О   П   Р    Е    Д   Е   Л   Е   Н    И    Е

№ 629

 

Гр.Добрич, 24.07.2019 година

 

В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                             Търговско отделение

На двадесет и четвърти юли                                                   2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ:ГЕОРГИ ПАВЛОВ

                                               Мл.съдия  ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ                                    

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

вз.частно търговско дело № 433  по описа  за 2019 год.,

за да се произнесе съобрази следното:

                                       

Производството е по реда на чл. 122 от ГПК.

Образувано е  по повод спор за местна подсъдност между Софийски Районен  и Районен съд-гр.Добрич,повдигнат от Добрички районен съд с определение № 1763/25.06.2019 г. по гр.д.№ 2226/2019 г. на същия съд.

Компетентен да се произнесе по повдигнатия от ДРС спор е Окръжен съд-гр.Добрич като по-горен съд,в чийто район се намира районният съд,който последен е отказал да разгледа делото /чл.122 ал.1 изр.2 от ГПК/.

От книжата по делото се установява следното:

Първоначално Софийски районен съд  е бил сезиран с искова молба от ЗД“БУЛ ИНС“ АД против С.И.К. ЕГН-********** от гр.Ген.Тошево,с която се иска осъждането на ответника за сумата от 353 лв.,представляваща изплатено от ищеца застрахователно обезщетение,по вина на ответника.

С определение от 15.05.2019 г.  по образуваното гр.д.№23288/2019 г. на Софийски  районен съд производството е прекратено и делото е изпратено по подсъдност на Добрички районен съд по съображения възражение за подсъдност.

Книжата по делото не установяват въобще на ответника да е връчвана искова молба,още по-малко пък,да е постъпил от него отговор,съдържащ възражение за подсъдност.

На лист 18 от делото е приложена справка,която вероятно е направена в Националната база данни „Население“,съгласно която ответникът има постоянен и настоящ адрес в гр.Ген.Тошево,на посочен в исковата молба адрес.

Макар и посоченото в определението на СРС да не съответства на фактите по делото,компетентен да разгледа делото е Ген.Тошевски районен съд,тъй като в случая следва да се приложи разпоредбата на чл.105 от ГПК за общата местна подсъдност,съгласно която искът се предявява пред съда, в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника.

Определението на ДОС не подлежи на обжалване по смисъла на т.9 от ТР №1 от 09.12.2013 г. по тълк.д.№1/2013 г. на ОСГТК на ВКС.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

КОМПЕТЕНТЕН да разгледа искова молба от ЗД“БУЛ ИНС“ АД против С.И.К. ЕГН-********** от гр.Ген.Тошево,с която се иска осъждането на ответника за сумата от 353 лв.,представляваща изплатено от ищеца застрахователно обезщетение,по вина на ответника по повод на която е било образувано гр.дело №23288/2019 г. на СРС,прекратено и изпратено по подсъдност на Районен съд-гр.Добрич,респ. преобразувано в гр.д.№2226/2019 г. на ДРС,е Районен съд-гр.Ген.Тошево.

     Делото да се изпрати по подсъдност на Районен съд-гр.Ген.Тошево.

     Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                     2.