О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                                 476              ,10.06.2019 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На десети юни две хиляди и деветнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

                                       Председател : ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

        Членове : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА            

                                                              ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно граж-данско дело номер 323 по описа за 2019 година, намира следното :

 

 

                Производството е образувано по жалба с вх.№ 3359/16.05.2019 г.

( по регистратурата на ДОС ) на длъжника Б.Т.Р. с постоя-нен адрес ***чрез упълномощения адвокат Р. Т. от САК срещу извършено на дата 24.01.2019 г. изпълнително дейст-вие  - опис на собствения му недвижим имот – нива с площ от 22,662 дка с  идентификатор № ***по кадастралната карта на село Б.и отстраняването му от имота по изпълнително дело № *** по описа на ЧСИ Л.Т., с рег. № 737 и район на действие – ДОС по причина на ненадлежното уведомяване на длъжника за изпълнението

( липса на редовно връчена покана за доброволно изпълнение ). Иска се отмяната му.

         В писмено възражение взискателят  В.С.М. чрез упълномощения адвокат С.М. от САС оспорва жалбата като недопустима, защото е просрочена и като неоснователна, защото връчване-то на съобщенията ( покана за доброволно изпълнение и съобщение за опис ) е надлежно ( поканата - чрез пълнолетно, намерено на адреса лице, което се съгласило да я приеме ).

         В писмени мотиви на помощник – частен изпълнител на този ЧСИ, чиито действия са предмет на жалбата , се съдържа изложение в хроноло-гичен ред на извършените по делото технически и изпълнителни действия и се аргументира становище за недопустимост ( подлежащото на обжалва-не действие се оспорва не на посочено в закона основание ), в алтернатива за неоснователност на жалбата на длъжника.

         По реда на изпълнително дело № *** по описа на ЧСИ Л.Т., с рег. № 737 и район на действие – ДОС се осъществява принудителното удовлетворяване на парични вземания на В. М. срещу длъжника Б.Т.Р. . Принудителното изпълнение е насочено чрез вписана на 19.12.2017 г. възбрана върху два имота, на еди-ния от които е извършен опис на 24.01.2019 г. Действието е удостоверено в протокол ( на л.293 от копие на изпълнителното дело ) , съгласно който ни-вата с площ от 22,662 дка с  идентификатор № ***по кадастрална-та карта на село Б.е оставена у длъжника да я управлява при прилага-не на член 486,ал.1 от ГПК.

         Описът на недвижим имот е изпълнително действие по член 483 от ГПК, което подготвя осребряването му при принудително изпълнение на парични притезания, както в настоящия случай, по реда на дял втори, глава четиридесет и трета от ГПК. Отстраняването на длъжника от имот по член 522 от ГПК е способ за принудително изпълнение на непарични притеза-ния – принудително отнемане на вещ по реда на дял трети от глава четири-десет и седма. Само второто действие - отстраняването на длъжника от имота подлежи на обжалване от него поради ненадлежното му уведомява-не – член 435,ал.2,т.3 от ГПК.  

         Несъмнено обжалваното действие е опис, а не въвод ( отстраняване на длъжника от имот ). Описът на възбранен недвижим имот е необжал-ваемо от длъжника изпълнително действие. Обжалваемо е действието по определяне на трето лице за пазач в нарушение на член 486,ал.2 от ГПК , но такова не се твърди да е осъществено ( да има назначено трето лице за  пазач ). Ето защо жалбата като насочена срещу неподлежащо на обжалване от длъжника действие следва да се остави като процесуално недопустима без разглеждане .

         Воден от горното,ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

                                      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И   :

         ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  жалба с вх.№ 3359/16.05.2019 г.

( по регистратурата на ДОС ) на длъжника Б.Т.Р. с постоянен адрес ***чрез упълномощения адвокат Р.Т. от САК, с адрес ***,офис 6 срещу извършен на 24.01.2019 г. опис на собствения му недвижим имот – нива с площ от 22,662 дка с идентификатор № ***по кадастралната карта на село Б.по изпълнително дело № *** по описа на ЧСИ Л.Т., с рег. № 737 и район на действие – ДОС по причина на ненадлежното уведомяване на длъжника за изпълнението и ПРЕКРАТЯВА производството по делото .

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ с частна жалба пред Варненския апелативен съд в едноседмичен срок от съобщаването му на страните .

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                    ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

                                                                                                        2.