Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

97

 

 

гр. Добрич, 24.06.2019 г.

 

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

 

                ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на двадесет и четвърти юни  две хиляди и деветнадесета година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ разгледа т. д. № 118  по описа на Добричкия окръжен съд за 2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ.   

Търговско дело № 118/2019 г. по описа на Окръжен съд – Добрич е образувано по жалба на „***“ ООД  гр. б., общ. Б., област Добрич, ЕИК***срещу отказ на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление за вписване на промени по партидата на дружеството в търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ, като прецени доказателствата по делото, приема за установено следното:

Жалбата е подадена от оправомощено лице в рамките на законоустановения седемдневен срок - арг. чл. 25, ал. 1 ЗТРРЮЛНЦ.

Същата е  ДОПУСТИМА, поради което следва да се разгледа по същество.

Разгледана по същество, жалбата се явява НЕОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

Заявителят е поискал вписване на следните промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване в търговския регистър по партидата на търговското дружество: вписване на прехвърляне на 34 дяла от капитала на дружеството от съдружника В.С.на А.Н.и вписване на прехвърляне на 34 дяла от капитала на дружеството от съдружника В.С.на В.П..

Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България е постановила отказ по горепосоченото заявление с оглед нищожността на упълномощителната сделка и действия от страна на пълномощника без представителна власт.

Изводите на длъжностното лице по регистрацията са правилни и законосъобразни.

От доказателствата по делото се установява, че съдружникът В.П.е упълномощила А.Н.с пълномощно рег. № 418/01.04.2019 г. на частен нотариус наВ.градски нотариален окръг  Т. О. С. да придобие от нейно име и по негова преценка 68 дяла от капитала на „***“ ООД  гр. Б., възлизащи на 33 % от капитала на дружеството.

С договор за покупко-продажба на дружествени дялове от 23.05.2019 г. с нотариална заверка на подписите рег. № */2019 и на съдържанието, рег. № */2019 г., том *, № * на Р.Х.– помощник-нотариус по заместване при О.О., нотариус с район на действие РС-Б., съдружникът В.С.прехвърля на съдружника В.П., представлявана от пълномощника А.Н.34 дяла от капитала на дружеството.

С договор за покупко-продажба на дружествени дялове от 23.05.2019 г. с нотариална заверка на подписите рег. № 1590/2019 и на съдържанието, рег. № 1591/2019 г., том 1, № 124 на Р.Х.– помощник-нотариус по заместване при О.О., нотариус с район на действие РС-Б., съдружникът В.С.прехвърля на съдружника  А.Н.34 дяла от капитала на дружеството.

В разглеждания случай пълномощникът Н. в отклонение на поръчката на упълномощителя П. е придобил не 68 дяла, а само 34 дяла от капитала на дружеството, като по този начин би се стигнало до увреждане на интересите на упълномощителя.

Изложените съображения налагат извода за законосъобразност на отказа на длъжностното лице по регистрацията.

С оглед изложените съображения, жалбата се явява неоснователна и следва да се отхвърли.

С оглед гореизложените съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

Р     Е     Ш    И:

 

 

ОТХВЪРЛЯ  жалба на  „***“ ООД  гр. б., общ. Б., област Добрич, ЕИК***срещу отказ № 20190527083407-2/31.05.2019 г. на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление №. 20190527083407/31.05.2019 г.   за вписване на промени по партидата на дружеството в търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В СЕДЕМДНЕВЕН  СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ.

 

                                                                           

                                                        СЪДИЯ: