Р     Е   Ш    Е   Н   И   Е

170                                         04.07.2019 год.                              гр.Добрич                 

В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На седемнадесети юни                                                                 2019год.

В открито заседание в следния състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ДИАНА ДЯКОВА        

                                                            ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА                

                                                                                           ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                                                        

Секретар:Пепа Митева

като разгледа докладваното от председателя

въззивно гражданско дело       № 312           по описа  за           2019 год.

за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по реда на глава ХХ от ГПК въз основа на жалба рег.№6578/01.04.2019 год.  ,подадена от  “***”АД , ЕИК ***, седалище и адрес на управление гр. ***, район “***”, „*** ***”, бул.”***” №***срещу решение № ***/22.03.2019 год. по гр.д.№ ***/2018 год. на  Районен съд Добрич,с което е признато за установено, че Г.П.К. , ЕГН **********,*** не дължи на търговското дружество  сумата от 4734.77 лева, представляваща дължима сума по фактура №***/ 06.12.2018  год.  с краен срок на плащане 17.12.2018 год. за изразходено количество електроенергия в размер на 29012 киловатчаса за периода от 16.11.2016 год. до 15.11.2017 год., представляваща корекция на количеството потребена енергия в резултат на констатирано неточно измерване на електрическата енергия за обект на адрес с. П., общ. Д., ул.“П.“ №*.

С доводи, че обжалваното решение е необосновано и постановено в отклонение от материалния и процесуалния закон се настоява за отмяната му, като въззивният съд постанови ново по същество на спора за  цялостно отхвърляне на претенцията по чл.124 ал.1 от ГПК, както и  на търговското дружество да бъдат присъдени  сторените съдебно-деловодни разноски за две съдебни инстанции. В обстоятелствената част на жалбата, въззивникът повторно възпроизвежда  излаганите пред първата инстанция всички свои фактически твърдения, оспорвания и правни доводи за неоснователност и недоказаност на  претенцията на клиент на търговското дружество.

При данни,че постановеното неизгодно за въззивника решение му е връчено на дата 29.03.2019 год., жалба рег.№6578/01.04.2019 год. е подадена в срока по чл. 259 ал.1 от ГПК и е процесуално допустима .

Въззиваемата страна Г.П.К. , ЕГН **********,*** счита жалбата за неоснователна и настоява да не бъде уважавана,което свое становище и изразила в молба рег.№ 4127/14.06.2019 год.

При служебната проверка на решението в обжалваната му част съдът не установи порок, който да го определя като недопустим или нищожен акт.

С въззивната жалба  не са оспорени направените от първоинстанционния съд фактически констатации ,а само произтичащите от тях правни изводи  на първоинстанционния съд.                                     

Въззивният съд напълно споделя фактическите и правни изводи на първоинстанционният съд ,вкл. счита крайният резултат по спора за правилен.

Пред въззивната инстанция не са посочени нови факти и не са представени нови доказателства.По тия съображения не е необходимо повторно да бъдат  обсъждани  всички доказателства,доводи и възражения на страните . Налице е съвпадение на фактическите  и правните констатации на първоинстанционния и въззивния съд,респективно крайния резултат от решаващата,еднаква по обем дейност на двете съдебни инстанции,поради което и на основание чл.272 от ГПК обжалваното решение следва да бъде потвърдено,при препращане към мотивите  на първоинстанционния съд.

По тия съображения,съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА решение № ***/22.03.2019 год. по гр.д.№ ***/2018 год. на  Районен съд Добрич.

ОСЪЖДА    “***”АД , ЕИК ***, седалище и адрес на управление гр. ***, район “***”, „*** ***”, бул.”***” №***ДА ЗАПЛАТИ на Г.П.К. , ЕГН **********,*** сумата от 570 лв.,съставлява сторени съдебно деловодни разноски за въззивната инстанция.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                  ЧЛЕНОВЕ:1.                          2.