О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

              542                        27.06.2019 год.                            гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                       гражданско отделение

На двадесет и седми юни                                                           2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:       ДИАНА ДЯКОВА

Като разгледа  ч.гр.д.№ 430/2019 год. за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл. 617 от ГПК и е образувано по искане за събиране на доказателства от Районен съд К.-П. –изискване на писмено доказателство от вида акт за раждане на  лицето Ю. С.  Р.,род.*** год.

При извършената служебна справка в Националната база данни „Население“,съдът  констатира, че  актът за раждане на посоченото лице е съставен в гр.Тервел.Съответно, по аргумент от разпоредбата на чл. 617, ал.1 от ГПК, компетентен да събере исканото доказателство е Тервелския  районен съд.

Не се съдържа заявка за непосредствено събиране по смисъла на чл. 614,във вр. чл. 616 от ГПК /приложен е формуляр "А"/, поради което не е необходимо разрешение по чл. 617, ал.2 от ГПК от страна на съответния окръжен съд.

При тези данни съдът намира, че производството следва да бъде прекратено, а делото – изпратено по подсъдност на Тервелския районен съд.

На основание чл. 7, ал.2 от Регламент (ЕО) № 1206/2001 на съвета от 28 май 2001 година относно сътрудничеството между съдилища на държавите-членки при събирането на доказателства по граждански или търговски дела, следва да се информира молещия съд за извършеното препращане на делото по подсъдност.

Така мотивиран, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ч. гр. д. № 430/2019 год. на Добричкия  окръжен съд.

ИЗПРАЩА искането на Районен съд К.-П. за събиране на доказателства по подсъдност на Районен съд-Тервел.

ДА СЕ УВЕДОМИ молещия съд по реда на чл. 7, ал.2 от Регламент (ЕО) № 1206/2001 на съвета от 28 май 2001 година относно сътрудничеството между съдилища на държавите-членки при събирането на доказателства по граждански или търговски дела,че искането е препратено на компетентния съд в Република България ,чрез използване на формуляр А от приложението към Регламента.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: