О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

    623                                    23.07.2019 год.                                гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                   гражданско отделение

На двадесет и трети юли                                                            2019 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:         ДИАНА ДЯКОВА

                                                   ЧЛЕНОВЕ:   ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                                                  Г. ПАШАЛИЕВ

Като разгледа докладваното от мл.съдия Пашалиев в.гр.д.№ 487/2019 год. за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по реда на глава ХХ от ГПК въз основа на подадена от адв. Г.И.И.,вписана в регистъра на адвокатите към САК ,от “***“-адвокатско дружество   от гр.С.жалба  рег.№ 2290/24.06.2019 год.

Жалбата е нередовна по смисъла на чл. 261 т.2 от ГПК.

Видно от  приложеното на л.42 от първоинстанционното дело,адв.Р.М.Л.,в качеството му на управител на адвокатско дружество “***“,гр.С.на основание чл.71 ал.1 и чл.77 ал.2 от Закона за адвокатурата е преупълномощил за процесуално представителство  на лицата Р.Д.К.,К.П.Г. и Г.П.Г. в производство по чл.108 от ЗС -адвокатите Г.И.,К. М. и К. С..

Съобразно разпоредбата на чл.70 ал.2 и чл.71 ал.1  от Закона за адвокатурата,управителят на адвокатско дружество сключва договорите за правна помощ с клиенти за защита и представителство пред съда ,клиентът упълномощава дружеството,а управителят на дружеството преупълномощава един или няколко съдружници.Адвокати и адвокатски дружества могат да сключват помежду си договор за сътрудничество,с който се уговаря извършването на определена правна работа или се поема съвместно работа по определени дела,респ. договор за постоянна работа срещу определено възнаграждение.В случаите,когато договорът предвижда  и явяване пред съд,възложителят извършва преупълномощаване със съгласието на клиента-така чл. 76  и чл.77 от Закона за адвокатурата.

В случаите,когато  клиентът /ищците/  са упълномощили  за представителство пред съда адвокатско дружество,то последното реално осъществява представителството чрез преупълномощен адвокат,който по смисъла на чл. 32 от ГПК е  надлежния процесуален представител, а не самото адвокатско дружество.Надлежното овластяване на адвокат Г.И.И.,подала въззивна  жалба рег.№ 2290/24.06.2019 год. по силата на преупълномощаване от управител на адвокатско дружество е предпоставено от наличието на надлежно учредена представителна власт от ищците/въззивниците : Р.Д.К.,К.П.Г. и Г.П.Г. в полза на дружеството.По делото не са представени доказателства,че посочените лица са упълномощили адвокатското дружество.

По изложените съображения,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО  по  в.гр.д.№ 487/2019 год. по описа на Добричкия окръжен съд и ВРЪЩА делото на Каварненския районен съд за администриране на въззивна  жалба рег.№ 2290/24.06.2019 год.  по реда на чл. 262 ал.1,във връзка с чл.261 т.2 от ГПК :прилагане на пълномощното,по силата на което Р.Д.К.,ЕГН **********,К.П.Г.,ЕГН ******** и Г.П.Г. ,ЕГН ********** са упълномощили за процесуално представителство адвокатско дружество “***“  от гр.С..

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                        2.