Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

№___86____/ 10.06.2019 год.   гр.Добрич

 

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Добрички окръжен съд,Търговско отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на шести юни ,две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                   ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

 

Секретар:Билсер Мехмедова -Юсуф

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

търговско    дело       № 49                    по описа  за 2019 год.

за да се произнесе съобрази следното:

 

 

            Делото е образувано  въз основа на молба от «Б. С. К.» ЕООД ЕИК-** срещу «Б. К.»ЕООД,ЕИК-**,с която се иска осъждането на ответника за сумата от 100 000 лева частичен иск от целият в размер на 1 555 755,56 лв.,дължими по новационен договор 30.04.2017 г.,ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба до окончателното й изплащане.

             Твърди се в исковата молба,че на 30.04.2017 г. страните по делото са подписали договор за новация ,с който преуредили отношенията,като ответникът се задължил да доставя на ищеца определени количества отпадъци до определена стойност,вместо да връща получени в заем парични средства.

             По договора за новация ответникът се задължил да покрие в рамките на три години с чрез предоставянето на отпадъци получената в заем сума от 1 555 755,56 лв .Първата доставка следвало да бъде извършена до 30.04.2018 г.Тъй като ответникът не изпълнявал задълженията си,съгласно договора ищецът имал право да получи цялата сума.

           В срока по чл.367 от ГПК,ответното дружество не е депозирало отговор на исковата молба.

           Добрички окръжен съд,като прецени доказателствата по делото и доводите на страните,приема за установено от фактическа и правна страна следното:

            Установява се от представеният по делото Договор за подновяване на задължение/новация/ от  30.04.2017 г.,че «Т. Р. К. В.» ЕООД страните по делото са подписали договор за новация ,с който преуредили взаимоотношенията си по договори за заем на парични средства,с нов договор,по силата на който  ответникът се задължил да доставя на ищеца определени количества отпадъци до определена стойност,вместо да връща получени в заем парични средства.            По договора за новация ответникът се  е задължил да покрие в рамките на три години с чрез предоставянето на отпадъци получената в заем сума от 1 555 755,56 лв .

            Съгласно чл.4 от Договора,ако длъжникът в продължение на една календарна година от подписването на договора не извърши нито една доставка на отпадъци,кредиторът може да претендира цялата сума по договора.

            Справката в Търговския регистър по партидата на ищеца установя промяната на наименованието му от «Т. Р. К. В.» ЕООД на «Б. С. К.» ЕООД ЕИК-**.

            Договорът за новация съдържа изричното съгласие на длъжника за новиране на старите  задължения,подписан е от управителя му и е подпечатан с печата на дружество,т.е установява валидно изявление за новация.

            Не са представени доказателства за изпълнение на договора от страна на ответното дружество.

            След преценка на събраните по делото доказателства,съдът направи следните изводи:

            Основанието на иска е по чл.79ЗЗД във връзка с чл.107 ЗЗД.       

            С оглед правилата на доказателствената тежест,ответното дружество следваше да докаже изпълнение на задълженията си по договора за новация.

            Тъй като това не е сторено,следва да се направи извода за дължимост на цялата сума по договора,и съответно за основателност на предявеният частичен иск.

             С оглед обстоятелството,че с поведението, ответникът е станал причина за завеждане на делото,същият следва да бъде осъден,да заплати сторените от ищеца съдебно –деловодни разноски,в размер на 4 000 лв. за платена държавна такса.

             Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

                           Р       Е      Ш      И  :

        

             ОСЪЖДА   «Б. К.»ЕООД,ЕИК-** да заплати на «Б. С. К.» ЕООД ЕИК-** за сумата от 100 000 лева частичен иск от целият в размер на 1 555 755,56 лв.,дължими по новационен договор 30.04.2017 г.,ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба  28.02.2019 г. до окончателното й изплащане.

              ОСЪЖДА ОСЪЖДА   «Б. К.»ЕООД,ЕИК-** да заплати на «Б. С. К.» ЕООД ЕИК-** сумата от 4 000  лв. съдебно  деловодни разноски.

              Решението подлежи на въззивно обжалване пред Варненски апелативен съд в двуседмичен  срок от връчването му на страните.

 

                                                                 

 

 

                                                                                  Окръжен съдия: