ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№607

 

12.07.2019 г., град Добрич

 

 

Окръжен съд - Добрич, търговско отделение, в закрито съдебно заседание на дванадесети юли през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател: Ева Иванова                                                                   

       Членове: Георги Павлов                    

                       мл. съдия Георги Пашалиев

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Георги Пашалиев въззивно частно гражданско дело № 457 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 274 във вр. с чл. 420 от ГПК.

Образувано е по частна жалба № 8042/19.04.2019 г. от Й.С.Й., с ЕГН ********** и Я.С.Й., с ЕГН **********, подадена чрез пълномощника им адв. М.М., САК, със съдебен адрес: ***.

Предмет на обжалване е Определение № 842 от 25.03.2019 г. по гр. дело № 926/2014 г. на Районен съд – Добрич, гражданска отделение, IV - ти състав с което първоинстанционният съд е оставил без уважение молбата на Й.С.Й. и Я.С.Й. – наследници на П.И.А., б.ж. на гр. Добрич, починала на 24.05.2017 г. – длъжник по ч.гр.д. № 926 по описа на ДРС за 2014 г., за спиране на изпълнението по изп.д. №***по описа на ЧСИ Л.Т.– рег. № 737 в КЧСИ, образувано по изпълнителен лист от 31.03.2014 г. по ч.гр.д. № 926 по описа на ДРС за 2014 г., издаден в полза на заявителя „Банка ДСК” ЕАД, гр. София, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление на дейността: гр. С..

В жалбата се излагат доводи за неправилност на съдебния акт, поради противоречие с материалния закон. Жалбоподателите намират съдебния акт за немотивиран. Изтъкват, че от представените към молбата им до първостепенния съд доказателства, в частност от „извлечение от сметка към 23.03.2012 г.“, се извежда недължимостта на претендираните от взискателя суми. Заявяват готовност да предоставят парично обезпечение. Правят искане определението на районния съд да бъде отменено и да бъде постановено друго, с което да се спре изпълнението по горепосоченото изпълнително дело.

Съдът, като прецени доводите, изложени в частната жалба и като взе предвид събраните по делото доказателства, приема следното:

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 от ГПК от легитимирани лица, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество се явява неоснователна.

Районният съд е мотивирал отказа си да спре изпълнението по изпълнителното дело, като е приел, че наследниците на длъжника не са представили надлежно обезпечение на кредитора по реда на чл. 180 и 181 от ЗЗД, както и убедителни писмени доказателства, от които да се установява недължимост на вземането

Настоящият съдебен състав намира изводите на първостепенния съд за правилни, поради което ги възприема в цялост.

На първо място следва да бъде коментирано представеното извлечение от банкова сметка ***. Този документ не може да разколебае извода за дължимост на вземането, предмет на изпълнение, тъй като отразява банкови операции, извършени от длъжника, но по банкова сметка № ***, а не по посочената в договора за овърдрафт разплащателна сметка № 9047136. В действителност по първата сметка са правени плащания по договор за заем. Но от цялото извлечение става ясно, че са извършени плащания по договор за заем от 10.03.2005 г. за сумата от 5100 (пет хиляди и сто) лева, а не по договора за овърдрафт. Извлечението с плащанията на длъжника по релевантния договор за овърдрафт по сметка № 9047136 е представено от взискателя и от същото не може да се направи извод за погасяване на вземането.

Поради тази причина настоящият състав не споделя доводите на жалбоподателите, че от представеното от тях извлечение се установява погасяването на задълженията по договора за овърдрафт на длъжника.

На следващо място, първоинстанционният съд правилно е приел, че не е достатъчно да бъде изразена готовност за представяне на обезпечение, а такова следва да бъде представено едновременно с възражението. Това изискване произтича от целената със заповедното производство бързина.    

Изложеното налага извода, че Определение № 842 от 25.03.2019 г. по ч.гр. дело № 926/2014 г. на Районен съд – Добрич, с което молбата на Й.С.Й. и Я.С.Й. – наследници на П.И.А. за спиране на изпълнението по изп. д. №***по описа на ЧСИ Л.Т.– рег. № 737 в КЧСИ е оставена без уважение, следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

 

С оглед на горното, Въззивният съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № 842 от 25.03.2019 г. по ч. гр. дело 926/2014 г. по описа на Районен съд – Добрич

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                 Председател:                                                              Членове: 1.

                                                                                                                     

           

                                                                                                                      2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.