Водим от горното Окръжният съд,

     Р  Е  Ш  И:

   ПОТВЪРЖДАВА Отказ №20190417134106 от 18.04.2019г.на длъжностното лице по регистрацията при ТР –АВ.

  Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в едноседмичен срок от съобщаването му на жалбоподателя.

 

                                                ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: