Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

                                                          № 66

                                        Гр.Добрич 13.05.2019г.

                                               В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на ТРИНАДЕСЕТИ МАЙ 2019г. в състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВА ИВАНОВА

 

  Като разгледа докладваното ч.т.д.№ 87/2019г.по описа на ДОС и за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Производството е по реда на чл.625 и сл. от ГПК.

  Образувано е по подадена от ООД „ Т. м.“,ЕИК******,гр.Д.,чрез адв.Есен Фикри,АК-София,молба за издаване на европейска заповед за плащане срещу И. К.,Х..

  При описание на обстоятелствата,които съставляват основание на вземането му,молителят се позовава на сключен между страните договор за покупко-продажба на метални рамки,обективиран във фактура № ******/30.05.2018г.Твърди,че в качеството си на продавач е изпълнил задължението си да предаде стоките на ангажиран от купувача превозвач,което се установявало от съставената и  приложена към молбата ЧМР товарителница,но купувачът,въпреки отправената му покана за плащане,не е заплатил цената на доставените му стоки,поради което дължи  продажната цена,ведно със законната лихва за забава,считано от  01.06.2018г.,която лихва съгласно Директива 2000/35 от 29.06.2000г.за борбата със забавяне на  плащанията по търговски сделки,е поне 7% над референтния лихвен процент на ЕЦБ,както и сторените от молителя разноски-адвокатско възнаграждение.

  Съдът намира молбата за допустима,но неоснователна.Същата не е подкрепена с безспорни доказателства относно основанието и размера на дължимите суми.

  ЧМР товарителницата,на която се позовава заявителят,не  е представена в превод на български език.При това  положение,липсват доказателства,удостоверяващи изпълнение на задължението на продавача по предаване на стоките,така и твърдението му,че това предаване е станало на  ангажиран от купувача  превозвач.Представената фактура не носи подпис на купувача,за да удостовери постигнато между страните съгласие относно количество,цена – единична и обща,както и начин на  плащане на стоката.Неподкрепено от доказателства е и твърдението за отправена до дружеството-длъжник изрична покана за плащане цената на доставените му стоки.Към молбата е приложена покана за плащане,но представените към нея доказателства не установяват несъмнено връчването й на длъжника.

  Предвид изложеното,съдът намира,че са налице предпоставките на  чл.11,т.1,б.“б“ от Регламент (ЕО) № 1896/2006г.на Европейския парламент и на Съвета за създаване на процедура за европейска заповед за плащане за отхвърляне на молбата.

  Воден от горното,Добричкият окръжен съд

                                                   

                                              Р     Е      Ш      И :                 

 

  ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на ООД „ Т. м.“,ЕИК******,гр.Д.,чрез адв.Есен Фикри,АК-София,за издаване на европейска заповед за плащане срещу И. К.,Х..

  Решението не подлежи на обжалване.

 

                                                                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: