Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е №61

           В ИМЕТО НА НАРОДА

                 гр.Добрич 07.05.2019 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на седми май                

през две хиляди и деветнадесета                     година в състав:

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА

                                                     

при  секретаря ……………………….............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева......Т.д.№81

от 2019г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

     Производството е по чл.25 от ЗТРРЮЛНЦ.

     Постъпила е жалба от Мария Маринова Костадинова –Председател на НЧ „Н. Ч.П.-1941 ГОДИНА“,ЕИК*****,със седалище и адрес на управление –с.Г.,обл.Д,ел.“П. „№5 срещу Отказ №***** на длъжностното лице по регистрация при ТР АВ за вписване на исканите от заявителя промени по партидата на Читалището,а именно промяна в състава на органите на управление и изменение на устава на Читалището.

   Жалбата е подадена в законоустановения срок и е допустима.

   Разгледана по същество,тя е основателна по следните съображения:

   За да постанови обжалвания отказ длъжностното лице по регистрация е приело,че не е представен актуален списък с членовете на читалището ,имащи право на глас на проведеното общо събрание,както и че не са представени нотариално заверени образци от подписите на председателя и секретаря на читалището.

   След като се запозна с представените към заявлението за вписване на промените доказателства,съдът намира,че събранието е законно свикано и проведено,поради което решенията,взети от членовете му подлежат на вписване по партидата на заявителя.

  Взето е решение от 12.02.2019г. на членовете на Читалищното настоятелство за свикване на  годишно отчетно изборно събрание на читалището на 27.03.2019г. в 16,30 ч.Представен е актуален списък на членовете на читалището към датата на провеждане на събранието,на които лично срещу подпис е връчена покана за събранието,съгласно чл.15 ал.2 от ЗНЧ-повече от седмица преди провеждането му.Списъкът съдържа 55 члена на общото събрание,поканени да присъстват при провеждането му.Поканата съдържа място,дата,час и дневен ред на събранието.Видно от представената служебна бележка от Кметство с.Г. поканата е разлепена  на входната врата на читалището и на други общодостъпни места в селото на 19.02.2019г.

   Представен е и списък на присъствалите на събранието членове.Приети са девет нови члена на читалището,а са освободени шест члена или общо след приемането на новите членове  на събранието са присъствали 58 редовни члена на общото събрание,които са имали право на глас.

   Събранието е проведено при условията на спадащ кворум,като за промените в състава на органите за управление са гласували повече от ½ от присъстващите на събранието членове,а за промяна в устава –са гласували  всички присъстващи членове на събранието.   

   В представените образци от подписите на председателя и секретаря на събранието е посочено,че същите ще представляват читалище с наименование,съгласно изменения на събранието устав-„Н. Ч.П.-1941 ГОДИНА“.След приемането на изменения в устава ,досежно наименованието на заявителя ,вписването в образците от подписите на председателя и секретаря на новото наименование отразява действителното положение относно името на молителя,което включва годината на образуването му.

   С тези мотиви,като незаконосъобразен постановеният отказ подлежи на отмяна,а заявените промени в обстоятелствата по партидата на жалбоподателя –на вписване в ТР.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

       Р  Е  Ш  И:

   ОТМЕНЯ  Отказ №**** на длъжностното лице по регистрация при ТР АВ за вписване на исканите от заявителя промени по партидата на Читалището,а именно промяна в състава на органите на управление и изменение на устава на Читалището,като

    УКАЗВА на длъжностното лице по регистрация при ТР АВ да впише заявените промени в обстоятелствата със заявление вх.№20190411121156.

   Решението не подлежи на обжалване.

   Препис от решението да се изпрати на ТР за сведение и изпълнение.

 

                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: