Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                                              № 140

                                             гр. Добрич, 11.06.2019г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На единадесети юни                                           година 2019

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ДИАНА ДЯКОВА

                                                             ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА                                                          

 

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно гражданско дело           номер 352       по описа за 2019 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по жалба на Н.Б.В. *** срещу действията по изп.д.№*** на ЧСИ с рег.№739 и район на действие ДОС, изразяващи се в насрочването на публична продан в периода 15.04.2019г. - 15.05.2019г. на недвижим имот - земеделска земя с площ от 100,002дка, парцел ***, масив *** по КВС на гр.Ген.Тошево и в налагането на запор на  вземането на жалбоподателката по сметката й в „Сосиете Женерал Експресбанк“АД.

Публичната продан на недвижимия имот се атакува с възражения за насрочването й в нарушение на чл.494 ал.2 изр.трето от ГПК, след като предходни две публични продани не станали; с възражения за нарушаване правото на защита жалбоподателката поради ненадлежното й уведомяване за насрочването на проданта; с възражения за нарушаване на чл.17 ал.1 от Конституцията и чл.1 от Допълнителния протокол към конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, гарантиращи правото на частна собственост и защита от отнемането му при липса на обществена полза, пропорционалност и равностойно обезщетяване.

Запорът на вземанията по сметката на жалбоподателката в „Сосиете Женерал Експресбанк“АД се атакува с възражение, че сметката е открита с цел по нея да постъпват държавни субсидии, получавани от жалбоподателката като частен земеделски производител.

Иска се обжалваните действия на съдебния изпълнител да бъдат отменени като незаконосъобразни.

Насрещната страна А.И.А. и К.Л.А.,***, не са изразили становище по жалбата.

След като се запозна с делото и обсъди жалбата, съдът намира за установено следното:

Изпълнително дело №*** на ЧСИ с рег.№739 и район на действие ДОС е образувано по молба от 20.07.2016г. на взискателите А.И.А. и К.Л.А. и има за предмет събирането на паричните им вземания от длъжника Н.Б.В., за които на 15.07.2016г. е издаден изпълнителен лист въз основа на решение №1125/05.12.2014г. по гр.д.№930/2013г. на ДРС и решение №101/22.04.2016г. по в.гр.д.№116/2016г. на ДОС.

По реда на чл.456 от ГПК и въз основа на удостоверение №2063/01.03.2019г. по изпълнителното дело е присъединено за събиране и вземането на „Първа инвестиционна банка“АД от длъжника Н.Б.В., за което е образувано изп.д.№20187390400709 на ЧСИ с рег.№739 и район на действие ДОС.

След образуване на  изпълнително дело №*** изпълнението е насочено върху недвижим имот на длъжника - земеделска земя с площ от 100,002дка, парцел ***, масив *** по КВС на гр.Ген.Тошево.

Насрочената от 17.09.2018г. до 17.10.2018г. публична продан на имота не е приключена, тъй като изпълнителното производство е спряно по чл.438 от ГПК.

След възобновяване на производството е насрочена публична продан в периода 05.02.2019г. – 05.03.2019г., която с постановление от 06.03.2019г. на съдебния изпълнител е обявена за нестанала.

По молба на взискателите е насрочена нова публична продан на имота от 15.04.2019г. до 15.05.2019г., която е предмет на обжалване в настоящото производство.

По разпореждане на съдебния изпълнител от 23.08.2017г. е наложен запор на вземанията, които длъжникът Н.Б.В. има по сметки в „Първо инвестиционна банка“АД и в „Сосиете Женерал Експресбанк“АД. В изпратените на третите лица /банките/ запорни съобщения е посочено, че запорът не следва да се изпълнява за постъпващите по сметките суми с несеквестируем характер, които следва да се оставят на разпореждане на длъжника, освен, ако не придобият характер на спестявания. С писмо изх.№3324/13.07.2017г. „Сосиете Женерал Експресбанк“АД уведомила съдебния изпълнител, че към датата на налагане на запора по наличната в банката сметка на длъжника няма средства. По делото няма данни запорът на вземанията от сметки в банки да е съобщен на длъжника.

В разпоредбите на чл.435 ал.2 и ал.3 от ГПК изчерпателно са изброени действията на съдебния изпълнител, които длъжникът има право да обжалва и основанията, на които той може да се позове.

Насрочването на публична продан на недвижим имот е извън кръга на лимитивно изброените изпълнителни действия, подлежащи на обжалване от длъжника. Не като самостоятелно действие, а като акт на насочване на изпълнението към определено имущество, насрочването на публична продан би могло да бъде атакувано единствено с доводи за несеквестируемост на имота - предмет на проданта. В настоящата жалба са изложени множество възражения срещу насрочената публична продан, но нито едно от тях не съставлява довод за несеквестируемост на недвижимия имот.

Следователно в частта срещу насрочената публична продан на недвижимия имот жалбата е недопустима. Като такава тя не подлежи на разглеждане и производството по нея съответно следва да бъде прекратено.

В останалата част жалбата е по чл.435 ал.2 т.2 от ГПК – обжалва се действието за налагане на запор на вземането на длъжника от посочената банка, с което действие изпълнението е насочено срещу имущество, считано от длъжника за несеквестируемо по чл.444 т.8 във вр. с чл.446а ал.1 от ГПК. Следователно жалбата в тази част е допустима и, при липсата на данни за съобщаване на обжалваното действие, същата следва да се приеме за подадена в законоустановения срок.

Разгледана по същество, жалбата в тази част е неоснователна. На първо място, по делото няма данни сметката в „Сосиете Женерал Експресбанк“АД, която е обект на наложения запор, да е заявена от жалбоподателката пред съответен държавен орган като такава, по която да й бъдат превеждани субсидии като частен земеделски производител, както няма данни и изобщо за получавани от нея такива несеквестируеми вземания. Освен това очакването по дадена банкова сметка ***, които са несеквестируеми, не е причина по съответната сметка изобщо да не може да бъде наложен запор; в такъв случай запорът следва да се наложи за размера на средствата, формиран извън несеквестируемите плащания. В случая това е съобразено от съдебния изпълнител. Доколкото не са придобили характер на спестявания, вземанията на длъжника в размера, формиран със средства от несеквестируеми плащания, не са обект на атакувания запор и жалбата в тази част следва да бъде отхвърлена.

Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Н.Б.В. с ЕГН ********** ***, В ЧАСТТА срещу насочването на изпълнението по изп.д.№*** на ЧСИ с рег.№739 и район на действие ДОС върху банкова сметка *** Н.Б.В. в „Сосиете Женерал Експресбанк“АД.

В тази част решението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№352/2019г. по описа на съда и оставя без разглеждане жалбата на Н.Б.В. с ЕГН ********** ***, В ЧАСТТА срещу действията на ЧСИ с рег.№739 и район на действие ДОС по изп.д.№***, изразяващи се насрочването на публична продан от 15.04.2019г. до 15.05.2019г. недвижим имот - земеделска земя с площ от 100,002дка, парцел ***, масив *** по КВС на гр.Ген.Тошево.

В тази част решението /с характер на определение/ подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му пред Апелативен съд – Варна.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ: 1.             2.