ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 589

 

09.07.2019 г., град Добрич

 

 

Окръжен съд - Добрич, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на девети юли през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател: Десислава Николова

       Членове: Жечка Маргенова                    

                       мл. съдия Георги Пашалиев

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Георги Пашалиев въззивно частно гражданско дело № 443 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 274 във вр. с чл. 129, ал. 3 от ГПК.

Образувано е по частна жалба № 12614/24.06.2019 г., подадена от К.Л.А. – Директор на Комплекс за социални услуги - град Д., действаща в качеството на настойник на поставените под пълно запрещение лица: М.С.Д.- ЕГН **********, Д.С.С.- ЕГН **********, А.А.И.- ЕГН **********, М.С.И.- ЕГН **********, Г.С.И.- ЕГН ********** и Д.Г.К.- ЕГН **********.

Предмет на обжалване е Определение № 1672 от 17.06.2019 г. на Районен съд – Добрич, с което първоинстанционният съд е върнал на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК молбата по чл. 165, ал. 4 във вр. с чл. 130, ал. 3 от СК, като нередовна и е прекратил производството по ч. гр. дело 1715/2019 г. по описа на Районен съд – Добрич.

В жалбата се излагат доводи за неправилност на съдебния акт, с който е прекратено производството. Настойникът на запретените лица потвърждава, че представените удостоверения за членовете на настойническия съвет на гореизброените лица са издадени в периода на 2016 г. – 2018 г., както е констатирал и районният съд. Но изтъква, че тези удостоверения се издават еднократно, а не всяка година, като са валидни до навършване на осемнадесетгодишна възраст на запретените или до края на престоя на лицата в Комплекс за социални услуги. Иска определението на първоинстанционния съд да бъде отменено и да й бъде разрешено да получи дебитни карти за сметките на гореизброените лица.   

Съдът, като прецени доводите, изложени в частната жалба и като взе предвид събраните по делото доказателства, приема следното:

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 от ГПК от легитимирано лице, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество се явява неоснователна.

 До Районен съд – Добрич е подадена молба с правно основание чл. 165, ал. 4 вр. с чл. 130, ал. 3 от СК, с която К.Л., в качеството й на настойник на поставените под пълно запрещение и изброени по-горе лица, моли съда да постанови решение, с което да й бъде разрешено да получи дебитни карти от „АССЕТ БАНК“ – клон Добрич за сметките на запретените лица.

С Разпореждане от 03.06.2019 г. на Районен съд - Добрич, гражданска колегия, I състав,  производството по ч.гр.д. № 1715/2019 г. е оставено без движение, като на молителката е указано в едноседмичен срок да представи актуални удостоверения за членовете на настойническия съвет при органа по настойничество и попечителство при община Добрич по отношение на горепосочените лица, като е посочено, че при неотстраняване на нередовностите в срок молбата ще бъде върната. В определения срок молителката не е изпълнила указанията на съда, поради което производството по делото е прекратено с Определение № 1672/17.06.2019 г., а молбата е върната на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК.

Настоящият съдебен състав счита, че първоинстанционният съд правилно е върнал молбата и е прекратил производството по делото. Приложените към молбата удостоверения са издадени от органа по настойничество и попечителство при Община Добрич на различни дати между 2016 г. и 2018 г. От тези официални документи се установяват персоналните състави на настойническите съвети, но към момент, предхождащ подаването на молбата, инициираща производството пред районния съд. Повторното представяне на същите удостоверения при положение, че са дадени ясни указания за представяне на актуални такива, представлява неизпълнение на разпорежданията на съда и влече прекратяване на производството, както е направил първостепенния съд.     

В случая процесуалните действия на съда са били насочени към изясняване на въпроса за персоналния състав на настойническите съвети на запретените лица, който касае и преценката за наличието на представителна власт на молителката. В тази връзка й е указано да представи удостоверения, от които да е видно, какъв е персоналният състав на настойническите съвети на запретените лица към периода от 06.06.2019 г. – 13.06.2019 г., определен от съда за отстраняване на нередовността. Необходимостта от подобно действие се налага, тъй като е възможно да е настъпила промяна в настойническите съвети между датата на издаване на представените от молителката удостоверения и момента, в който се е развило производството пред първоинстанционния съд.

Ето защо, доводите на молителката, че представените от нея удостоверения важат до края на престоя на лицата в социалната услуга от резидентен тип се явяват неотносими, тъй като не валидността им по отношение на лицата е обусловила прекратяване на производството, а неизпълнението на указанията на районния съд да се представят такива, от които да се установят съставите на настойническите съвети към посочения по-горе момент.

Изложеното налага извода, че Определение № 1672 от 17.06.2019 г. по ч. гр. дело 1715/2019 г. по описа на Районен съд – Добрич, с което молбата на К.Л. е била върната, а производството прекратено, следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

 

С оглед на горното, Въззивният съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № 1672 от 17.06.2019 г. по ч. гр. дело 1715/2019 г. по описа на Районен съд – Добрич

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

                 Председател:                                                              Членове: 1.

                                                                                                                     

             

                                                                                                                      2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.