О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                     436                 

 

                                    гр.Добрич     03.07.2019 год.      

 

                       В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На трети юли                                                      2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                               ЧЛЕНОВЕ:Д. ДЯКОВА

                                                  ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                                                                                                                                   

Секретар:……………………….

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №436 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.435 и сл. от ГПК.Подадена е жалба от „Юробанк България“ АД-гр.София в качеството на взискател срещу постановление за отказ за извършване на искано изпълнително действие изх.№7142/22.04.2019 г. на ЧСИ Николай Ников с район на действие ДОС по изп.д.№*** по описа на горния ЧСИ.Настоява се за отмяна на атакуваното постановление като незаконосъобразно.

Като постави на разглеждане депозираната жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Съдебният изпълнител не е изпълнил в цялост задълженията си по администриране на жалбата,регламентирани с разпоредбите на чл.436 ал.2 и ал.3 от ГПК,чл.436 ал.4 от ГПК във връзка с чл.262 ал.1 от ГПК.

Жалбата е нередовна по смисъла на чл.261 ал.1 т.2 от ГПК и тази нередовност не е констатирана от ЧСИ.Същата е подадена чрез адв.Х.И. от САК при липса на доказателства за надлежната й представителна власт спрямо банката-жалбоподател.В хода на изпълнителното производство,респ. и към настоящата жалба,са представени пълномощни,с които банката упълномощава за процесуално представителство по изпълнителното дело,вкл. в производства по реда на чл.435 и сл. от ГПК,Адвокатско дружество „Ч.,П. и И.“***,за което се сочи,че е представлявано заедно и поотделно от лицата С.Ч.,Е.П.и Х.И..Горните пълномощни удостоверяват единствено учредена в лицето на посоченото адвокатско дружество представителна власт.Не е депозирано към жалбата изискуемото по чл.71 ал.1 изр.2 от Закона за адвокатурата пълномощно за преупълномощаване от горното адвокатско дружество на съдружник-адвокат /в частност на адв.Х.И./ за осъществяване на процесуалното представителство.ЧСИ следва да предостави на жалбоподателя „Юробанк България“ АД-гр.София срока по чл.262 ал.1 от ГПК за отстраняване на горната нередовност като 1.надлежен представител /изпълнителен директор/ на банката лично подпише жалбата или 2.банката чрез свой надлежен представител писмено потвърди подаването на жалбата чрез лице без представителна власт или 3.банката представи надлежно пълномощно за адв.Х.И.,удостоверяващо правото й да подаде жалба от нейно име /вкл. доказателства за преупълномощаване на адв.Х.И. от Адвокатско дружество „Ч.,П. и И.“***/.

На следващо място съдът констатира,че ЧСИ не е осъществил надлежно връчване на преписи от жалбата с право на възражения в тридневен срок на длъжниците по делото-физически лица Д.И.Д. и Д.П.Д..Съобщенията са връчени чрез залепване на уведомление по реда на чл.47 ал.1 от ГПК,тъй като длъжниците не са открити на адреса и са налице данни,че живеят в чужбина.Горният факт е бил констатиран в хода на самото изпълнително производство при връчване на покани за доброволно изпълнение,поради което на основание чл.47 ал.6 от ГПК съдебният изпълнител е назначил особен представител на двамата длъжници в лицето на адв.А.А.от ДАК.Постановлението за назначаването му не е отменено от ЧСИ,респ. чрез този адвокат са били връчвани и последващи съобщения до длъжниците.Съдебният изпълнител следва да осъществи надлежно връчване на преписи от жалбата с право на възражение на двамата длъжници Д.И.Д. и Д.П.Д. по реда на чл.436 ал.2 от ГПК чрез назначения им особен представител адв.Атанас Арменчев.

Предвид изложеното настоящото производство следва да бъде прекратено и преписката следва да се изпрати на ЧСИ за изпълнение на горните указания по администриране на жалбата.

Настоящото определение е необжалваемо,тъй като не е преграждащо развитието на производството по жалбата.След успешно администриране на последната ЧСИ следва да изпрати същата обратно на ДОС за произнасяне по нея.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

                                    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№436/2019 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА преписката на ЧСИ Николай Ников с район на действие ДОС за администриране на подадената от „Юробанк България“ АД-гр.София жалба съобразно указанията в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                    ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                2.