Р     Е   Ш    Е   Н   И   Е

       175                                     05.07.2019 год.                                    гр.Добрич                 

В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Добричкият окръжен съд                                        гражданско отделение

На двадесет и четвърти юни                                                         2019 год.

В открито заседание в следния състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА         

                                                     ЧЛЕНОВЕ:                         ДИАНА ДЯКОВА               

                                                                                           ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                                                   

Секретар:Пепа Митева

като разгледа докладваното от съдия Дякова

въззивно гражданско дело        № 353           по описа  за         2019 год.

за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано въз основа на жалба рег.№ 7365/10.04.2019 год. ,подадена от Г.Й.П., ЕГН **********,*** срещу решение № 375/29.03.2019 год. по гр.д.№4401/2018 год. на Добричкия районен съд,с което е отхвърлен предявения от него против Й.Г.П.,ЕГН **********,*** иск с по чл.144 от СК за горницата  от 180.00 лв. до 400.00 лв.

С доводи за необоснованост на  съдебния акт  и постановяването му в отклонение от материалния и процесуалния закон се настоява за отмяната му в обжалваната част и постановяване на нов по съществото на спора ,с който претенцията по чл.144 от СК бъде уважена в пълния размер на заявяването й и присъждане на сторените съдебно-деловодни разноски.Посочено е,че всички  събрани доказателства не били ценени поотделно и в съвкупност,а избирателно,а част от тях игнорирани.Въз основа на неточно установена фактическа обстановка ,съдът достигнал до незаконосъобразния извод за невъзможността на родителя да заплаща на навършилото пълнолетие дете,което учи във висше учебно заведение,издръжка в  поискания размер от 400 лв.

При данни,че постановеното неизгодно за въззивника решение му е връчено на дата 02.04.2019 год., жалба рег.№ 7365/10.04.2019 год. е подадена в срока по чл.259 ал.1 от ГПК и е процесуално допустима.

С въззивната жалба не се оспорват фактическите констатации в първоинстанционното решение, а произтичащите от същата  правни изводи на ДРС ,поради което въззивният съд следва да основе решението си на фактическата обстановка,въз основа на която се е произнесъл първоинстанционният съд.

Сочените доводи за незаконосъобразност на изводите на първоинстанционният съд във връзка с възможността на родителя да дава издръжка  без особени затруднения са основателни.

Ответникът баща  е едноличен собственик на две търговски дружества с ограничена отговорност и е съдружник в трето такова.Едно от дружеството развива активна дейност като притежава 100 000 лв.,от които в брой на каса 23 000 лв. и в безсрочни сметки/депозити/ 77 000 лв.,както и има задължения към доставчици в размер от 213 000 лв.Реализира доходи и от трудово правоотношение,от които според твърденията на пълномощника му в съдебното заседание пред въззивната инстанция желае да се лиши ,като е подал молба за прекратяване на трудовото си правоотношение с предизвестие/по взаимно съгласие.Притежава недвижимо имущество-земеделска  земя,живее в едно населено място,а пътува всеки ден до друго.Преди две години е изтеглил потребителски кредит от 11 000 лв.,който е в състояние да обслужва с месечни вноски,а със сумата разполага ,като не е посочено тя да е изразходвана.

         При съвкупната преценка на посочените обстоятелства,следва да бъде направен извод,че е в състояние да отделя и още 120 лв. на месец за издръжка на детето си,т.е. общо 300 лв.

По изложените съображения и на основание чл. 271 ал.1 от ГПК,обжалваното решение следва да бъде отменено отчасти.

С оглед изхода по спора във въззивното производство,на въззивника следва да бъдат присъдени сторените съдебно деловодни разноски съобразно на частта от жалбата,счетена от въззивния съд за основателна.

По изложените съображения,съдът

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ОТМЕНЯ решение № 375/29.03.2019 год. по гр.д.№4401/2018 год. на Добричкия районен съд в частта на отхвърляне на претенцията по чл.144 от СК за горницата над 180 лв. и до 300 лв.,като вместо това п о с т а н о в я в а :

ОСЪЖДА Й.Г.П.,ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАЩА на пълнолетния си син Г.Й.П., ЕГН **********,***  месечна издръжка в размер на още 120 лв. над присъдения от ДРС размер от 180 лв. или общо 300 лв., на първо число от  всеки месец ,считано от 30.10.2018 год.  и до настъпването на законни причини за нейното изменяване или прекратяване, заедно със законната лихва върху всяка просрочена .

ПОТВЪРЖДАВА  решение № 375/29.03.2019 год. по гр.д.№4401/2018 год. на Добричкия районен съд в останалата му част.

ОСЪЖДА Й.Г.П.,ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ на пълнолетния си син Г.Й.П., ЕГН **********,*** сумата от  164 лв.,съставляваща сторени съдебно-деловодни разноски за въззивното производство.

ОСЪЖДА Й.Г.П.,ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Добричкия окръжен съд на ДТ в размер от 172.80 лв.,върху допълнително присъдения размер на месечна издръжка.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                    ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.