П Р О Т О К О Л

 

12.06.2019г., гр. ***

 

***КИЯ ОКРЪЖЕН СЪД                      Наказателно отделение

на дванадесети юни                                                                2019 година

в публично съдебно заседание в следния състав:

                                                           

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАЛИНА ДИМИТРОВА            

 

Секретар – АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурора - РАДОСЛАВ БУХЧЕВ

сложи за разглеждане докладваното от председателя на състава

НОХД № 202 по описа за 2019г.

         На именно повикване в 09:00 часа се явиха:

        

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА гр. *** - редовно призована, се представлява от прокурор при ДОП - Радослав Бухчев.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Н.М.Н. – редовно призован, явява се лично, представлява се от адв.С.С., редовно преупълномощен от адв.М.Я. от ДАК - редовно упълномощен от хода на досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

Адв. С.: Да се даде ход на делото.

 

С оглед становищата на страните и липсата на процесуални пречки за даване ход на делото, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът на основание чл.272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на обвиняемия:

Обвиняемият Н.М.Н. – роден на ***г***, българин, български гражданин, неженен, със средно образование, работи в Англия, неосъждан, ЕГН – **********;

Председателят разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и правата им по НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение, като на основание чл.382 ал.5 от НПК предлага на страните в окончателния текст на споразумението да бъде конкретизирано правното основание за определяне на наказанието по обвинението по чл.131 ал.2 т.2 във вр. с чл.131 ал.1 т.12 предл. първо във вр. с чл.129 ал.1 от НК, а именно такова по чл.55 ал.1 т.1 от НК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 202/2019г. по описа на Окръжен съд – ***, сключено между ***ка окръжна прокуратура, обвиняемия и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и морала, като сме съгласни в окончателния текст на споразумението да бъде вписано и правното основание за определяне на наказанието.

АДВ. С.: Постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура - ***, подписано от мен  и подзащитния ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала. Съгласни сме с така предложеното допълнение, в окончателния текст на споразумението да бъде вписано и правното основание за определяне на наказанието по повдигнатото обвинение на моя подзащитен.

 

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва подсъдимия да отговори на въпросите, визирани в чл.382 ал.4 от НПК.

ОБВИНЯЕМИЯТ Н.Н.: Разбирам в какво съм обвинен и се признавам за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен тези последици да настъпят. Съгласен съм делото да бъде прекратено и да не се гледа по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено. Съгласен съм и с така направеното уточнение, което да бъде вписано в окончателния текст на споразумението.

 

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл.382 ал.6 от НПК вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че обвиняемият Н.М.Н., живущ ***, с ЕГН – ********** е виновен за това, че:

На 29.01.2018г. в гр.*** в клинична лаборатория на „МБАЛ – ***“ ЕООД, намираща се на етаж четвърти в сграда на МБАЛ – ***, чрез нанасяне на юмручен удар е причинил средна телесна повреда на медицински специалист – медицински лаборант М.Е.Г.от гр. ***, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, което е резултат от закрита черепно-мозъчна травма – счупване на слепоочна кост вляво и контузия на мозъка, като деянието е извършено по повод службата й и по хулигански подбуди - престъпление по чл.131 ал.2 т.2 във вр. с чл.131 ал.1 т.12 предл. първо във вр. с чл.129 ал.1 от НК, поради което и на основание чл.55 ал.1 т.1 от НК му се определя наказание „лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година и 4 /четири/ месеца, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК се отлага с изпитателен срок от три години.

 

На основание чл.67 ал.2 от НК възпитателната работа през време на изпитателния срок се възлага на съответен районен инспектор при Първо РУ на МВР – ***, по местоживеене на обвиняемия.

 

Разноските по делото в размер на 1 286,87 лева, представляващи възнаграждението на вещите лица по назначените по делото експертизи, се възлагат на обвиняемия Н.М.Н., които следва да се внесат по сметка на ОД на МВР – ***.

Деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл.11 ал.2 пр. първо от НК

Имуществени вреди с деянието не са причинени.

 

 

 

 

ПРОКУРОР:

                   /Радослав Бухчев/

 

 

 

ЗАЩИТНИК:

                   /Адв. С.С./

 

 

 

ОБВИНЯЕМ:

/Н.М.Н./

 

 

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитникът и обвиняемият, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл.381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

 

Воден от горното, съдът на основание чл.384 ал.3 във вр. с ал.1 от НПК във връзка с чл.382 ал.7 от НПК във връзка с чл.24 ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И  15  

 

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор Радослав Бухчев, обвиняемият Н.М.Н. и неговия защитник адв.М.Я. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно производство по НОХД № 202/2019г. по описа на Окръжен съд гр.***, по силата на което:

Обвиняемият Н.М.Н., роден на ***г***, българин, български гражданин, неженен, средно образование, работи в Англия,  неосъждан, ЕГН - **********, се признава за виновен за това, че:

На 29.01.2018г. в гр.*** в клинична лаборатория на „МБАЛ – ***“ ЕООД, намираща се на етаж четвърти в сграда на МБАЛ – ***, чрез нанасяне на юмручен удар е причинил средна телесна повреда на медицински специалист – медицински лаборант М.Е.Г.от гр.***, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, което е резултат от закрита черепно-мозъчна травма – счупване на слепоочна кост вляво и контузия на мозъка, като деянието е извършено по повод службата й и по хулигански подбуди, поради което и на основание чл.131 ал.2 т.2 във вр. с чл.131 ал.1 т.12 предл. първо във вр. с чл.129 ал.1 от НК във вр. с чл.55 ал.1 т.1 от НК определя да изтърпи наказание „лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година и 4 /четири/ месеца, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК се отлага с изпитателен срок от три години.

 

 На основание чл.67 ал.2 от НК възпитателната работа през време на изпитателния срок, се възлага на съответен районен инспектор при Първо РУ на МВР – ***, по местоживеене на обвиняемия.

 

ОСЪЖДА обв.Н.М.Н. с гореснета самоличност да заплати по сметка на ОД на МВР – *** сумата от 1286,87 лева, представляващи сторени по досъдебното производство разноски.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №202/2019г. по описа на Окръжен съд – гр.***.

Определението на съда е окончателно.

 

На основание чл.382 ал.10 от НПК за определението да се съобщи на пострадалото лице М.Е.Г.от гр.*** с указание, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

 

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 09:20 часа.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 12.06.2019г.

 

 

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЕКРЕТАР: