О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                        470              

 

                                  гр.Добрич      06.06.2019 год.      

 

                        В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На шести юни                                                     2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                   ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                                  

                                                   

Секретар:……………………….

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №329 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.463 ал.1 от ГПК във връзка с чл.278 от ГПК.Подадена е жалба от Д.И.Д. с ЕГН ********** *** в качеството му на длъжник по изп.д.№***по описа на ЧСИ Н.Н.с район на действие ДОС срещу постановление от 12.03.2019 г. на горния ЧСИ по цитираното изпълнително дело за разпределение на събрана сума.Жалбоподателят изразява недоволство от горното разпределение,като твърди,че същото е извършено в противоречие със закона и ощетява длъжника.Настоява се за отмяна на атакуваното разпределение.

Взискателят „Първа инвестиционна банка” АД-гр.София изразява становище за неоснователност на жалбата.

Като постави на разглеждане депозираната жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Жалбата изхожда от активно легитимирано лице-длъжник по изпълнението и е депозирана в рамките на преклузивния тридневен срок по чл.462 ал.2 от ГПК,тъй като разпределението е предявено на 09.04.2019 г.,а жалбата е подадена на 12.04.2019 г.Същата е насочена срещу акт на ЧСИ,подлежащ на самостоятелен контрол за законосъобразност по реда на обжалването.

Преди да пристъпи към разглеждане на жалбата по същество съдът констатира,че ЧСИ не е изпълнил в цялост задълженията си по администриране на същата.Жалбата е подадена от длъжника по изпълнението и препис от същата по реда на чл.436 ал.2 от ГПК следва да бъде връчен с право на писмени възражения в тридневен срок от получаването му на другата страна-взискателя.Такъв препис е връчен от ЧСИ единствено на първоначалния взискател по изпълнителното дело „Първа инвестиционна банка” АД-гр.София,която е подала и възражения срещу жалбата.В обжалваното разпределение обаче са обсъдени и съобразени вземания на присъединени взискатели-Община-гр.Шабла и ТД на НАП-Варна,чиито интереси ще бъдат засегнати при евентуална отмяна или потвърждаване на атакуваното разпределение.Горното налага преписи от жалбата да се връчат с право на писмени възражения и на горните присъединени взискатели-участници в разпределението.

Преди да пристъпи към връчване на преписи от жалбата на двамата присъединени взискатели ЧСИ следва да изпълни в цялост и задълженията си по чл.436 ал.4 от ГПК във връзка с чл.262 ал.1 от ГПК.Констатира се нередовност на подадената жалба по смисъла на чл.261 ал.1 т.2 от ГПК.Същата е подадена от длъжника Д.Д. чрез процесуален представител адв.Е.Ф. от САК.Липсват обаче доказателства за представителната власт на адвоката спрямо жалбоподателя Д..Към жалбата не е приложено пълномощно,удостоверяващо представителната власт на адв.Ф.,позволяваща й да подаде жалба срещу разпределението по цитираното изпълнително дело по описа на ЧСИ Н.Ников.Такова пълномощно,предоставящо правомощия на горния адвокат да представлява длъжника Д. в рамките на изпълнителното производство и в производства по обжалване действията на ЧСИ,не фигурира и сред книжата по изп.д.№20148100400503.На лист 712 от том ІІІ на горното изпълнително дело е приложено пълномощно,удостоверяващо упълномощаване от Д.И.Д. на Адвокатско дружество „Е.Ф.“*** и лично на адв.Е.Ф. за осъществяване на процесуално представителство по т.д.№56/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд до приключването му във всички инстанции.Липсва упълномощаване за представителство по конкретното изпълнително дело по описа на ЧСИ Н.Ников,вкл. и правомощия за подаване на жалби срещу изпълнителни действия на горния ЧСИ по това дело.Горното налага ЧСИ да администрира подадената от длъжника Д. жалба и в горната насока,като изпълни задълженията си по чл.262 ал.1 от ГПК и укаже на жалбоподателя в срока по горната разпоредба да отстрани нередовността на жалбата си,като представи надлежно пълномощно за представителната власт на адв.Е.Ф. спрямо него,или писмено потвърди подаването на жалбата чрез лице без надлежна представителна власт,или лично подпише жалбата,при отправено предупреждение,че неотстраняването на нередовността в указания срок обуславя връщане на жалбата като нередовна.

Предвид изложеното производството по настоящото дело следва да бъде прекратено,а жалбата следва да бъде върната на ЧСИ за изпълнение на указанията по администрирането й.

Определението е необжалваемо,тъй като не е преграждащо развитието на производството,а след успешно администриране на жалбата последната следва да се изпрати отново на разпореждане на ДОС за произнасяне по същата.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№329/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд и

ВРЪЩА преписката на ЧСИ Н.Н.с район на действие ДОС за администриране на подадената жалба съобразно указанията в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                    2.