ОПРЕДЕЛЕНИЕ№550

                             гр.Добрич, 01.07.2019г.

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на  първи юли  през 2019г. в състав:

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                                    ЧЛЕНОВЕ:ДИАНА ДЯКОВА

                                                                        ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА В.гр.дело №414 по описа за 2019г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.435 и сл.  от ГПК. Образувано е по жалба вх.№1687/09.04.2019г./по описа на СИС при ДРС/ на Министерство на образованието и науката, срещу постановление от 11.03.2019г. на съдебен изпълнител при СИС на Добрички районен съд, за прекратяване на производството по изп.д.№20123230403036 на основание чл.433, ал.1, т.8 от ГПК.

Частната жалба е изпратена  в деловодството на ДОС без данни за изпълнение на процедурата по чл.262 от ГПК във вр. с чл.261, т.4 във вр. с чл.436 ал.4 от ГПК - липсва документ за внесена държавна такса по жалбата и изпълнение на задълженията  от съдебния изпълнител във връзка с това. Действително нередовността на сезирането е била констатирана от съдебния изпълнителя , който е уведомил жалбоподателя за задължението му да внесе държавна такса по чл.16 от ТДТССГПК в размер на 25лева и представи документ за това, без обаче да му укаже срок за изпълнение съгласно чл.262, ал.1 от ГПК. Няма данни и в който и да е момент от уведомяването да е последвало изпълнение на указаното от жолбоподателя.  В провомощията на съдебния изпълнител е преценката за редовно упражнено право на жалба и предприемане на действия по отстраняване нередовността на частната жалба с даване на точни и ясни указания и определяне на срок за тяхното изпълнение, евентуално при неизпълнение в дадения срок - връщане на жалбата.

При това положение производство следва да се прекрати и делото да се изпрати на съдебния изпълнител при СИС при ДРС за предприемане на действия по отстраняване нередовността на частната жалба – събиране на дължимата държавна такса, чрез даване на указания и определяне на срок за това, респ. при неизпълнение в указания срок-предприемане на действията по връщането и съгласно чл.262, ал.2 от ГПК.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№414/2019г. по описа на ДОС и

ИЗПРАЩА същото на съдебен изпълнител при Добрички районен съд за изпълнение на задълженията му по чл.262 във вр. с чл.436, ал.4 от ГПК за отстраняване нередовностите на жалбата по чл.261, т.4 от ГПК- събиране на дължимата държавна такса по чл.16 от ТДТССГПК в размер на 25лева, чрез даване на указания и определяне на срок за това, евентуално връщане на жалбата при неотстраняване на нередовности или при отстраняване на нередовностите - изпращане отново в ДОС за разглеждане.

Определението не подлежи на обжалване.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:              ЧЛЕНОВЕ: 1.               2.