Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е №79

           В ИМЕТО НА НАРОДА

                 гр.Добрич 31.05.2019 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на тридесет и първи май                

през две хиляди и деветнадесета                     година в състав:

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Т.СТОЕВА

                                                     

при  секретаря ……………………….............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева......Т.д.№98

от 2019г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

      Производството е по чл.25 от ЗТР.

      Постъпила е жалба  от НЧ“ХРИСТО СМИРНЕНСКИ-1947“ ,

със седалище и адрес на управление с.О.,обл.Д.,,ул.“П.“№29 ,представлявано от Е. И. Д.,чрез адв.М.С. –пълномощник срещу Отказ №20190502101907/03.05.2019г.на длъжностното лице по регистрация при ТР ,АВ ,с който е оставено без уважение искане за вписване на промени по партидата на заявителя.

   Жалбата е подадена в законоустановения срок и е допустима.

   Разгледана по същество ,тя е неоснователно по следните съображения:

   За да постанови атакувания отказ длъжностното лице по регистрацията е приело,че липсват надлежни доказателства за връчване на поканата за общото събрание на Читалището на всички читалищни членове.Действително от представения списък на членовете на заявителя ,на които са връчени покани за събранието,което ще се проведе на 21.02.2019г. от 17,00 ч. се установява,че срещу част от имената на членовете на Читалището е направена отметка“неизвестен адрес“ или „в чужбина“.Или така посочените членове не са намерени ,за да им бъдат връчени покани за събранието.

   Законът за народните читалища ,уреждащ статута на жалбоподателя императивно предвижда в правилото на чл.15 ал.2 като условие за редовното свикване на общо събрание на Читалището,на всички читалищни членове да бъдат връчени лично срещу подпис покани за събранието ,с вписана дата,място,час и дневен ред за същото,като същевременно на общодостъпни места в селото бъдат разлепени покани за провеждането на общото събрание.Разлепянето на поканите не изключва задължението за личното им връчване на читалищните членове.В тази насока е и трайната съдебна практика по въпроса.

    Изводът на длъжностното лице по регистрация е законосъобразен ,постановеният отказ за вписване на промените е правилен и следва да бъде потвърден,а подадената жалба оставена без уважение.

    Водим от гореизложеното Окръжният съд,

       Р  Е  Ш  И:

   ПОТВЪРЖДАВА Отказ №20190502101907/03.05.2019г.на длъжностното лице по регистрация при ТР ,АВ.

   Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Варна в едноседмичен срок от съобщаването му на жалбоподателя.

 

                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: