П  Р  О  Т  О  К  О  Л

                                              Гр.**, 17.06.2019 г.

 

**КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в публично съдебно заседание на  седемнадесети юни две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ДЯКОВА

ЧЛЕНОВЕ:       1. ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                  2. ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

        При участието на секретаря: Пепа Митева

    сложи за разглеждане в.гр.д.539 по описа за 2018 г.

    На именното повикване в 09.30 часа се явиха:

ВЪЗЗИВНИКЪТ: Н.К.Н., редовно призован, явява се лично, представлява се от адвокатите М. МАРИЯНОВА С. и М.З.Т., редовно упълномощени от преди.

ВЪЗЗИВАЕМАТА СТРАНА: А.И.Н., редовно призована, явява се лично, представлява се от адвокат Д.С.А., редовно упълномощена от преди.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

Адв. С.: Да се даде ход на делото, няма процесуални пречки.

Адв. З.: Да се даде ход на делото.

Адв. А.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ, като взе предвид, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото,

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СЪДЪТ констатира, че с  решение № 25/14.02.2019 г. по настоящото дело е отменено решение № 976/19.10.2018 г. по гр. д. № 1005/2017 г. на Районен съд – ** в частта, с която се извършва делба на съсобствени недвижими имоти и движима вещ чрез разпределението им на основание чл. 353 от ГПК.

 С решение № 73/02.04.2019 г. по същото дело, съдът е съставил и обявил окончателен разделителен протокол, с оглед извършване на делбата, чрез теглене на жребий по чл. 352 от ГПК  при формиране на два дяла. Решенията са влезли в законна сила.

СЪДЪТ, запитва процесуалните представители на страните за изявления преди пристъпване към теглене на жребия.

Адв. С.: Нямаме искания.

Адв. З.: Нямаме искания.

Адв. А.: Нямаме искания.

СЪДЪТ съставя два еднообразни по форма и вид билета, на които са написани дяловете, както следва:

ДЯЛ ПЪРВИ - на стойност 32 650 лв., включващ жилище – апартамент № *, находящ се в град **, жк „***“, бл., вх.““ – имот с идентификатор ***по кадастралната карта на град ** със застроена площ 65.29 кв.м., състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения, ведно с изба № 22 с площ от 3.86 кв. м. и 0.795 % идеални части от общите части на сградата и толкова идеални части от отстъпеното право на строеж върху мястото.     Съделителят, получил дял първи, следва да заплати на съделителя, получил дял втори, сума от 3 710 лв. за уравнение на дял втори.

ДЯЛ ВТОРИ – на стойност 23 750 лв., включващ поземлен имот дворно място в село П., община **ка с площ от 2400 кв. м., за които са отредени парцел – имот с планоснимачен с площ от 720 кв. м. в кв. 45 по плана на село П., парцел ХI – имот с планоснимачен № с площ от 900 кв. м. в квартал 45 по плана на село П., парцел – имот с планоснимачен 264 с площ 820 кв. м.м в квартал 45 по плана на село П., ведно с построената в дворното място къща със застроена площ 68.00 кв. м., състояща се от три стаи, кухня, салон, една малка стаичка, дамче, курник и тоалетна.

Съделителят, получил дял втори, получава в дял лек автомобил марка „П. 206“ с ДК № ТХ **ХН, рама №***, двигател №*** на стойност 1 480 лв. за уравнение на дела си в натура, както и сума от 3 710 лв. за уравнение на дела си, която следва да се заплати от съделителя, получил дял първи.

СЪДЪТ запитва процесуалните представители на страните за възражения.

Адв. С.: Нямаме възражения.

Адв. З.: Нямаме възражения.

Адв. А.: Нямаме възражения.

 

СЪДЪТ предявява на страните изготвените два билета и ги кани да направят възражения по начина на изготвянето, както и предложения за реда на теглене на жребий.

ВЪЗЗИВАЕМАТА Н.: Отстъпвам правото на въззивника. Нека първи да тегли жребия.

СЪДЪТ, като взе предвид становищата на съделителите и след като сгъна билетите така, че да не се различават по форма и вид и ги постави в два плика, покани страните за теглене на жребий.

