О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                                    

                                                 №523

  

                               гр.Добрич     26.06.2019 год.      

 

                        В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесет и шести юни                                  2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ДИАНА ДЯКОВА

                                                    ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно частно гражданско дело №401 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.66 ал.2 от ГПК във връзка с чл.274 и сл. от ГПК.Подадена е частна жалба от Р.Б.А. и Я.М.А. чрез пълномощник адв.Д.Ж.от АК-гр.Търговище срещу определение №123/04.04.2019 г. по гр.д.№443/2018 г. на Районен съд-гр.Ген.Тошево,с което е оставена без уважение молба на частните жалбоподатели за възстановяване на пропуснат срок за въззивно обжалване на решение №112/18.12.2018 г. по гр.д.№443/2018 г. на ГТРС за издаване в полза на „Обединена българска банка“ АД-гр.София на дубликат от изпълнителен лист.

Като постави на разглеждане депозираната частна жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Частната жалба е подадена по пощата в рамките на преклузивния срок по чл.275 ал.1 от ГПК,изхожда от активно легитимирани лица с правен интерес от атакуване на неизгодното за тях определение и е насочена срещу акт от категорията по чл.274 ал.1 т.2 от ГПК във връзка с чл.66 ал.2 от ГПК,подлежащ на самостоятелен инстанционен контрол за законосъобразност.

Въззивният съд установява,че първоинстанционният съд не е изпълнил в цялост задълженията си по администриране на частната жалба.Не е констатирал нередовността на същата по смисъла на чл.275 ал.2 от ГПК във връзка с чл.261 ал.1 т.2 от ГПК.Частната жалба е подадена чрез пълномощник на двамата жалбоподатели адв.Д.Ж.от ТАК,но нито към същата,нито към гр.д.№443/2018 г. на ГТРС е приложено пълномощно,удостоверяващо надлежно представителна власт на горния адвокат спрямо ответниците по делото и понастоящем частни жалбоподатели Р.Б.А. и Я.М.А..Представеното пълномощно на лист 37 от гр.д.№443/2018 г. на ГТРС е за осъществяване на процесуално представителство по гр.д.№354/2018 г. на РС-гр.Ген.Тошево,т.е. по друго дело.

Освен горното се констатира,че районният съд не е изпълнил задължението си по чл.276 ал.1 от ГПК да връчи препис от частната жалба на другата страна по делото „ОББ“ АД-гр.София с право на писмен отговор в едноседмичен срок от получаването му.Вместо това е приложено съобщение до „Юробанк България“ АД по друго дело /гр.д.№455/2018 г. на ГТРС/ за различно от обжалваното определение-виж лист 10 от делото на ДОС.

Предвид изложеното производството по настоящото дело следва да бъде прекратено,а делото следва да се върне на първоинстанционния съд за администриране на частната жалба:1./даване указания на частните жалбоподатели по реда на чл.262 ал.1 от ГПК за изправяне в срока по последната разпоредба нередовността на частната жалба по чл.261 ал.1 т.2 от ГПК чрез представяне от същите на пълномощно,удостоверяващо представителната власт на адв.Д.Ж.спрямо жалбоподателите към датата на подаване на частната жалба,или да подпишат лично частната жалба или писмено да потвърдят подаването на частната жалба от тяхно име чрез лице без представителна власт спрямо тях;2./след успешно отстраняване на горната нередовност районният съд следва да връчи препис от частната жалба на другата страна „ОББ“ АД-гр.София с право на писмен отговор по реда на чл.276 ал.1 от ГПК.

Определението е необжалваемо,тъй като не прегражда развитието на производството по частната жалба.След успешно изпълнение указанията на ДОС по администриране на жалбата същата следва да бъде изпратена отново по компетентност на въззивния съд за разглеждането й.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                     О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№401/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Районен съд-гр.Ген.Тошево за изпълнение на указанията по администриране на частната жалба,подадена от Р.Б.А. и Я.М.А.,съдържащи се в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                    ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                2.