О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                            456                   ,03.06.2019 година, град Добрич

 

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, на трети юни през  две хиляди и деветнадесета  година, в закрито заседание в следния състав :

                                       Председател: ДЕСИСЛАВА Н.ОВА

                                                Членове : ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                              ЖЕЧКА МАРГЕНОВА 

като разгледа докладваното от съдията Ж. МАРГЕНОВА ч.гр.д. №336/2019година, намира следното :

         Производството е образувано по реда на глава ХХІ от ГПК, чл.274 и сл. от ГПК, по частна жалба вх.№1516/15.05.2019Г./по регистър на ГТРС/ от В.С.К. с ЕГН ********** ***, чрез адв.Д.Ч.-АК Бургас, срещу разпореждане №319/24.04.2019г по гр.д.№190/2-19г.на Районен съд-Ген.Тошево, с което производството е прекратено поради местна неподсъдност и делото изпратено по подсъдност на Районен съд-Добрич .

Доводите, обосноваващи незаконосъобразността на обжалвания акт се свеждат до липсата на основание сезирания съд служебно да се произнесе по въпроса за местната подсъдност при липса на възражение на ответника.

При данни, че постановеното неизгодно за частната жалбоподателка разпореждане и е съобщено на 08.05.2019г., депозираната в деловодството на ГТРС на 15.05.2019г. частна жалба се явява подадена в срока по чл. 275, ал.1 от ГПК и е процесуално допустима. Разгледана по същество е и основателна по следните съображения:

ГР.д.№190/2019г.на Районен съд –Генерал Тошево е образувано по искова молба рег.№ 1316/23.04.2019г. на В.С.К. с ЕГН ********** *** , срещу А. К., роден на ***г., с  личен номер ***, с постоянен адрес Р., с която са предявени  иск по чл.49 от СК -за развод, и съединени с него по реда на чл.322 от ГПК небрачни искове – за упражняване на родителските права по отношение на роденото от брака дете Н. А. К., местоживеене му,  личните отношения и месечната издръжка на детето.

След получаване на исковата молба, с разпореждане №319/24.04.2019г сезираният съд е приел, че в случая местната подсъдност се регулира от правилото на чл.107, ал.2 от ГПК, респ. исковете са местно подсъдни на съда, в района на който е постоянния адрес на ищеца,  изпратил делото по подсъдност на Районен съд- Добрич.

Разпореждането е неправилно.

Принципно искът за развод е родово подсъден на районния съд съобразно общото правило на чл.103 ГПК. Предявява се пред районния съд, в района на който е постоянният адрес на ответника - обща местна подсъдност по чл.105 ГПК. Съобразно общата местна подсъдност по чл.105 ГПК съединените с брачния иск небрачни искове са подсъдни също на районния съд, в района на който е постоянния адрес на ответника.

Когато исковете са насочени срещу лице с неизвестен адрес или срещу лице, което не живее в пределите на Република България на постоянния си адрес, местнокомпетентен е съдът по постоянния адрес на неговия пълномощник или представител, а ако няма такъв - по постоянния адрес на ищеца- чл. 107, ал.1 и 2 от ГПК.

В случая ответникът има известен адрес в Р., няма данни за наличие на кумулативните предпоставки на чл.107, ал.2 от ГПК- постоянния му адрес да е в пределите на  Република България и той да не живее на него. Нещо повече – липсва  нарочно възражение от ответника за неподсъдност на каквото и да е основание. Не са предприети действия и препис от исковата молба не е бил връчван за отговор на ответника на адреса му, посочен в исковата молба.

Според разпоредбите на чл. 119, ал. 1-3 от ГПК съдът следи служебно за спазване правилата на родовата подсъдност, на местната подсъдност по местонахождение на недвижим имот и по чл. 108, ал. 2, чл. 113 и чл. 115, ал. 2 от ГПК, а за всички останали случаи – само по възражение на ответника, заявено най-късно в срока за отговор на исковата молба .

Следователно,  независимо, че исковата молба е подадена пред местно некомпетентен съобразно правилото на чл.105 от ГПК съд, до предявяването на възражение от ответника в срока по чл. 131 от ГПК, сезираният съд не може да се произнесе по въпроса за местната подсъдност. Доколкото в случая все още на ответника книжа не са връчени и последният не е взел становище по местната подсъдност, РС-Генерал Тошево преждевременно и извън рамките на своите правомощия се е произнесъл по въпроса за местната подсъдност на спора.        

С оглед гореизложеното, Добричкият окръжен съд

                    

                              О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И   :

ОТМЕНЯ разпореждане №319/24.04.2019г по гр.д.№190/2-19г.на Районен съд-Ген.Тошево и ВРЪЩА делото на същия съд за продължаване на процесуалните действия по разглеждане на подадената искова молба..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ .

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                               2.