Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

№85

 

 

гр. Добрич, 05.06.2019 г.

 

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

 

                ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на пети юни две хиляди и деветнадесета година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ разгледа  т.  д. № 89  по описа на Добричкия окръжен съд за 2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ.   

Търговско дело № 89/2019 г. по описа на Окръжен съд – Добрич е образувано по жалба на „***“ ЕАД гр. София    срещу отказ на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление за вписване на промени по партидата на ЕТ „***“ с. /адрес/ област Добрич  в търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ: пристъпване към изпълнение по особен залог на търговското предприятие на едноличния търговец.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ, като прецени доказателствата по делото, приема за установено следното:

Жалбата е подадена от оправомощено лице в рамките на законоустановения седемдневен срок - арг. чл. 25, ал. 1 ЗТРРЮЛНЦ.

Същата е  ДОПУСТИМА, поради което следва да се разгледа по същество.

Разгледана по същество, жалбата се явява  ОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

Заявителят е поискал вписване на следните промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване по партидата на ЕТ „***“ с. /адрес/ област Добрич  в търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ: пристъпване към изпълнение по особен залог на търговското предприятие на едноличния търговец.

Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България е постановила отказ по горепосоченото заявление с оглед обстоятелството, че подалият заявлението пълномощник няма качеството на оправомощено да заявява обстоятелства и обявява актове в  търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ.

Изводите на Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България са неправилни.

Видно от доказателствата по делото – пълномощно с нотариална заверка на подписите на представляващи „***“ ЕАД гр. София  главен изпълнителен директор В.С.и изпълнителен директор Д.Н., рег. № 5477/09.06.2014 г., том 2, акт 59 на нотариус М.Ш.вписан в НК под рег. № 042, с район на действие РС – София - в охранителното производство „***“ ЕАД гр. София  като заявител се представлява от юрисконсулт И.С.К., разполагащ с валидно и надлежна представителна власт по смисъла на чл. 15, ал. 2, т. 2 във вр. с ал. 1, т. 3 ЗТРРЮЛНЦ във вр. с чл. 32, т. 3 ГПК във вр. с чл. 10, ал. 1, изречение  второ ЗКИ.

Пълномощникът на банката – юрисконсулт И.С.К. има качеството на лице по смисъла чл. 15, ал. 2, т. 2 във вр. с ал. 1, т. 3 ЗТРРЮЛНЦ във вр. с чл. 32, т. 3 ГПК във вр. с чл. 10, ал. 1, изречение  второ ЗКИ.

Изложените съображения налагат извода за незаконосъобразност на отказа на длъжностното лице по регистрацията.

С оглед изложените съображения, жалбата се явява основателна и следва да се уважи.

С оглед гореизложените съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

Р     Е     Ш    И:

 

 

ОТМЕНЯ отказ № 20190430164848/30.04.2019 г. на  длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление № 20190430164848/30.04.2019 г. на „***“ ЕАД гр. София за вписване на промени в търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ по партидата на ЕТ „***“ с. /адрес/ област Добрич: пристъпване към изпълнение по особен залог на търговското предприятие на едноличния търговец.   

ДАВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ УКАЗАНИЯ Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България да извърши заявеното вписване съобразно мотивите на решението.

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В СЕДЕМДНЕВЕН  СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ.

 

                                                            

                                                 СЪДИЯ: