ОПРЕДЕЛЕНИ№ 517

гр.Добрич, 24.06.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на двадесет и  четвърти юни  през 2018г. в състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ:ДИАНА ДЯКОВА

                                                                              ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА В.гр.дело №387 по описа за 2019г., и за да се произнесе, взе предвид следното: 

 Подадена е жалба вх.№4003/11.06.2019Г. ОТ нс“***“гр.София, чрез адв.Я.Х.-САК, срещу решение №62/30.04.2019г. по гр.д.№225/2018г.на РС-Балчик .

Жалбата е подадена директно в деловодството на ДОС в нарушение на правилото на чл.259, ал.1 от ГПК/чрез първоинстанционния съд, чийто акт се обжалва/, при което не е окомплектована с първоинстанционното дело, препятствана е и възможността на администриращия съд /Балчишки районен съд/ да изпълни задълженията си по проверка за редовност и надлежното и администриране/чл.262 и чл.263 от ГПК/, както и да извърши преценката дали се касае до обжалване с въззивна жалба на решението по същество и в частта за разноските, самостоятелно обжалване с частна жалба на решението в частта за разноските, или до *** по реда чл.248 от ГПК, в който случай се явява и компетентен да се произнесе по молбата по чл.248 ал.1 от ГПК при преценка за нейната допустимост и основателност.

Следва настоящото производство да се прекрати и делото да се изпрати на Балчишкия районен съд , който следва да извърши преценка за характера на сезирането и предприеме с оглед тази преценка на следващите се процесуални действия: при *** по реда на чл.248 ал.1 от ГПК- произнасяне по молбата при преценка за нейната допустимост и основателност, в останалите случаи  -проверка за редовност и администриране на жалбата, след което, ведно с евентуален отговор от насрещната страна и дело на БРС, да я изпрати на ДОС за произнасяне по същата.

С гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по в.ч.гр.д.№387/2019г. по описа на ДОС и

ИЗПРАЩА на Балчишки районен съд по компетентност съобразно мотивите на настоящото- преценка за характера на сезирането и предприеме с оглед тази преценка на следващите се процесуални действия: при *** по реда на чл.248 ал.1 от ГПК- произнасяне по молбата при преценка за нейната допустимост и основателност, в останалите случаи  -проверка за редовност и администриране на жалбата, след което, ведно с евентуален отговор от насрещната страна и дело на БРС, да я изпрати на ДОС за произнасяне по същата.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:1.                         2.