ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№650

 

31.07.2019 г., град Добрич

 

 

Окръжен съд - Добрич, гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на тридесет и първи юли през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА                    

МЛ. СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

 

като разгледа докладваното от мл. съдия Георги Пашалиев въззивно частно гражданско дело № 476 по описа на Окръжен съд – Добрич за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 274 във вр. с чл. 130 от ГПК.

Образувано е по частна жалба № 1623/05.07.2019 г., подадена от М.К., родена на *** г. в Р.Т., с адрес гр. Ч., чрез пълномощника адв. Т.Г. с адрес ***.

Предмет на обжалване е Определение № 415 от 11.06.2019 г. на Районен съд – Тервел, с което първоинстанционният съд е прекратил производството по гр. дело 218/2019 г., на основание чл. 130 от ГПК, и е върнал молбата по чл. 547 във вр. с чл. 542 във вр. с чл. 73 от ЗГР.

В жалбата се излагат доводи за неправилност на съдебния акт, с който е прекратено производството. Жалбоподателят изразява несъгласие с тълкуването, което е дал съда на разпоредбата на чл. 1 от ЗГР.  В тази връзка счита, че посочената разпоредба определя териториалните предели на действието на закона, а не действието му спрямо лицата. От тук извежда, че нормативният акт е приложим за гражданската регистрация в Република България, но не само за български граждани.

Жалбоподателката излага твърдения, че е турски гражданин и е сключила брак с лицето А.Н.М.(имена по българска лична карта), което има турско и българско гражданство. Сочи, че при сключване на брака е приела фамилното име на съпруга си К., каквото е в Р.Т.. В същата държава е издаден официален документ, в който е отразена промяната на фамилията на жалбоподателката. Твърди, че при пресъставянето на акта за граждански брак от Община Т.е вписана с фамилното име на съпруга си, с което е вписан в регистъра на населението в Република България, а именно М.. Заявява, че наличието на две различни фамилни имена в актовете за гражданско състояние в Република България и Р.Т. й създават затруднения при легитимиране пред държавните органи.

Прави искане за отмяна на съдебния акт на първостепенния съд и връщане на делото за продължаване на производството.    

Съдът, като прецени доводите, изложени в частната жалба и като взе предвид събраните по делото доказателства, приема следното:

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 от ГПК от легитимирано лице, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество се явява основателна.

До Районен съд –Т.е подадена молба с правно основание чл. чл. 547 във вр. с чл. 542 от ГПК във вр. с чл. 73 от ЗГР, с която М.К. е поискала да бъде поправена грешка в удостоверение за граждански брак № 0151/21.08.2017 г. на Община – Тервел.

Първоинстанционният съд е прекратил производство, на основание чл. 130 от ГПК, като е приел, че молбата по чл. 547 във вр. с чл. 542 във вр. с чл. 73 от ЗГР е недопустима. Обосновал се е с довода, че производството не е подведомствено на съда, както и че единствено съпругът на молителката има право да иска да се извърши промяна в акта за гражданско състояние.

Настоящият състав намира изводите на съда за неправилни.

Като основа за удостоверението за граждански брак, издадено от Община – Тервел, е послужил съставеният в Р.Т. акт за гражданско състояние, където молителката и съпругът й са сключили брак.  

В исковата молба са изложени твърдения за разминаване във фамилното име на молителката, посочено в първичния официален документ (издаденият в Р.Т.) и това, посочено в издадения въз основа на него от Община – Тервел.

Ето защо, настоящият състав счита, че искането на молителката да бъде променено фамилното име, с което е посочена в удостоверението за граждански брак, пресъставено от Община – Тервел, по същността си представлява искане за поправяне на грешка в този акт за гражданско състояние.

При това положение компетентен да разгледа молбата е съда, а не друг орган, в противовес на заключението на първата инстанция за неподведомственост на производството. Този извод намира опора в систематичното тълкуване на разпоредбите на чл. 547 от ГПК, чл. 542 от ГПК и чл. 73 от ЗГР.

Аргументацията на първостепенния съд, че молителката не е легитимирана да иска промяна на фамилното си име в акта за гражданско състояние, също е неправилна.

Законодателят е предвидил възможността да бъдат поправяни грешки в актовете за гражданско състояние по реда на чл. 547 от ГПК. В конкретния случай, актът удостоверява сключването на граждански брак между две лица, всяко от които има интерес фактите в същия да бъдат отразени правилно. Не може да бъде споделено разбирането на районния съд, че само единият от съпрузите разполага с правото да иска поправяне на грешки, единствено поради българското си гражданство, а на другия да бъде отречено това право.

Това е така, защото и двамата съпрузи черпят права от разглеждания акт за гражданско състояние, а не само единия, от което произтича и легитимацията им.

От друга страна, правото на име е лично субективно право и нарушаването му всякога обуславя наличието на правен интерес от защита на собствено основание.     

Изложеното налага извода, че Определение № 415 от 11.06.2019 г. на Районен съд – Тервел, с което, на основание чл. 130 от ГПК,  първоинстанционният съд е прекратил производството по гр. дело 218/2019 г., следва да бъде отменено, а делото върнато за продължаване на съдопроизводствените действия.

 

С оглед на горното, Въззивният съд

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ Определение № 415 от 11.06.2019 г. на Районен съд – Тервел, с което, на основание чл. 130 от ГПК,  първоинстанционният съд е прекратил производството по гр. дело 218/2019 г.

ВРЪЩА делото на Районен съд –Т.за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

                 Председател:                                                Членове: 1.

                                                                                                                     

             

                                                                                                      2.Обн., ДВ, бр. 13 от 9.02.2007 г.