СЪДЕЛИТЕЛ Н.К.Н. – Изтеглих дял ПЪРВИ – включващ жилище – апартамент № *, находящ се в град **, жк „***“, бл. 9, вх.“В“ – имот с идентификатор ***по кадастралната карта на град ** със застроена площ 65.29 кв.м., състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения, ведно с изба № * с площ от 3.86 кв. м. и 0.795 % идеални части от общите части на сградата и толкова идеални части от отстъпеното право на строеж върху мястото.

Съделителят, получил дял първи, следва да заплати на съделителя, получил дял втори, сума от 3 710 лв. за уравнение на дял втори.

 

СЪДЕЛИТЕЛ А.И.Н. – Изтеглих дял ВТОРИ – включващ поземлен имот - дворно място в село П., община **ка с площ от 2400 кв. м., за които са отредени парцел ХII – имот с планоснимачен № * с площ от 720 кв. м. в кв. 45 по плана на село П., парцел * – имот с планоснимачен № * с площ от 900 кв. м. в квартал 45 по плана на село П., парцел * – имот с планоснимачен  № * с площ 820 кв. м. в квартал 45 по плана на село П., ведно с построената в дворното място къща със застроена площ 68.00 кв. м., състояща се от три стаи, кухня, салон, една малка стаичка, дамче, курник и тоалетна.

Съделителят, получил дял втори, получава в дял лек автомобил марка „П. 206“ с ДК № ТХ ** ХН, рама №***, двигател №*** на стойност 1 480 лв. за уравнение на дела си в натура, както и сума от 3 710 лв. за уравнение на дела си, която следва да се заплати от съделителя, получил дял първи.

 

След като всеки от съделителите подписа изтегления билет, съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ПРИЕМА и ПРИЛАГА по делото подписаните билети от страните.

С оглед на така изтегления жребий, съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ВЪЗЛАГА НА СЪДЕЛИТЕЛЯ Н.К.Н., ЕГН: ********** *** ДЯЛ ПЪРВИ  на стойност 32 650 лв., включващ жилище – апартамент № *, находящ се в град **, жк „***“, бл. *, вх.“*“ – имот с идентификатор ***по кадастралната карта на град ** със застроена площ 65.29 кв.м., състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения, ведно с изба № 22 с площ от 3.86 кв. м. и 0.795 % идеални части от общите части на сградата и толкова идеални части от отстъпеното право на строеж върху мястото.

 

ВЪЗЛАГА НА СЪДЕЛИТЕЛЯ А.И.Н., ЕГН: ********** *** ДЯЛ ВТОРИ на стойност 23 750 лв., включващ поземлен имот - дворно място в село П., община **ка с площ от 2400 кв. м., за които са отредени парцел ХII – имот с планоснимачен № ** с площ от 720 кв. м. в кв. 45 по плана на село П., парцел *– имот с планоснимачен № ** с площ от 900 кв. м. в квартал 45 по плана на село П., парцел * – имот с планоснимачен  № ** с площ 820 кв. м. в квартал 45 по плана на село П., ведно с построената в дворното място къща със застроена площ 68.00 кв. м., състояща се от три стаи, кухня, салон, една малка стаичка, дамче, курник и тоалетна.

Съделителят А.И.Н., ЕГН: ********** *** получава в дял лек автомобил марка „П. 206“ с ДК № ТХ ** ХН, рама №***, двигател №*** на стойност 1 480 лв. за уравнение на дела си в натура.

 

ОСЪЖДА Н.К.Н., ЕГН: ********** ***  да заплати на А.И.Н., ЕГН: ********** ***  за уравнение на дела й сумата от 3 710 лв./три хиляди седемстотин и десет лева/, ведно със законната лихва, считано от датата на влизане в сила на настоящото определение, до окончателното й изплащане.

Държавните такси, които съделителите следва да заплатят по извършване на делбата, са отразени в решение № 976/19.10.2018 г. по гражданско дело № 100/2017 г. на Районен съд – **, което не е отменено в тази му част от въззивният съд и е влязло в сила, поради което само за яснота на страните съдът посочва, че дължимата от всеки съделител ДТ е в размер от *57.60 лв. и следва да бъде заплатена по сметка на ДРС.

 

С оглед на горното, съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И: 507

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по делото, поради извършване на делбата.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от днес, пред Върховен касационен съд при условията на чл. 280, ал.1 и ал.2 от ГПК

 

 

ДЕЛОТО приключи в 10.20 часа.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 20.06.2019 г.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                                              2.

                                                         СЕКРЕТАР: